Acord al metro: els treballadors desconvoquen les vagues

L'assemblea de la tarda reprodueix la votació del matí i valida la darrera proposta de conveni | El conflicte es desencalla amb el compromís de TMB d'internalitzar tasques, acabar amb contractes parcials i mesures de conciliació

L'assemblea de treballadors del metro de la tarda
L'assemblea de treballadors del metro de la tarda | ACN
Jordi Bes / Sergi Santiago
27 de juliol del 2017
Actualitzat a les 21:05h
Els treballadors del metro de Barcelona han decidit que accepten la darrera proposta del conveni 2016-19 i han desconvocat les vagues. Tant l'assemblea del matí com la de la tarda han validat la nova proposta de la mediació de la Generalitat i que l'empresa ja havia donat per bona. Es posa així punt final a tres mesos d'aturades dels dilluns, i a la possibilitat que n'hi haguessin el setembre en dates assenyalades: per la Diada, la Mercè i els partits del Barça. Ara ja només faltarà rubricar el conveni perquè entri en vigor.

3.500 empleats estaven cridats aquest dijous a assistir a les dues assemblees de treballadors a les Cotxeres de Sants, si bé només ha participat una part relativament reduïda. Han votat 838 empleats, dels quals 480 ho han fet a favor de desconvocar, 302 en contra i 56 s'han abstingut. En concret, a la del matí s'ha acceptat la darrera proposta de la mediació amb 226 vots a favor, 162 en contra i 37 abstencions. A la tarda, hi ha hagut 254 vots a favor, 140 en contra i 19 abstencions.

El comitè creu que la direcció "no és de fiar"

Després de l'assemblea de la tarda, el president del comitè d'empresa, Pere Ramon, espera que la direcció "respecti tot el que firma" a partir d'ara, i ha remarcat que "depèn d'ells" que no hi hagi més vagues pròximament. "La direcció que tenim no és de fiar", ha defensat, i considera que la presidenta de TMB i regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, ha quedat "totalment desqualificada" com a interlocutora. Pel que fa als usuaris, considera que "han entès" les vagues "malgrat els inconvenients" que provoquen les aturades.

Les divergències entre els treballadors s'han manifestat a l'assemblea mateix, la qual se celebren sense que hi puguin entrar els periodistes. A la sessió de la tarda, una treballadora comentava a una altra mentre feien cua per entrar: "Digue'm conformista, però jo amb aquest pacte estic més que contenta". Lola Flores, de Solidaritat Obrera –una escissió de la CGT sense representació al comitè d'empresa-, portava un cartell amb un "no". En la seva opinió, el conveni "no s'ajusta per a tots els treballadors al que demanàvem".

Aquest dilluns, quan es complien dotze jornades consecutives d'aturades, el Departament de Treball va presentar una oferta que desencallava la situació i resolia alguns dels aspectes més enquistats de la negociació: la internalització d'algunes feines, la solució als torns per al servei d'atenció al client i la cerca de solucions a alguns incompliments de pactes anteriors. La proposta es va treballar entre la setmana passada i aquest dilluns.

Les mesures que han desencallat el conveni

Segons el president del comitè d'empresa, els principals canvis que s'han introduït a la darrera proposta és el compromís de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) d'internalitzar algunes feines de manteniment de vies que ara fan empreses externes i contractar més personal per a la resta del manteniment, que no hi hagi més torns de treball de temps parcial l'any 2022 entre els agents d'atenció al client –a excepció del torn de nit-, i de permetre escollir horari a qui demani una jornada reduïda per tenir cura del seu fill.

Pel que fa al sou, es combinen increments salarials consolidables amb el pagament d'extres variables, que no es quedarien consolidats. Concretament, per 2016 es produeix un 1% d'augment salarial; per 2017, un altre 1%, més un 1% de forma variable; per 2018, l'augment també serà d'un 1%, més un 1,5% variable; i el 2019 els sous dels treballadors creixeran un 1,5%, més un 1,75% addicional variable. Els treballadors, però, consideren que la pujada de sou serà del 4,5% ja que la resta seran complements que no consoliden. A banda, se'ls garanteix que el seu salari no perdi poder adquisitiu en relació a l'IPC.
 
Arxivat a