Tensió interna a CCOO pel referèndum unilateral

L'escassa implicació de la cúpula del sindicat en la votació de l'1 d'octubre disgusta el sector independentista | La direcció catalana de CCOO posposa fixar una posició ferma fins que el Govern no hagi concretat els detalls de la consulta

Una manifestació de CCOO i UGT
Una manifestació de CCOO i UGT | Carles Palacio
24 de juliol del 2017
Actualitzat el 25 de juliol a les 17:42h
Puja la tensió a CCOO pel posicionament que ha de tenir el sindicat en relació al referèndum. Aquest cap de setmana, el secretari general, Unai Sordo, va assegurar que no cridarien a la participació. El posicionament no ha agradat el sector independentista, que el va criticar durament a través d'un comunicat. Aquest dilluns, Sordo ha sortit al pas de la polèmica i ha matisat les seves paraules: ha afirmat que Catalunya té dret a decidir el seu futur polític. Malgrat la rectificació, el sector independentista de CCOO està disgustat per l'escassa implicació dels seus dirigents en la cita de l'1 d'octubre.

De la mateixa manera, la dura reacció dels independentistes a les paraules de Sordo no ha agradat a la direcció del sindicat. Montse Ros, portaveu de CCOO a Catalunya, lamenta que s'enviés un comunicat sense utilitzar els canals interns. "M'ha sabut greu aquest gest, això no havia passat mai", explica a NacióDigital. Els portaveus catalans del sindicat asseguren que no tenen cap problema amb les declaracions de Sordo i consideren que no es va destacar el més important: el sindicat està a favor del referèndum.

Tanmateix, el posicionament és més complex i encara s'ha de definir en funció de com acabi sent aquest referèndum. La posició pactada a l'últim congrés -que es manté vigent- fixa que el sindicat està a favor d'un referèndum acordat i que disposat a fer una crida a la negociació. "Cal un referèndum i hem d'arribar a un acord perquè estigui ben fet i tothom en pugui reconèixer el resultat", afirma Ros, conscient, però, que la votació no podrà ser pactada. Davant d'un escenari de referèndum unilateral, el sindicat encara no té una posició definida, però el líder de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, deixava clar fa uns mesos en una entrevista a NacióDigital que s'hi oposarien.

Montse Ros explica que s'està treballant per deixar encarats alguns dels debats pendents abans de marxar de vacances i es desmarca de les pressions per prendre ja una decisió: CCOO no es pot posicionar fins que no hi hagi més concreció amb el referèndum. "No farem política d'anuncis", diu en clara al·lusió a les diverses declaracions del Govern. "No sé si el Govern pot fer més del que fa, no ho vull criticar, però fer política de declaracions és molt pesat", afegeix Ros.

Decepció en el sector independentista

Aquest posicionament incert davant del referèndum que planteja l'executiu de Carles Puigdemont no satisfà el sector independentista del sindicat. Les diferències s'agreugen a mesura que s'acosta la cita de l'1 d'octubre, i aquesta setmana es preveu clau per definir la posició del sindicat. Dimarts hi ha una reunió entre la direcció i el sector independentista amb l'objectiu de llimar diferències. "Estem menys enfadats del que sembla", afirma Ros.

Aquesta reunió arriba després de "diverses anul·lacions per problemes d'agenda", explica a NacióDigital Baptista Silanes, representant de Sindicalistes per la Independència. Silanes descarta la viabilitat d'un referèndum acordat: "No es pot fer, ja s'ha intentat molts cops". I deixa clara la seva posició davant d'una votació que només pot ser unilateral: "El referèndum s'ha de fer, s'ha de votar i s'ha de cridar a la participació perquè la gent voti el que vulgui".

En aquest sentit, critica la indefinició del sector federalista (majoritari, seguit de prop pel sector independentista, segons dades de l'última enquesta interna): "Dins del sindicat tenim un sector federalista ben legítim, però no entenc que el federalisme emmascari el 'no votar'". Reconeix que la situació és complicada dins del sindicat, però considera que "cap formació que es digui d'esquerres i estigui a favor del dret d'autodeterminació pot estar en contra del referèndum". "Es tracta del dret a decidir, no del permís per decidir", afegeix Silanes.

Defensar el "sí" al referèndum des del món sindical

Amb l'objectiu, precisament, de defensar el referèndum i la independència es va constituir fa unes setmanes la Xarxa de Sindicalistes per la Independència, una plataforma formada per diversos sectors dels sindicats catalans que vol representar el món laboral favorable al "sí" i fer campanya als centres de treball per incentivar aquesta opció. Defensen que el sindicalisme no es pot mantenir al marge del moviment pel referèndum unilateral i la independència només pel fet que les dues grans organitzacions -CCOO i UGT- es limitin a avalar el dret a decidir, sense avalar per ara l'opció del Govern.

D'aquesta plataforma en formen part sectors de CCOO, UGT, Intersindical-CSC, IAC i el Sindicat de Periodistes. En el cas concret de CCOO, les últimes dades reflecteixen una clara divisió entre federalistes i independentistes: un 42,8% dels membres del sindicat enquestats són partidaris d'un estat federal, mentre que un 40,3% aposten per un estat independent. Davant d'aquesta situació, l'aleshores secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, va voler destacar l'àmplia majoria partidària del dret a decidir (més d'un 80%), tot i reconèixer que l'opció de la independència havia pujat respecte a l'última enquesta interna.
Arxivat a