Rajoy ratifica la línia dura contra el procés: «No hi haurà un referèndum l'1 d'octubre»

El president espanyol afirma que defensarà la llei amb "serenitat" i "mesura", i acusa el sobiranisme de brandar un "projecte radical" | "No hi poden haver països amb governs que se salten la llei", insisteix el líder del PP

Mariano Rajoy, aquest divendres a la Moncloa
Mariano Rajoy, aquest divendres a la Moncloa
28 de juliol del 2017
Actualitzat a les 14:26h
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fet balanç de la situació política aquest divendres al migdia. Rajoy, que en l'inici de la seva intervenció ha confirmat que el seu executiu ha portat la fórmula de la desconnexió exprés al Tribunal Constitucional, ha ratificat la línia dura contra l'independentisme. "No hi haurà un referèndum l'1 d'octubre", ha afirmat el líder del PP. El dirigent popular ha dit desconèixer si la Generalitat ha comprat les urnes i si Carles Puigdemont té intenció de convocar el referèndum. "Si vol convocar eleccions autonòmiques, ho pot fer; si vol liquidar la sobirania nacional, no ho pot fer", ha sentenciat Rajoy.

Com és habitual a la Moncloa, el president espanyol ha comparegut davant de la premsa en el darrer consell de ministres previ a les vacances d'estiu. Rajoy ha esquivat les referències al judici del cas Gürtel -en el qual va declarar aquesta setmana com a testimoni- i s'ha centrat en el missatge de recuperació econòmica i les referències a Catalunya. El president espanyol ha afirmat que defensarà la llei amb "serenitat" i "mesura", i ha acusat el sobiranisme de brandar un "projecte radical". Per argumentar la seva posició, Rajoy s'ha referit al lletrat major del Parlament i a les valoracions de Foment de Treball, que en les últimes hores s'havia referit al referèndum com un "cop d'estat jurídic". Per ell, la posició de la patronal és "noble, honorable i valenta".

Diàleg, sí; votar, no

Obviant la judicialització del procés, el líder del PP ha assegurat que continua disposat a negociar amb la Generalitat, però no en els termes que planteja el sobiranisme. "Sempre he mostrat la disposició a dialogar i la mantinc avui", ha afirmat Rajoy, que ha recordat que "ningú pot pretendre" que ell negociï una "ruptura" del marc de convivència que dicta la Constitució. "No hi poden haver països amb governs que se salten la llei", ha insistit.

Tot i haver conversat aquest divendres amb Carles Puigdemont per l'accident ferroviari a l'estació de França, Rajoy ha confirmat que no ha parlat amb el president de la Generalitat de la situació política a Catalunya. "No podem acceptar que es liquidi la sobirania nacional", ha reblat Rajoy.

La compareixença de Rajoy es produeix després d'una setmana intensa en relació al procés sobiranista, que ha incrementat la tensió entre la Generalitat i l'Estat. Les forces independentistes -Junts pel Sí i la CUP- van aprovar dimecres la reforma del reglament del Parlament per validar la desconnexió exprés, una iniciativa que el govern espanyol ha portat al Tribunal Constitucional. Abans de presentar el recurs, Rajoy ha conversat amb el PSOE i Ciutadans per anunciar-los la decisió. "En el gruix de les decisions importants, en la defensa de la sobirania nacional, estarem en un acord total amb el PSOE", ha dit Rajoy.

La moció de censura, ni mig maldecap

Rajoy ha fet un balanç triomfalista de la seva gestió en el darrer semestre. I ha volgut subratllar la capacitat del govern espanyol per buscar aliances en un Congrés més fragmentat que mai. "L'actual entorn institucional eixgeix buscar acords amb altres forces polítiques", ha comentat. En aquest sentit, ha demanat col·laboració per poder aprovar els pressupostos generals de l'Estat del 2018. "L'estabilitat d'un govern depèn d'aprovar els pressupostos", ha destacat.

El president del govern espanyol ha menystingut les mesures preses per l'oposició per intentar desallotjar-lo de la Moncloa. En concret, s'ha referit a la moció de censura plantejada per Podem. "En aquests mesos, el govern ha superat amb absoluta tranquil·litat una moció de censura", ha reblat.

Rajoy també ha volgut destacar en el seu discurs la situació a Veneçuela, que ha considerat com a "crítica". "No respecta criteris democràtics essencials", ha exposat sobre l'actitud del govern veneçolà de Nicolás Maduro.