El Govern denunciarà al jutjat els interrogatoris de la Guàrdia Civil a alts càrrecs

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, confirma que el secretari Joaquim Nin està sent investigat per presumpta sedició per autoritzar els dominis del Pacte Nacional pel Referèndum | Lamenta que existeixi una "causa general" contra el sobiranisme per evitar que es voti

Jordi Turull, conseller de la Presidència
Jordi Turull, conseller de la Presidència | ACN
26 de juliol del 2017
Actualitzat a les 20:13h
El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha anunciat aquest dimecres que ha ordenat denunciar davant del jutjat de guàrdia els interrogatoris que està fent la Guàrdia Civil a alts càrrecs de la Generalitat "per impedir que el poble pugui votar". Ho ha fet després que Joaquim Nin, secretari general de la Presidència, hagi vist com se l'interrogava i se l'investigava per presumpta sedició relacionada amb els dominis del web del Pacte Nacional pel Referèndum. La denúncia es farà extensiva tant al jutge responsable del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona com a la Guàrdia Civil. "Existeix una greu indefensió. Hi ha un atac a la llibertat d'expressió i al dret de llibertat ideològic", ha volgut resumir el portaveu de l'executiu en una roda de premsa a Palau.

Turull ha indicat que la Guàrdia Civil està interrogant alts càrrecs per qüestions que no tenen a veure amb la denúncia contra Santi Vidal, Lluís Salvadó i Carles Viver i Pi-Sunyer. La investigació "policial" contra Nin és per autoritzar els dominis del Pacte Nacional pel Referèndum i té a veure amb una "possible sedició". "El Pacte no està recorregut", ha destacat el conseller de la Presidència, i està format per milers d'entitats que reclamaven la via acordada. "S'està criminalitzant treballar a favor del pacte i de l'acord. Estem davant d'una causa general contra la voluntat de votar de poble de Catalunya", ha ressaltat el conseller de la Presidència.

"Les declaracions es fan davant de la Guàrdia Civil, no davant del jutge. Es tracta d'una actuació premeditada en què no es protegeixen els drets de les persones. Des del Govern diem que ja n'hi ha prou, i he donat ordre als serveis jurídics de la Generalitat perquè denunciïn aquests fets davant del jutjat de guàrdia", ha apuntat. "Amb l'excusa del secret de sumari, a partir d'ara poden personar-se en tot allò que tingui a veure amb l'1 d'octubre", ha indicat Turull, que ha denunciat un "atropellament" contra la ciutadania. No ha concretat, això sí, quan i com es presentarà la denúncia.

El conseller ha indicat que l'executiu no es quedarà "impassible" davant d'aquestes circumstàncies, i per això el gabinet jurídic ja està estudiant la situació. També ha volgut indicar que el responsable de la despesa associada als dominis del Pacte Nacional és, en última instància, el titular del departament, que és ell. "No volem cap escalada, només volem que no hi hagi cap persecució policial i judicial a totes les iniciatives de qui vol decidir el futur del país a través del vot", ha apuntat.

Investigat a mig interrogatori

Nin ha estat citat a declarar aquest dimecres al matí per la Guàrdia Civil a la caserna de Travessera de Gràcia, a Barcelona. A mig interrogatori, segons diverses informacions, se li ha comunicat que se l'investiga judicialment en relació al referèndum, tot i que el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) nega aquesta versió. L'alt càrrec havia estat delegat del Govern a Tarragona en legislatures anteriors, però des que Carles Puidgemont va arribar a la Generalitat ocupa el càrrec de secretari general de la Presidència. Turull, nomenat fa dotze dies com a conseller del departament, ha preferit no rellevar-lo per encarar la recta final sense tocar l'equip de Neus Munté, la seva predecessora.

Durant la jornada d'avui també ha desfilat per la caserna de la Guàrdia Civil el director general d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells. Fa unes setmanes, diversos alts càrrecs i representants d'empreses proveïdores van ser interrogades per les forces de seguretat de l'Estat en relació als preparatius del referèndum.