entrevista

Josep Miró i Ardèvol: «Ada Colau i TV3 són els principals agents de l'exclusió del catolicisme a casa nostra»

El president d'E-Cristians i exconseller d'Agricultura diu que els actes d'homenatges a les víctimes dels atemptats han estat "una exaltació de l'Islam i una publicitació de les tesis d’Estat Islàmic"

Afirma que votarà l'1-O si hi ha garanties de formalitat i reconeixement, "no si és un altre 9-N"

Considera que "el Partit Popular estava hipòcritament en contra del matrimoni homosexual, el PP vota a Catalunya contra lleis que impulsa a Madrid i Galícia"

| 31/08/2017 a les 12:50h
Especial: Les entrevistes de NacióDigital
Arxivat a: Política, entrevista, matrimoni homosexual, referèndum, Església, procés nacional, Josep Miró i Ardèvol
Josep Miró i Ardèvol | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 31/08/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Josep Miró i Ardèvol (Barcelona, 1944) va ser militant antifranquista i fou processat pel TOP. Membre d'UDC de jove, va recalar a la Unió del Centre de Catalunya abans d'entrar a CDC, partit que va abandonar ell 2008. Personatge polièdric, presideix l'entitat E-Cristians, de línia catòlica conservadora i denuncia una marginació del catolicisme en els mitjans i àmbits oficials. Va presidir el Comitè Olímpic de Catalunya, que assegura que va estar molt a prop d'aconseguir ser reconegut pel COI. De cara a l'1-O, es mostra molt crític i diu que només anirà a votar si li veu formalitat i opcions de reconeixement internacional.  

- Després del primer impacte dels atemptats, quines reflexions fa sobre els atemptats que han patit Barcelona i Cambrils?


- La primera resposta, i en general l’actitud de la gent, ha estat formidable. És una llàstima que nomes surti el millor de nosaltres en les grans desgràcies. Aquest es el fet mes important. Potser podríem treuen algun ensenyament que està a les nostres mans ser millors. També cal subratllar la recuperació molt potent de la imatge dels Mossos, injustament maltractats en el passat, fins a l’extrem que molts d’ells vivien amb disgust la seva professió. No és signe d’una societat equilibrada que abans se’ls exigís un impossible comportament no violent, i ara ni una sola veu faci cap comentari per haver mort sis terroristes; ni un de sol hi havia la possibilitat de deixar-lo ferit? Els que hem defensat la bondat de la policia catalana sense mitificar-la, ens agradaria escoltar alguna autocrítica dels polítics que s'hi abraonaren en contra.

- Què en pensa dels actes d'homenatge a les víctimes que s'han fet?

- El tancament del període de dol i la manifestació han estat penosos. Es va convocar per afermar-se en les conviccions compartides: llibertat, convivència, pluralisme, respecte, i, per tant, sota el signe de la unitat. També es pressuposava el  record commogut, respectuós i solidari a les víctimes, mortes i vives, i als familiars. No va ser així. El dol i l’homenatge no es va respectar, i es va trencar la unitat i es va convertir en una exaltació de l'Islam i una publicitacio de les tesis d’Estat Islàmic.

"Catalunya no pateix islamofobia, pateix terrorisme. Hi va haver milers de cartells refusant la islamofòbia, el gruix dels cartells oficials, i cap condemnant el terrorisme d’Estat Islàmic"

- Exaltació de l'islam? En tot cas, es va fer un avís contra la islamofòbia.

- Catalunya no pateix islamofobia, pateix terrorisme. Hi va haver milers de cartells refusant la islamofòbia, el gruix dels cartells oficials, i cap condemnant el terrorisme d’Estat Islàmic, reivindicador dels atemptats. Representants de l'islam en les fileres de les autoritat polítiques -no érem laics?-, una de les dues persones que parlaren en nom de tots és una coneguda activista de l'islam. I sobretot les pancartes amb les tesis de la propaganda del Daesh, el ni-ni -“Ni jihadisme ni croades”(?),   “ni atropellaments (de tràfic?) ni bombardejos" (al Daesh?).  Aquell dia, com a imatge i per sobre de la bona fe de la majoria, Barcelona va perdre i va guanyar Estat Islàmic.

-El 24 de juliol, va publicar un article titulat "¿Governar contra Catalunya?", on deia que la classe governant espanyola no aprenia de la història i encara creia que podria respondre a les vindicacions catalanes amb el jutge i la guàrdia civil.

-També apuntava que hi havia hagut excepcions quan se'ns ha necessitat. Per exemple, durant la primera legislatura d'Aznar, el 1996. Aleshores, el partit del govern espanyol no tenia majoria i li calia el suport del grup de CiU. Gràcies a això es van liquidar els governadors civils, cosa que va tenir un gran simbolisme, i es va resoldre un oblit dels qui van redactar l'Estatut de 1979, com va ser la competència de tràfic, que es va aconseguir gràcies a l'article 152, que permet traspassar competències de l'Estat en negociacions bilaterals.   

-Veu ceguera a l'Estat?

-És una ceguera que hi ha estat sempre. Només hi va haver un moment que no va ser així, amb Adolfo Suárez. Els altres moments han estat quan hi ha hagut un govern a Madrid que no ha disposat de prou vots i hi ha hgut un grup català fort al Congrés. És quan es trenca la lògica espanyola de tota la vida. Ho veiem ara amb els bascos, que només tenen cinc vots. Actualment els 14 o 15 diputats de CiU valdrien un potosí.

-I ara, com ho veu?

-Malament. De fet, he escrit l'article que citava pensant en el 2 d'octubre. Davant la temptació que pot venir des de l'Estat de voler passar per sobre. Miri, una cosa és la independència i una altra és el procés, que és l'estratègia concreta. El procés repeteix en el seu origen l'error que es va produir amb el nou Estatut, i és que neix molt impulsat per interessos electorals. L'Estatut del 2006 neix perquè Pasqual Maragall vol sobrepassar CiU en el terreny que li fa més mal, que és en el catalanisme. Ara, ERC està on estava, però CiU va fer un canvi tan ràpid de posició que se li van trencar les costures. Que la cosa està malament es pot veure en algun dels documents que s'han fet.
 

Josep Miró i Ardèvol. Foto: Adrià Costa


-Com quin?

-El Consell Assessor per a la Transició Nacional va fer l'informe sobre la viabilitat econòmica de Catalunya que, quan es llegeix amb atenció, es veu que van mal dades. Primer, ens hem d'endeutar per tirar endavant. D'altra banda, era molt optimista quant a recaptació d'impostos. Deixa clar que s'havia de finançar el dèficit de la seguretat social amb endeutament. Amb tot això, obteníem el nivell de benestar que Catalunya tenia el 2011. Dit això, tampoc hi havia necessitat d'elaborar un calendari tan estricte. Crec que s'ha fet per temor a perdre credibilitat. Però d'errors se n'han fet diversos.

-Enumeri'ls breument.

-No es va voler assumir que no s'havien guanyat les eleccions referendàries. I es va entrar en la ficció d'aconseguir la majoria de diputats amb el suport de la CUP, que ha afectat molt el procés. Després, s'ha volgut carregar el pes del procés en una institució, la Generalitat, que té les limitacions inherents de ser part de l'Estat espanyol. Fa anys hi havia un exemple modèlic que era vist com a referent per un sector de l'independentisme, que era l'Agència Nacional Jueva, com un instrument que creava condicions -del tot diferents de la nostra- per anar cap a la independència. Un error que s'ha comès és que no s'ha preparat el país per un procés difícil, que pot ser llarg, pot ser molt dur, hi haurà pèrdues de béns, etc. Fins ara, que és quan es comença a dramatitzar, no s'ha preparat. Em recorda aquella pel·lícula, Stargate, en què hi ha una porta estelar que quan la traspasses, entres en una altra galàxia. I finalment, un procés d'independència quasi sempre acaba forçant la legalitat. La de l'Estat, si no hi ha acord, és lògic que es forci. Però totes alhora no. No es pot forçar la legalitat internacional, la de la UE i la catalana.  

"Per aconseguir la independència, pots fer el que vulguis, però necessites que alguns estats importants et reconeguin. Tu pots fer de Montenegro, però sempre que Washington estigui al darrere"

-En què s'ha infringit la legalitat catalana?

-L'Estatut que nosaltres vam referendar en aquelles parts que no van ser modificades pel Tribunal Constitucional. S'hi diu que per reformar l'Estatut cal una majoria de 3/5 parts. Per passar de l'Estatut a una llei de transitorietat caldria una majoria de 3/5 parts també. I el mateix per aprovar una llei electoral, i ara volem regular un referèndum per majoria simple. En la memòria genètica de la Generalitat, quan ens passem les lleis pel folre sempre acabem malament. Per aconseguir la independència, pots fer el que vulguis, però necessites que alguns estats importants et reconeguin. Tu pots fer de Montenegro, però sempre que Washington estigui al darrere. Nosaltres no tenim ningú.  També hi ha l'esperança que Madrid ho faci molt malament i es munti un gran ciri. Però no ho veig clar perquè Rajoy no és dels apassionats. Seria l'única circumstància positiva que podria ajudar el procés.  

"Si hi ha un referèndum que ofereix garanties de tenr una certa formalitat i un cert reconeixement, aniré a votar. Si és un altre 9-N, no"

-Votarà l'1 d'octubre?

-Depèn. Si hi ha un referèndum que ofereix garanties de tenir una certa formalitat i un cert reconeixement, aniré a votar. Si és un altre 9-N, no. No em vull convertir en comparsa d'un joc electoral.  
 

Josep Miró i Ardèvol Foto: Adrià Costa


-Va votar el 9-N?

-Sí.

-I puc preguntar pel seu vot?

-El meu personal? Vaig votar sí-sí. Vam anar tota la família.

-Va ser dirigent de CDC i conseller d'Agricultura. En aquell moment, va encarnar una línia agosarada dins del nacionalisme.

-El meu problema aleshores és el mateix que ara. Jo raono pels fets. Quan l'Heribert Barrera deia que l'Estatut necessitava una reforma per fer possible coses que tenien altres estatuts, i en Jordi Pujol deia que no es podia fer. Per què? Perquè no era el moment de fer-ho. Home! No he estat mai independentista. Però mai he tingut recança quan em demanaven de participar en algun acte o debat independentista. El que sí que he defensat és que Catalunya tingui un Estat propi, que pot  ser independent o no. L'Estat no te'l concedeixen, el construeixes.

-Abans parlava dels acords Aznar-Pujol del 1996. Vostè va formar part de l'equip negociador català. Com van anar aquelles negociacions que van culminar en el Pacte del Majestic?

-Segurament sí. Hi havia dos equips negociadors, un el dirigia el conseller Macià Alavedra, que era el del Govern, i un altre el liderava Joaquim Molins, que acaba de morir. Jo formava part d'aquell equip i vam plantejar la possibilitat de posar damunt la taula el pacte fiscal.  El nom de pacte fiscal neix d'aquí. No era l'equivalent al concert, però sí era una fórmula més ajustada i amb capacitat de recaptar impostos aquí.

"El 1996, Pujol no va voler que es posés sobre la taula el pacte fiscal"

-Per què no es va assolir?

-El 1996, Pujol no va voler que es posés sobre la taula el pacte fiscal. Recordo una llarga reunió a la Casa dels Canonges. Pujol va dir que havíem d'anar tan lluny com poguéssim però no més lluny del punt en què es poguessin trencar les negociacions. En l'argumentari del president hi havia el convenciment que els espanyols no entendrien que no donéssim suport al guanyador de les eleccions, que havia estat Aznar.    
 

Josep Miró i Ardèvol. Foto: Adrià Costa


-Va ser un dels impulsors d'E-Cristians com una organització que volia omplir el que vostè considerava un buit de presència del catolicisme en la vida pública. Creu, com Torras i Bages, que Catalunya serà cristiana o no serà?

-No, no. Catalunya és plural i precisament perquè ho és, cal que tots els seus components siguin presents en la vida pública. I el que falta aquí és la concepció cristiana, que malgrat tot continua aglutinant molta gent i forma part de la nostra arrel. Aquest dèficit és molt perjudicial pel país. Però no per suplir els altres. Per participar en el debat de les idees i cultural. Ara mateix, amb el debat sobre l'eutanàsia, ni tan sols per part dels que han votat en contra, el PP, s'ha fet una argumentació vàlida per l'ordre secular. A Holanda, el 10% de la renda màxima no s'ha "eutanasiat" mai. Les cures pal·liatives estan quasi bé desaparegudes. Es presenta l'eutanàsia com una cosa molt senzilla. La mort és una cosa irreversible. I morir-se no és tan fàcil. Als Estats Units hi ha molts problemes amb el suïcidi assistit, la combinació de fàrmacs no funciona igual en tothom i la consciència de la mort és dolorosa. No és tan fàcil això.

-Vostè s'ha posicionat en contra del matrimoni homosexual.

-Sí.

-Ho té molt clar això. Però no li va generar cap contradicció  sortir en manifestació al costat dels sectors més retrògrades del Partit Popular i de l'episcopat espanyol per protestar contra la llei del matrimoni gai del govern Zapatero?

-Cap problema. Nosaltres donem suport pels fets i critiquem pels fets. L'agenda és nostra, ningú ens la imposa. Si estem en contra del matrimoni homosexual, tothom que hi estigués en contra era benvingut. Molts sabíem que el PP hi estava hipòcritament en contra, com s'ha vist. Ho veiem aquí quan el PP a Catalunya vota en contra de determinades lleis que després impulsa quan governa a Galícia o a Madrid, impulsa.    

"El problema de la  nostra societat és que la institució que l'estructura, que és la família, s'esfuma"

-Li sembla molt greu el matrimoni homosexual?

-Sí que és greu. No des del punt de vista religiós, perquè tu et tanques en el teu espai i els altres que facin el que vulguin. Però aquesta no és la responsabilitat única, això són els jueus. Després hi ha els que volen que tu siguis d'una determinada manera, que seria una manera d'entendre l'Islam. Un cristià té el deure de proposar els altres una manera de veure les coses. D'una banda, des de la fe i de l'altra, des de la llei natural, que vol dir que les coses tenen una certa lògica i no es poden trencar. Un matrimoni, siguis catòlic o no, està pensat i construït pels fills. No és només una relació de parella, que també, no és tant un projecte de vida en comú, que ho és. Però és sobretot la construcció d'un hàbitat per tenir descendència i educar-la. Perquè si no, tens altres fórmules més flexibles. És també un compromís públic, per això hi ha testimonis. Si el matrimoni es converteix en una altra cosa, queda desvirtuat. El problema que té la nostra societat és que la institució que l'estructura, que és la família, s'esfuma. No costava res acotar el matrimoni. Que hi ha inconvenients d'ordre civil, que si les herències, el que sigui, doncs que es resolguin. Però mantinguem en l'imaginari social que hi ha una institució que té com a finalitat la vida en comú per generar descendència i educar-la, i mantenir una relació de parentiu estable.  
 

Josep Miró i Ardèvol. Foto: Adrià Costa


-Ha adoptat posicions molt tancades en aquest tema. No és contradictori amb les paraules del papa Francesc quan va dir: "qui sóc jo per condemnar els gais?".

-Va dir més coses el Papa. Però és que aquí no estem condemnant persones. Aquí estem parlant d'institucions polítiques. No es tracta de fer afirmacions morals. L'Església diu que s'han de tenir fills. Molt bé, però és que, a més, és necessari que les parelles tinguin dos fills, per exemple.  

-Creu que hi ha una estratègia des dels poders públics contra l'Església o la religió cristiana?

-Jo crec que hi ha un laïcisme que no hi era fa uns anys, un laïcisme de l'exclusió religiosa cristiana. Que es tradueix en un laïcisme d'exclusió cultural. Perquè si s'exclou el cristianisme, s'exclou una part de la nostra cultura.  

-Però és una tendència inspirada des de mitjans oficials?

-Ahir mateix vam rebre la resposta de la síndica de greuges de Barcelona que ens va donar la raó en la nostra protesta perquè es va excloure la referència a la missa en el programa de les festes de la Mercè. Li vam escriure el setembre. Per què tenen necessitat d'excloure això si són tres línies? La síndica ens explica que les festes estan protocol·litzades i no es pot ignorar la missa. Per què ho fa això l'Ada Colau? És lògic que facin l'arquebisbe Omella cardenal i no hi hagi cap representant de l'Ajuntament? És una política d'exclusió del cristianisme.

-Diria que aquesta és una característica de l'alcaldessa Colau?

-Sí, no és l'única, eh, pe`ro ella ho té bastant arrelada. A veure, Ada Colau no té inconvenient d'assistir a la celebració de l'any xinès, de la festa del xai dels musulmans. Però de cap manera traurà el cap en cap festivitat tradicional. Quasi totes les festes nostres tenen una dimensió de cultura popular i de religiosa. Hi ha molts exemples: el recital aquell de "Mare nostra", que la poetessa que el va recitar va dir que li van suggerir des de l'Ajuntament. També cal dir que es dona un fenomen d'automarginació de l'Església.
 

Josep Miró i Ardèvol Foto: Adrià Costa


-I això per què?

-Per temor humà, per por que quan un bisbe diu una cosa hi hagi controvèrsia... I hi ha el cas de TV3.

"TV3 no ha donat una notícia positiva de l'Església sense acompanyar-la d'un fet negatiu des de l'era terciària"

-També fa com la Colau, segons vostè?

-TV3 no ha donat una notícia positiva de l'Església sense acompanyar-la d'un fet negatiu des de l'era terciària. El dia que van anunciar que l'arquebisbe Omella era cardenal van col·locar immediatament que el cardenal australià Pell havia d'anar a declarar pel tema de la pederàstia. Un grup de persones d'una diòcesi catalana, que no diré el nom, han fet un seguiment de les notícies donades per TV3 sobre aquest bisbat, que han estat poques, i totes han estat negatives. Els únics que surten en positiu és gent de la pròpia Església que la critica.

-El Papa és molt mediàtic i apareix sovint de forma positiva. Aquelles declaracions sobre els gais van ser ben reflectides.

-Home!, és clar, però perquè anaven en aquesta línia! Tenen poca consideració pel Papa. A quina televisió se li acudeix que un dignatari apartat del Vaticà com monsenyor Charamsa el converteixen en tertulià? TV3 és hipercrítica amb l'Església catòlica. TV3 i Colau estan entre els principals agents de l'exclusió del catolicisme.

Josep Miró i Ardèvol. Foto: Adrià Costa


-Sempre ha estat un creient tan devot? Perquè li veig posicionaments molt radicals...

-Què és per vostè una posició radical? Està en contra del matrimoni homosexual?

-No és només per l'opinió sinó per considerar-ho un tema de batalla. No, deia que aquests posicionaments a vegades són una mica de convers.   

-No, jo vaig deixar de ser creient als disset anys. El que fa tothom. Sense convertir-me en ateu. I vaig tornar quan ja era conseller i hi estava còmode. Trucava en Pujol i s'hi posava. Vaig notar que em faltava alguna cosa. Va ser un procés suau, no em va passar res que em fes canviar de cop. Però si no hagués tingut una llavor, que va ser es nocions sobre religió que vaig rebre a l'escola, que no era religiosa, no hagués sabut on buscar. Per això dono importància als fonaments religiosos.  

-Vostè va militar a UDC els anys seixanta i setanta. En Huertas Claveria va explicar una vegada...

-Ja sé què em preguntarà. Xile 1973.

-Sí. Ell va explicar que hi va haver alguns dirigents d'Unió Democràtica que van celebrar el cop d'estat de Pinochet.

-Això és una parida del Huertas. Ell dirigia la revista Oriflama, junt amb Jaume Fabre. Travessava problemes econòmics i se la va quedar Anton Canyellas, dirigent d'UDC. Vam entrar al consell Ernest Sena -que era de la Unió Democràtica del País Valencià- i jo. I teníem trifulgues a mort perquè es podia parlar de l'imperialisme dels EUA, però no de l'URSS. Quan el cop de Xile, vam estar discutint la posició d'Oriflama. Jo coneixia Xile. A Unió aleshores teníem una bona relació amb la democràcia cristiana italiana i amb la xilena. La DC xilena va estar en contra de Pinochet.
 

Josep Miró i Ardèvol. Foto: Adrià Costa


-En un primer moment, no. Hi va haver dirigents contraris, però inicialment la DC va avalar el cop.

-Jo havia estat a Xile durant la Unitat Popular i vaig venir molt preocupat. El cop es va veure afavorit també per les condicions creades per la Unitat Popular. És molt fàcil etiquetar. Home, jo el que no podia era avalar totes les bestieses que va fer el govern d'Allende. En una estada a Xile vaig veure actuar la gent del MIR, que era com una CUP amb pistola. Però això no vol dir que donés suport a Pinochet! Jo he escrit a tot arreu, i m'he pronunciat en contra de Pinochet. En el meu cas no es pot dir que parlo català en la intimitat. Hi parlo en públic. Jo havia estat processat pel Tribunal d'Ordre Públic per associació il·lícita el 1969. Amb aquests antecedents és difícil que tingués simpatia per Pinochet.      

-Acabem de celebrar els 25 anys dels Jocs. Vostè va ser president del Comitè Olímpic de Catalunya, que després va entrar en un període d'inactivitat. En l'actual moment del procés nacional, què s'hauria de recuperar?

-Caldria recuperar el precedent d'haver presentat a Lausana la candidatura de Catalunya. Després Samaranch va canviar les regles de manera que per ser país candidat havies de ser un Estat independent reconegut per les Nacions Unides. Però quan nosaltres vam presentar-ho era possible ser considerat país esportiu. És llàstima que aquest precedent no s'hagi posat en valor. Vam estar molt a prop. Vam negociar amb Samaranch.

"Vam estar molt a prop que Catalunya fos considerat país esportiu pel Comitè Olímpic. Ens va fallar el suport polític de Generalitat i Ajuntamentl"

-Què va fallar?

-El suport polític. En Samaranch va canviar els estatuts el 1996, amb posterioritat, però no ho hagués fet si la Generalitat i l'Ajuntament haguessin estat amatents. Va voler-ho canviar el 1994, a la reunió de Montecarlo, però nosaltres vam fer una campanya internacional i no es va fer. Dos anys després ho va fer. Ningú ha tingut interès en aquest país perquè Catalunya tingués un Comitè Olímpic. Al final ens vam quedar amb el suport de la Crida, presidida aleshores per Jordi Sànchez, i de l'MDT. Ara ningú té interès a rescatar aquesta història perquè tots queden malament.
 

Josep Miró i Ardèvol. Foto: Adrià Costa

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

COMENTARIS

El que faltava
Anònim, 31/08/2017 a les 09:58
+43
-54
Un fanàtic catòlic plorant després d'una missa d'estat en un país teòricament laic.

Quan hem d'aguantar missa els diumenges a TV3 i a la 2.

Quant d emal fan encara les religions!
Alça!
Anònim, 31/08/2017 a les 11:02
+38
-43
Quines bajanades!

Colau fa 2 anys que governa el municipi de Barcelona, mentre el catolicisme va de baixa a casa nostra des de fa moltes dècades. A Colau se li poden criticar un munt de coses, però "agent d'exclusió del catolicisme"?

Pel que fa a TV3, és l'ase de tots els cops, quan els hi convé als carques espanyolistes adés no la veu ningú i adés quan els convé sembla que sigui la televisió única tal i com la TvE, la televisió pública espanyola que va emetre i hi va arribar el senyal a casa nostra, sense cap altra competència (Canal VHF i UHF aquest darrer, l'actual segon canal espanyol La 2, parcialment), des del 1956 al 1983.

I la qüestió és, per exemple, els abusos d'alguns, masses, capellans arreu del món i el capteniment del Vaticà en molts aspectes quotidians, no hi ha influït en allunyar a la gent d'aquesta religió?
Exel.lent entrevista.
Anònim, 31/08/2017 a les 11:22
+57
-40
És lo millor que he llegit en aquest diari fins el moment.
Perfecta exposició de la situació en la que estem actualment molts catalans, atrapats entre dues posicions radicals.
Gent honesta en les seves opinions i sensata en les seves formes: això és el que necesita un pais.
Preneu nota.
Fonamentalisme
Lluís Nicolau, 31/08/2017 a les 12:47
+20
-31
La pregària és a la fe el mateix que la paraula al pensament. La religió t'esclavitza i et fa ser fonamentalista, la fe, t'allibera. És molt millor tenir fe que tenir religió.
Fora religions de la política
Josep Xavier, 31/08/2017 a les 13:06
+36
-27
Estic fart de que fiquin la religió pel mig de la política, Les institucions públiques gestionen interessos de tots els ciutadans, ateus, musulmans, cristians , budistes i el que sigui. Voleu deixar les institucions en pau, la sanitat no te que entendre de religió, ni les carreteres , ni rodalies , ni res del que gestiona un estat. No cal ser cristià, ni musulmà ni de cap altre religió, per creure en el respecte a la vida, amb l'honestedat, la solidaritat..... Jo em crec per igual el Cel dels cristians com lo de no se quantes verges dels musulmans, o sigui no em crec res, però intento ser honest i respectuós amb la resta de persones. DEIXEU LA RELIGIÓ A CASA.
Té raó sobre la manifestació
Anònim, 31/08/2017 a les 13:18
+47
-9
No estic d'acord amb moltes de les coses que diu. Ara bé, s'ha de reconèixer que com a mínim 1) la seva posició és raonada, i 2) l'anàlisi de la manifestació és molt encertat.
En moltes coses encerta
Anònim, 31/08/2017 a les 13:55
+39
-22
Té molta raó aquest senyor. En el món occidental s'intenta que les religions es quedin només en l'àmbit privat, que desapareguin totalment. Això si, el liberalisme, nacionalisme, el “buenismo” i el capitalisme ha d'entrar en tots els àmbits de la societat, fins i tot en el privat... Això en el fons es treure una religió per posar-hi un altre religió. Lo de sempre, vamos....
Religions: Un conte
Karlus, 31/08/2017 a les 13:56
+24
-26
Com la caputxeta vermella
Extraordinaries opinions que a més l'avalan.
Anònim, 31/08/2017 a les 15:04
+24
-18
Bru de Sala deia aquest matí a Vilaweb que no podies demanar la independència i ser de dretes i jo crec que els ùnics que mereixen la independència son els de dretes.El Principat com a república és retornar al segle XVIII,una bajanada.Carregar-se la história cristiana d'aquest pais és com calar foc a Montserrat com van fer els fatxes espanyols reconeixent-ho.El tema gai és una vulgar moda dels frikis.I temo que ERC solament vol una república per esborrar Catalunya del mapa.Com sempre ha fet.I jo soc dels seguidors de Pujols,compte,si,aquell que els rabassaires van amenaçar dematar-lo si no els donava la meitat de les terres i ara a Martorell en prou feines veus vinyes.
Cristianofòbia.
Anònim, 31/08/2017 a les 15:25
+33
-9
No estic molt d'acord en el que diu. Però me'n adono que el tracte i les critiques no són les mateixes pels católics que pels musulmans o fanàtics d'una o de l'altre, o capellans o imams.

Si el mateix que diu aquest senyor ho digués un d'una altre religió les critiques serien mooolt suaus o no n'hi haurien.

Cristianofòbia. Cristianisme pau. Tolerància. Integració. On són?.
És fàcil
Anònim, 31/08/2017 a les 15:45
+14
-32
O religió (qualsevol) o democràcia.

Aquest senyor tria religió.

Té tot el dret de ser un homòfob però ha de tenir clar que un estat democràtic no ho pot ser.

Pot suggerir que s'apliqui eletroxoc als homosexuals però ha de tenir clar que no es farà.
¡¡¡ CASUM L´OLLA !!
Finni Pel Roig, 31/08/2017 a les 15:47
+19
-19
Soc un desenganyat de la religió, i cada dia mes.
Excomulguem ?
Bert, 31/08/2017 a les 15:47
+18
-20
No entenc com una persona inteligent, si ha llegit (una mica, no fa falta
gaire) l´història de l´Esglèsia Catòlica, pot ser catòlic, es un misteri !!!
Aquest Sr, diu, entre altres comentaris absolutament al.lusinants que
s´ha fet propaganda de l´Estat Ismàmic " Increible.

Sap que li dic, vol tenir una gran propaganda i fer un acte de justicia.
Li diu al seu Papa, que excomulgui a uns personantges que son caòlics i
que han fet un gran mal al mon; Aznar, Rajoy i Felipe VI, quan això passi, podrá parlar.
ÉS UNA BROMA
Escèptic, 31/08/2017 a les 15:50
+21
-20
Coses com ara una missa d'estat en un país teòricament laic, que es retransmeti una missa els diumenges a TV3 (aquella que dius que exclou el catolicisme) i a la 2 de TVE o el Concordat amb la Santa Seu clamen al cel (ei, i mai millor dit).

I Miró, no et menystinguis. Freakies com ara tu, que fas gala de la fe del convers, també teniu a veure en la desqualificació pública del catolicisme.
quina por
Anònim, 31/08/2017 a les 15:59
+28
-28
Sembla mentida que a aquestes altures de la Història encara quedi gent tan arcaica, retrograda i fonamentalista. En aquest cas, a Catalunya, com el sr Miró. Aquesta gent fa gairebé tanta por com els del tirabuixons o els del burka.
Aquest home és una vergonya
Gai indignat, 31/08/2017 a les 16:11
+26
-31
Menudo sinvergüenza este tipejo. Por culpa de gentuza como él, los gais hemos vivido perseguidos y hemos sido asesinados a lo largo de veinte siglos.
No hi ha cap exclusió
Antoni Ferret, 31/08/2017 a les 17:08
+8
-16
Després de tornar a veure el títol, hi torno. No veig cap exclusió del catolicisme, que jo preferiria anomenar "cristianisme", per raons òbvies. En tot cas, això no depèn GENS de cap element ni autoritat públics (que d'això n'hi ha hagut molt massa), sinó de la vida dels creients.
Un altre
Anònim, 31/08/2017 a les 17:18
+12
-21
Per què li doneu canxa a aquest imam integrista?
Part de raó té
JKim, 31/08/2017 a les 17:24
+19
-10
Normalment aquest senyor parla molt agressivament. exceptuant alguna cosa, en general a grans trets té raó en aquesta entrevista. Sobretot el que diu de la manifestació pel 17A, i l'actitut de Tv3 cap a l'Església i cristians.
Altra cosa és el que públic en general té animadversió, fins i tot cristianofobia (que mai admetran), però la realitat és tossuda. I els mitjans de CCMA tenen una animadversió, especialment tv3. Però és el que passa quan el comité d'empresa, i els funcionaris encastats allí són pràcticament tots de l'entorn de ICV. Una cosa és que la tv pública hagi de ser objectiva i aconfessional, pe`ro no és el cas de tv3, que és clarament adversa vers l'Església.
Te raó, no hi havia cartells contra el terrorisme islamista
Anònim, 31/08/2017 a les 17:51
+33
-5
Te raó que hi havia molts cartells contra la islamofobia, que a hores d'ara encara no s'ha apercebut a la nostra societat i no n'hi habia contra rl terrorisme islamista. La vetitable causa de la tragedia.
Certament, ens manipulen més del que ens pensem!.
Catolicofòbia
Anònim, 31/08/2017 a les 20:18
+15
-3
Si això mateix ho digués un imam, que pot dir-ho en qualsevol país musulmà i ara ja una mica aquí, el sentit del vots s'invertiria.
Correcció
Anònim, 31/08/2017 a les 21:15
+9
-20
E-Cristians no és una entitat "de línia catòlica conservadora", és un grup fonamentalista ultracristià, contrari a l'homosexualitat, avortament i divorci, a més de convençuts de les teories creacionistes.

A partir d'aquí, té les mateixes intencions i motivacions que els fonamentalistes islàmics.
no hi ha cristians ni catòlics catalans tot és inquisició castellana imperial espanyola,
Anònim, 31/08/2017 a les 21:47
+5
-18
no hi ha cristians ni catòlics catalans tot és inquisició castellana imperial espanyola, el cristianisme català es va acabar al segle XVI per les persecussions implacables de la inquisició castellana al servei de la corona imperial espanyola-castellana.
I 13tv
Ona-Mar, 31/08/2017 a les 22:20
+15
-6
Perque no es queixa del tracte que fa contra Catalunya la TV dels bisbes ?
Txapel
Anònimtxa, 31/08/2017 a les 22:38
+5
-16
Com a catòlic cada dia em vaig fent més amic dels islamics. Es la ùnica via que veig en el futur perquè en respectin a Catalunya
Pregunteta
Anònim, 31/08/2017 a les 23:36
+8
-11
Pep, com és que no li has preguntat què en pensa que l'Omella hagi tingut els sants pebrots de fotre una homilia tota en castellà, anomenant el President "autoridad autonómica", passssant de totes les confessions presents i llepant-li el cul al Bourbon?

Es pot ser cristià i tenir vergonya.
Molt Bona entrevista
Marta Bcn, 01/09/2017 a les 09:45
+14
-4
Primer de tot felicitar a Naciódigital per l'entrevista. La marginació dels catòlics catalans als mitjans de comunicació és flagrant.

Per altra banda la bel·ligerancia a tot el que olori a cristià (sobretot catòlic) i la condescendència a tot el relacionat amb l'Islam és escandalosa.

Malauradament s'intueix que una futura Catalunya independent adquiriria un caràcter de laïcitat agresiva i d'exclusió religiosa (cristiana clar).
AGENTS D'EXCLUSIO DEL CATOLICISME
Anònim, 02/09/2017 a les 02:44
+2
-8
sou tu i gent retrograda com tu !!
Al de les 22:38
Anònim, 02/09/2017 a les 16:19
+2
-3
No sé que faran ara. Però quan pel segle VIII van invadir la peninsula iberica van ser respectuosos amb jueus i cristians. Cosa que els Reis catolics no van fer amb ells i van imposat el seu "catolicisme sui generis"
El cristianisme és l'única fe de la nació catalana.
Anònim, 02/09/2017 a les 17:04
+1
-3
Això no treu que a la Catalunya independent hi haurà llibertat confessional.
Enhorabona
Daniel Lacambra, 03/09/2017 a les 15:13
+3
-1
Enhorabona per l'entrevista i per donar veu a posicions que normalment queden marginades.
No anem bé
Sarpullidobrutal, 04/09/2017 a les 09:43
+1
-1
Hi ha una catolicofòbia fonamentada (per exemple, la generada pel dropo que és actualmente bisbe de Roma) i hi ha una catolicofòbia idiota bastant generalitzada (només cal llegar alguns comentaris per veure el nivell alque es mouen). L'Islam acabarà imposant-se a casa nostra, aquesta es la realitat futura. Acabarà imposant-se demogràficament i ideològicament, gràcies al fracàs de tants educadors integradors que l'únic que fan es guanyar-se la vida i que només aconsegueixen resultats aparents.
Senyor Miró, no s'equivoqui
Jordi Picazo, 05/09/2017 a les 03:10
+0
-0
... no tothom deixa de ser creient com vostè, als 17: alguns comencen a creure, uns altres s'entreguen a Déu totalment, uns altres continuen lluitan cada vegada més per seguir a Crist als 17...

No generalitzem. Vostè fa bé amb el que fa, però no és l'únic.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
El groc en record als presos polítics ha conviscut aquest any amb el vermell de les roses i el verd de la primavera | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
"La força d'un destí", de Martí Gironell, i "Operació Urnes", de Laia Vicens i Xavi Tedó, els dos llibres més venuts de ficció i no ficció en català | El bon temps ha acompanyat l'èxit d'una jornada amb gran afluència i la presència constant del color groc en record als presos polítics, els grans absents
01/01/1970
Els líders independentistes argumenten que, amb la fase d'instrucció ja encarrilada, no hi ha motius per continuar empresonats en centres penitenciaris de Madrid
Ernest Maragall divendres passat a les Cases d'Alcanar. | Sofia Cabanes
01/01/1970
El diputat independent d'ERC veu "fonamental" i "imprescindible" una entesa amb els comuns i assegura que un referèndum pactat pot aportar solucions
The Chanclettes a La Daurada Beach Club
01/01/1970
NacióDigital sorteja quatre entrades dobles per a l'espectacle #DPutuCOOL de The Chanclettes
Al Video Instan tenen un catàleg de més de 44.000 pel·lícules | Albert Alcaide
Jordi Bes | 1 comentari
01/01/1970
L'emblemàtic Video Instan de Barcelona deixarà el carrer Enric Granados per evitar una pujada de l'arrendament d'un 266% | Inicia una campanya de micromecenatge per finançar el trasllat a un local del mateix Eixample i obrir-hi un cinema de petit format
Aida Morales | 5 comentaris
01/01/1970
Els locals regulats de consum de marihuana i els grups polítics de l'Ajuntament de Barcelona alerten de "captadors" en zones turístiques que ofereixen droga, fins i tot, a menors d'edat | El 2017 es van tancar 41 locals sense llicència a la capital catalana
Andreu Mas-Colell | Adrià Costa
Pep Martí | 5 comentaris
01/01/1970
L'exconseller es mostra convençut que Puigdemont gestionarà la situació per "tenir Govern el 22 de maig" | Afirma que "tot indica que el conseller d'Economia i Finances serà Pere Aragonès" i li té "tota la confiança" | "El xoc entre Llarena i Montoro demostra l'error de judicialitzar la política", assegura
Una marxa ultra. | José M. Gutiérrez
Aida Morales | 17 comentaris
01/01/1970
La xarxa dels denominats Grups de Defensa i Resistència (GDR) consta d'una desena d'entitats amb una vintena de persones cadascun | La gestualitat neofeixista i d'extrema dreta d'alguns dels seus components ja s'ha fet evident en alguns actes
Mariano Rajoy en una roda de premsa | ACN
Roger Tugas | 8 comentaris
01/01/1970
Els principals arguments per desacreditar el procés i el referèndum es desmunten en tan sols mig any pels informes d'organismes internacionals o del mateix govern espanyol
La nova portaveu d'ERC, Marta Vilalta. | Adrià Costa
01/01/1970
La portaveu republicana fixa com un possible desllorigador l'elecció d'un president temporal mentre s'acaba de tramitar la llei que permeti investir Puigdemont a distància | Assegura que "probablement" la independència s'aconseguirà "de la mà del diàleg, la negociació i l'acord" i no descarta tornar a abordar el referèndum pactat amb l'Estat
Màrius Serra | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El popular escriptor i enigmista publica "La novel·la de Sant Jordi", un divertit homenatge al gènere negre que publica al segell Amsterdam, d'Ara Llibres
El restaurant Pitarra, tancat | Albert Alcaide
Toni Vall | 9 comentaris
01/01/1970
«No pot ser que Barcelona tracti tan malament la història, la seva història, el seu patrimoni material i immaterial, el seu llegat físic i emocional. No pot ser aquest campi qui pugui»
Pep Martí | 1 comentari
01/01/1970
La junta d'Ignacio García-Nieto ha encarregat un informe jurídic per aclarir si disposa de tots els permisos
Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i Fernando de Páramo, durant un ple del Parlament. | Josep Maria Montaner
Pep Martí | 9 comentaris
01/01/1970
La formació taronja espera que s'aclareixi l'escenari polític a Catalunya per decidir la seva estratègia de cara a les municipals