L'oposició veu Puigdemont abocat a convocar eleccions en l'últim ple de la temporada

Ciutadans demana un "últim favor" al president per "acabar amb trenta anys de la Convergència corrupta" | Junts pel Sí i la CUP tomben una moció dels liberals que reclamava convocar comicis autonòmics

28 de juliol del 2017
Actualitzat a les 10:19h

Fernando de Páramo, portaveu adjunt de Ciutadans, presentant la moció Foto: Ciutadans


Lluís Rabell, president del grup parlamentari de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP), ha definit com a "melancòlic" l'ambient que es respirava aquest divendres a la cambra mentre es debatia una moció de Ciutadans que reclamava la convocatòria immediata d'eleccions autonòmiques. Els liberals, representats en el debat per Fernando de Páramo, ha demanat a Carles Puigdemont que faci "un últim favor" a Catalunya i convoqui comicis de manera immediata per tal que els contraris a la independència "puguin substituir" els nacionalistes a les institucions. "I així acabar amb trenta anys de la Convergència corrupta", ha apuntat de Páramo. La moció ha rebut el suport de PSC i PP, mentre que CSQEP s'hi ha abstingut perquè considera "exhaurida" la legislatura.

"Estem ja abocats a una nova comtesa electoral", ha destacat Rabell. "Això ha d'acabar d'una vegada per totes", ha afegit Alejandro Fernández, portaveu del PP, que ha aprofitat per recordar al PSC que van facilitar la primera investidura d'Artur Mas com a president, a finals del 2010. Els socialistes han indicat que la moció estava "malbaratada", però tot i així hi han volgut fer costat sense presentar-hi cap esmena. "Estem en un moment de final de cicle", ha resumit Eva Granados, diputada del PSC, en la seva intervenció.

CSQEP ha volgut diagnosticar que la legislatura ha estat desaprofitada en la mesura que la majoria independentista no va rebre més del 50% dels vots però ha actuat "com si així fos". "Si algun dia signen el decret de convocatòria del referèndum, serà d'esquenes a la majoria dels que ens sentim catalans, espanyols i europeus", havia dit uns moments abans De Páramo. Tots els portaveus, per cert, han aprofitat per traslladar escalf als ferits en l'incident de tren viscut a l'Estació de França, situada molt a prop del Parlament.

Junts pel Sí i la CUP, a banda de destacar la "ignorància" de Ciutadans, han desafiat l'oposició a fer campanya pel no en el referèndum. Anna Gabriel, diputada dels anticapitalistes, ha aprofitat per dir a Rabell que està fent campanya per "guanyar el premi Princesa d'Astúries" amb els seus arguments. El dirigent de CSQEP ha reivindicat la seva tradició d'esquerres i ha reivindicat la figura d'Andreu Nin.