El govern valencià acata la decisió del TSJ i deixarà d'aplicar el decret de plurilingüisme

El TSJ obliga el govern valencià a retornar al decret de plurilingüisme del 2012 per complir l'actual suspensió cautelar

per Redacció , 27 de juliol de 2017 a les 17:16 |
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, la vicepresidenta Mónica Oltra reunits amb el secretari general de Podem al País Valencià Antonio Estañ | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià ha acordat que la manera en què el govern valencià està executant la suspensió cautelar del Decret 9/2017 de la Generalitat Valenciana, que estableix el model lingüístic educatiu valencià en l'ensenyament no universitari, no és ajustat a dret i que ho ha de fer mitjançant l'aplicació del decret de l'any 2012, aprovat per l'anterior executiu i vigent fins l'aprovació de l'actual.

A través d'un comunicat, la conselleria valenciana d'Educació ha indicat que acatarà la resolució però que no la comparteix. Així mateix, ha explicat que a efectes pràctics aquesta sentència afecta l'alumnat que està matriculat el pròxim curs en Educació Infantil de 3 anys. La resta d'alumnes continuen amb els programes lingüístics que han tingut fins el curs 2016-2017. "Un objectiu s'ha de dur a terme emprant els instruments que calguin. L'objectiu de la Generalitat és garantir i fer efectiu el plurilingüisme a tot l'alumnat valencià. Allò important és que els xiquets i xiquetes aprenguin llengües i això es durà a terme des de la Generalitat, sense dubtes, amb els instruments que calguin", remarca el comunicat.


Segons la resolució comunicada aquest dijous, les mesures argumentades pel govern valencià amb les quals estava executant la suspensió cautelar no són vàlides. L'alt tribunal va requerir fa una setmana al govern valencià que precisés quines mesures ha adoptat per complir amb la resolució judicial que va suspendre cautelarment el decret com a conseqüència d'un recurs de la Diputació d'Alacant. La resolució del TSJ valencià no és ferma i estableix un termini de cinc dies per interposar recurs per part de l'executiu.

El govern valencià sosté que la suspensió del decret s'ha acatat des d'un primer moment perquè no s'està desenvolupant ni aplicant però el TSJ indica que quan s'estableix una mesura cautelar "no és prou amb deixar de desenvolupar la norma suspesa, com es pretén pel lletrat de la Generalitat, cal retrotraure els seus efectes al moment de l'inici del desenvolupament normatiu". El lletrat de la Generalitat Valenciana al·legava que ja s'ha complert el mandat de suspensió i s'ha paralitzat el desenvolupament del decret, amb resolucions tendents a la seva paralització, sense retornar a la situació anterior.


El TSJ valencià remarca que el decret està suspès i que aquesta suspensió afecta la totalitat del mateix i a tot el que hagués pogut realitzar-se a la seva empara, no només al posterior a la notificació de les actuacions de suspensió. "Tot el que el decret regula s'ha de deixar sense efecte i retornar a la legalitat anterior, això és als decrets 127/12 i 234/97, ja que no pot quedar un buit legal i ha d'acudir-se a la normativa aplicable fins ara, normativa que , d'acord amb les disposicions transitòries del propi Decret 9/17, es va determinar que seguís aplicant-se fins a la implantació del sistema que regula el Decret 9/17", adverteix la sala. 

Així mateix, i en relació al principi de seguretat jurídica al·legat pel govern valencià, el TSJ incideix però que es veuria alterat de no aplicar la normativa anterior des de l'inici i deixar vigent el resolt fins ara ja que no resultaria procedent deixar regulat determinats punts pel decret suspès i continuar la resolució de tot el que sigui necessari per al normal desenvolupament del sistema educatiu. "La seguretat jurídica, el que exigeix és claredat en la resolució de tot el pendent per a l'inici del curs escolar al setembre proper i no un buit normatiu, com es pretén per la Generalitat Valenciana en insistir en mantenir el resolt en execució del Decret suspès", indica.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació