Les entitats socials alerten que la pobresa a Catalunya es cronifica

L'informe INSOCAT presenta l'actualització dels indicadors de pobresa, exclusió social, treball, l'atur i salut |Una cinquena part de la població catalana continua en situació de risc de pobresa

Xavier Orteu, Teresa Crespo i Sira Vilardell a la presentació de l'informe | Europa press
per Nàdia Rodríguez, 26 de juliol de 2017 a les 17:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Es genera més riquesa però la pobresa s'aguditza. Aquesta és una de les principals conclusions destacades en la presentació de la vuitena edició de l'informe d'INSOCAT: "La crisi no s'acaba, la pobresa es cronifica". Les entitats socials alerten del perillós increment de la taxa de risc de pobresa que en l'actualitat representa el 19,2% dels catalans, o el que és el mateix, una cinquena part de la població.  

Així ho ha explicat aquest dimecres la presidenta d'ECAS Teresa Crespo, juntament amb Xavier Orteu -director d'Insercoop- i Sira Vilardell -directora de Fundació Surt-, a la seu de la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social. Segons Crespo, "la pobresa té un caràcter multifactorial" i per això les conseqüències també són "múltiples". A fi de poder reflectir aquesta situació, s'ha analitzat exhaustivament la Taxa Arope (At-Risk-of Poverty and Exclusion) i s'han obtingut resultats d'allò més reveladors.


Una cinquena part en risc de pobresa

En el 2016, un 19,2% de la població de Catalunya viu amb ingressos per sota del llindar de pobresa, un 5,5% en llars amb privació material severa i un 7,2% en llars amb baixa intensitat de treball. Pel que fa a les persones en situació d'atur, més de la meitat d'aquest sector és mostra vulnerable a aquests mateixos indicadors. El percentatge ha passat del 52% del 2013 al 56,8% en 2016, amb més de 4 punts de diferència.


Paral·lelament, les persones ocupades es confirmen en major risc de pobresa i exclusió social que els jubilats. El motiu es pot buscar en la incapacitat d'alguns treballs remunerats a garantir les necessitats bàsiques, a causa de la inestabilitat i la precarietat de les condicions laborals.
 

Taxa de risc de pobresa a Catalunya per edat Foto: IdescatTot i haver-se incrementat els ingressos mitjans nets per persona un 3% (12.660€), i per llar un 2,2% (31.339€), la taxa de risc del sector de la tercera edat ha tornat a augmentar assolint un 15%, respecte al 12.4% del 2013.

Tal com ha afirmat Vilardell: "Una persona gran amb pensió no és pobra estadísticament, però potser manté fills i néts a casa o paga els deutes d'aquests familiars". En relació als joves, la taxa de risc de pobresa continua situant-se en un 24%, tot i haver disminuït en els menors de 16 anys. Això significa que una quarta part dels infants i adolescents són pobres.

De fet, l'atur juvenil a Catalunya en comparació a l'europeu mostra una diferència de més del 15%, comptabilitzant en 2016 un 34,3% enfront del 18,7% d'Europa. "Són xifres estratosfèriques", ha puntualitzat Xavier Orteu.

"Viure en una habitació en lloc d'un pis impacta la salut"

La cronificació de la pobresa també té un efecte directe sobre la salut mental i física de l'individu. L'informe indica que les condicions materials de vida tenen incidència en la taxa de mortalitat per suïcidi. Vilardell ha accentuat que "viure en una habitació en lloc d'un pis impacta a la salut".

El nombre de visites a centres de salut mental de persones amb baixos recursos econòmics s'ha multiplicat per deu -en el cas dels homes- i per nou -en el cas de les dones-. Entre els infants, el percentatge també s'incrementa. Per quatre en el cas de les nenes, i per cinc en el dels nens amb menor nivell socioeconòmic.

"La taxa de risc de pobresa disminueix a mesura que s'incrementa el nivell de formació"
En l'àmbit educatiu, s'ha seguit una tendència de reducció. L'índex d'abandó prematur dels estudis ha registrat en el 2016 un 18% a Catalunya i un 19,4% a Espanya, sent en 2009 d'un 31,9% i un 30,9%, respectivament. No obstant això, el 24,4% de les persones amb un nivell formatiu d'educació primària o inferior és més vulnerable que els que tenen estudis secundaris o universitaris.

"La taxa de risc de pobresa disminueix a mesura que s'incrementa el nivell de formació aconseguit", ha ressaltat la directora de la Fundació Surt. En l'informe presentat es constata que la societat no garanteix al conjunt de la població una vida digna, i que hi ha persones que viuen amb un alt nivell de desprotecció que les dades actuals no poden registrar. "Els drets que ens havien de protegir en aquesta situació no estan ajudant" ha conclòs el director d'Insercoop, afegint que "ens trobem immersos en un escenari d'afebliment dels drets".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació