ENTREVISTA

Miquel Iceta: «Si considerés que hi ha un delicte en l''operació Catalunya' estaria a la porta de la Fiscalia»

El primer secretari del PSC considera que, amb l'anunci de l'1 d'octubre, "el principal risc de les institucions catalanes no ve de Madrid" sinó "del Palau de la Generalitat" que les posa en risc

Assegura que situar la "responsabilitat" de la celebració del referèndum en els alcaldes demostra "l'engany" del Govern

Treu ferro al suport de molts votants socialistes al referèndum, pactat o no, que va constatar el CEO

| 22/07/2017 a les 20:00h
Especial: Nació Destacat
Arxivat a: Política, operació Catalunya, primer secretari, socialistes, PSOE, Miquel Iceta, referèndum, procés català, 1, 1-O, PSC
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta | Josep M. Montaner
Miquel Iceta (Barcelona, 1960) va tornar a ser proclamat, fa tot just una setmana, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat. Els socialistes catalans fien la seva remuntada al veterà dirigent que ha aconseguit estabilitzar un partit que l'any 2014 estava obert en canal. Ara, amb un discurs inequívoc en contra del referèndum anunciat pel Govern i una proposta de reforma federal de la Constitució defensada a l'uníson amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, aspira a una remuntada. Iceta ha sigut membre de la direcció durant gairebé tres dècades i viceprimer secretari i portaveu en l'època del triumvirat amb José Montilla i José Zaragoza. Amb ells va acaronar els moments de més quota de poder del partit i amb ells en va viure el declivi. Molt ha canviat l'escenari polític català des d'aleshores. Segueix als fogons del PSC amb un projecte que està convençut que és l'única via per a la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya.     

- Content amb l'enquesta del CEO que diu que el PSC podria ser segona força?

- Anem a millor. Però les enquestes s'han de mirar amb un punt d'escepticisme. Fins després de l'1 d'octubre no es decantaran les coses de cara a les pròximes eleccions, que no sabem quan seran.

- Segons el CEO, més de la meitat dels votants del PSC voldrien un referèndum pactat o bé sense pactar amb l'Estat. Vostès, però, defensen un referèndum sobre la reforma de la Constitució. Quina reflexió li mereix?

- Si la pregunta hagués estat si es vol o no un referèndum il·legal probablement la resposta seria diferent. A mi la dada que més m'ha sorprès del CEO és que la gent confia més en la policia nacional espanyola que en el Parlament.

- Sí, però li preguntem pel referèndum.

- Si s'hagués preguntat per un referèndum il·legal hi hauria respostes més matisades.


- Però encara que no s'hagi preguntat així, no li semblen significatives aquestes dades?

- A mi tot em sembla molt significatiu, però com que no vull la independència jo vull que primer em preguntin pel federalisme. Aquesta és la meva opinió i la del meu partit.

- La pregunta del CEO, però, és igual pels votants del PP i de C's i aquests han respost molt majoritàriament que estan en contra del referèndum mentre que els dels partits sobiranistes ho han fet a favor. Els que més es desvien de la direcció del seu partit són els del PSC.

- Perquè són els més tolerants i lliure pensadors, els que cultiven més el dubte que el dogma. Que els electors del PSC siguin els més flexibles explica que el partit estigui creixent. És el que té estar en la posició més central i, per tant, amb més capacitat d'atreure. Per a mi és motiu de satisfacció que el votant socialista sigui el menys dogmàtic. Jo considero que s'ha de fer dos referèndums: un per reformar la Constitució i un per reformar l'Estatut.

- A què atribueix la millora del PSC a les enquestes?

- Sempre hi ha una barreja d'errors aliens i encerts propis. Crec que en aquests moments la gent cada cop veu més que la posició del PSC és més clara, més realista i més positiva i, al mateix temps, veuen que altres propostes no tenen la força, la contundència i la seguretat que havien expressat en altres moments. També hi ha l'efecte Pedro Sánchez en tot això.

- És creïble una proposta de reforma federal de la Constitució que s'impulsa només com a reacció per frenar l'independentisme?

- La Declaració de Granada és del 2013 i el 90% del que diem ara és allà.

Miquel Iceta, durant l'entrevista amb NacióDigital. Foto: Josep M. Montaner


- Però no s'ha activat fins ara ni s'ha produït cap avenç.

- Ara tampoc. El PSOE fa temps que diu quin és el camí, però està a l'oposició a Espanya de la mateixa manera que el PSC està a l'oposició a Catalunya. Des del punt de vista operatiu pràctic té dificultats per tirar endavant la seva proposta, però fa quatre anys que la defensa. Jo crec que demostra coherència, no com el full de ruta independentista, que canvia cada setmana. És una posició assentada i sòlida que es va concretant i matisant.

- Té la sensació que fan tard?

- Crec que en aquests moments hi ha més gent que està en contra de la independència que a favor. Nosaltres no estem buscant una solució per a un 50% sinó per a un 80% dels ciutadans. La nostra proposta no arriba tard, potser està arribant massa d'hora i tot. Ara que es diu que l'1 d'octubre es votarà sobre la independència té sentit fer altres propostes? Doncs és dubtós. Crec que el que no es produirà l'1 d'octubre és el referèndum efectiu, vinculant i amb garanties que es va dir i, per tant, el 2 d'octubre els socialistes podran tornar a plantejar la seva proposta en un moment políticament més útil.

- Per tant, vostè considera que l'1 d'octubre serà com un diumenge normal?

- Serà com el 9-N del 2014, que van passar moltes coses. El que no hi haurà és el que s'ha promès. No hi haurà un referèndum efectiu vinculant i amb garanties. No és un pronòstic, la gent ja ho sap. Aquesta cosa es convocarà amb menys de 54 dies. Això donarà garanties? I a partir d'una llei que ha de desenvolupar una administració electoral pròpia en menys temps en què una administració electoral que ja existeix prepara eleccions.

- Si van tres milions de persones a votar, el PSC dirà que no ha passat res?

No, direm que tres milions de persones han participat en un procés que no és efectiu ni vinculant ni amb garanties.

"El problema és que el Govern s'ha compromès a què tindrà efectes i no en tindrà. Per això està en fals"

- I no tindrà cap valor?

- Valor tot, però el que no tindrà són efectes. No hem dit mai que el 9-N no tingués cap valor. Cada acció de cada persona té valor. El problema és que el Govern s'ha compromès a què tindrà efectes i no en tindrà. Per això el Govern està en fals. El president Puigdemont s'ha compromès a fer una cosa que no pot fer.

- Ha dit que la reforma de la Constitució ha de ser prou atractiva per convèncer els catalans. El primer pas no seria reconèixer Catalunya com a subjecte polític sobirà?

- Jo crec que com a subjecte sobirà no si entenem sobirania en el sentit tradicional. Catalunya és sobirana en moltes coses ja, moltes decisions les pot prendre el Parlament. Estem en un context de sobiranies compartides. Però ara quan parlem de sobirania la gent entén independència. S'ha jugat massa amb les paraules com per continuar jugant. Catalunya és un subjecte polític que comparteix sobirania amb altres pobles en el marc espanyol i europeu.

- No és incompatible reconèixer Catalunya com a nació i no reconèixer-li el dret a decidir?

- Quantes nacions hi ha al món? Unes 3.200. I d'estats? 200 o 220. Hi ha moltes nacions que estan en un Estat compartit amb d'altres. A la majoria dels llocs del món, les nacions conviuen en un mateix Estat, per desgràcia no gaires en un estat democràtic.

Iceta creu que la majoria de catalans avalarien la reforma constitucional. Foto: Josep M. Montaner


- La cosa està en què hi siguin en aquell Estat perquè així ho han decidit.

- A Catalunya es va votar a favor de la Constitució per sobre de la mitjana perquè Catalunya hi estava còmoda. Nosaltres plantegem un procés de reforma per veure si hi ha una majoria de catalans que veuen bé el nou acord.

- I si aquest nou acord es tombés a Catalunya?

- No crec que passés. Si fracassa l'1 d'octubre els independentistes renunciaran a la independència? Doncs els federalistes tampoc al federalisme. Jo estic convençut que això sortirà bé. Estic convençut que hi ha una majoria de catalans que estarien d'acord amb un nou estatus polític que enfortís l'autogovern i millorés el finançament.

- Si està convençut que anirà bé és perquè hi ha converses amb el PP per activar la reforma de la Constitució a partir del 2 d'octubre?

- No. El PP ha dit que la reforma constitucional no la veuen però que estarien eventualment disposats a discutir-la. Passa que el PP té ara una excusa fantàstica, que és dir que no es pot parlar d'una reforma constitucional perquè s'està plantejant un referèndum il·legal per la independència. Moltes de les coses s'hauran de parlar a partir del 2 d'octubre.

"Estic convençut que hi ha una majoria de catalans que estarien d'acord amb un nou estatus polític que enfortís l'autogovern i millorés el finançament"

- Quins passos concrets faran a partir del dia 2 d'octubre?

- El primer és obrir un espai de debat sobre aquesta qüestió al Congrés. Espero que aleshores es donin condicions perquè cada partit hi digui la seva i a partir d'aquí hi hagi un consens. Quan un s'asseu a negociar ha d'estar preparat per renunciar a coses, si no no hi ha acord possible. Espero que vagi madurant la idea que la solució no està escrita per endavant i que molt probablement no és la que cap partit hagi pensat sinó el resultat d'aquest esforç de tocar vores.

- El govern espanyol no ha dit com pensa impedir l'1 d'octubre. Vostè què trobaria proporcionat?

- No ho sé perquè no sé com ho farà el Govern per fer una cosa que no pot fer. Es tendeix a parlar del Tribunal Constitucional i a oblidar que el Consell de Garanties Estatutàries ha dit que la Generalitat no pot organitzar un referèndum d'aquestes característiques. Estem en un marc legal que no preveu aquesta eventualitat. Com que jo no sé què farà el Govern per saltar-se la Constitució, se'm fa molt difícil saber què farà el govern espanyol per evitar-ho.

- De moment, ha intervingut les finances de la Generalitat.

- El FLA és necessari perquè la Generalitat mantingui la seva capacitat econòmica, però nosaltres no patim, perquè el Tribunal Constitucional va suspendre les partides del referèndum i el Consell de Garanties va dir que la Generalitat no té competències. A més a més no hi ha cap convocatòria, per tant no hi ha ha cap element per pensar que algú es gastarà un euro. L'amenaça del govern de PP probablement quedarà en res, però el que ha de fer el Govern de la Generalitat és no posar les institucions catalanes fora de la llei i complir el que diu el Consell de Garanties i el TC.
 

El líder del PSC demana al Govern que no posi en risc les institucions catalanes. Foto: Josep M. Montaner


- En el marc legal espanyol vigent hi ha tres vies més per frenar l'1-O: la via del 155, la via de la llei de seguretat nacional i la reforma de la llei orgànica del TC que l'habilita com a sala penal i li permet de forma preventiva apartar càrrecs institucionals. Quina creu que és la més proporcional?

- Depèn del que passi. El que sé és que estem parlant d'un referèndum que no ha estat convocat. Sembla que ara busquen els camins perquè arribin les urnes. No sé si estan pensant en la ruta de la seda o de Marco Polo. Estem parlant d'una cosa que no ha succeït. Es presenta un text legal pels teatres i pels pobles i no pel Parlament però que diu coses que no s'aguanten. Es vol emparar el referèndum en un dret a l'autodeterminació que no és d'aplicació a Catalunya. Pensar en què farà el govern espanyol per aturar-ho és molt difícil.

- La remodelació del Govern no li fa pensar que hi ha determinació per celebrar l'1 d'octubre?

- Vol dir que aleshores la senyora Munté no estava determinada a celebrar-lo? Els que estaven al Govern nit i dia dient que volien fer el referèndum no el volien fer en realitat? La determinació no és suficient. Jo vull moltes coses que no sempre s'acaben produint. No sé què faran i no se'ns ha volgut respondre quan ho hem preguntat de moltes maneres al Parlament. Aquí hi ha una gran promesa de gran llibertat i democràcia que passa per una primera fase d'obscurantisme i de negació d'informació dels diputats, una elaboració legislativa fora de la cambra i sembla que també un intent que la llei més important de la història de Catalunya s'aprovi per un procediment excepcional de lectura única sense esmenes i sense demanar prèviament un dictamen del Consell de Garanties.

- Quin paper han de tenir els socialistes i el PSC en l'impediment de la celebració de l'1 d'octubre?

- La responsabilitat és del govern. S'està produint molt intercanvi d'informació però no s'han pres grans decisions. Jo crec que cada dia hi ha algú que es posa a la punta de la Diagonal i va dient "que vénen que vénen" i, per ara, no vénen. No vénen perquè no s'ha produït cap decisió que hagi de suposar un requeriment de cap instrument coercitiu.

- No vénen però posen sobre la taula la via judicial i ens podem trobar amb inhabilitacions de consellers o del propi president Puigdemont. Si això passa, el PSC estarà al costat del Govern per defensar les institucions catalanes? 

- Jo crec que qui ataca les institucions catalanes és qui les situa fora de la llei. El principal risc de les institucions catalanes no ve de Madrid, ve del Palau de la Generalitat. El risc és que l'estat de dret sobre el qual se sustenten les institucions catalanes sigui vulnerat. Nosaltres advertim molt seriosament i amicalment sobre els riscos de situar-se fora de la llei.

"El principal risc de les institucions catalanes no ve de Madrid, ve del Palau de la Generalitat"

- Té més responsabilitat el Govern que l'executiu espanyol?

- Si un busca responsables hem d'anar molt lluny, a una política del PP contrària a l'Estatut. També hi ha responsabilitats compartides de dos governs que han estat sis anys sense seure a parlar seriosament. Cercar responsabilitats no té massa sentit, té sentit buscar solucions. Nosaltres insistim que no hi ha solucions que no siguin negociades i no hi ha negociacions que es puguin produir si algú se situa fora de l'estat de dret.

 

- Hi haurà alcaldes del PSC que hauran de decidir si cedeixen o no locals per votar. Alguns governen en municipis on el 27-S va haver-hi una majoria independentista.

- No han de fer res per impedir-ho. Des de quan el fet de votar depèn dels alcaldes i dels ajuntaments? Si la junta electoral els hi demana alguna cosa, ho faran com sempre.

Iceta critica que se situï els alcaldes com a elements clau de l'organització de l'1-O. Foto: Josep M. Montaner


- I si els hi demana la Sindicatura?

- La Sindicatura, si existeix, existirà 24 hores i vulnerant l'Estatut, que estableix que el règim electoral a Catalunya requereix d'un suport mínim de dos terços dels diputats. Algú que es vol petar l'Estatut té poca autoritat per demanar col·laboració a altres institucions. Crec que cap electe socialista farà una cosa il·legal. Els ajuntaments al 9-N van tenir molt poca feina. Jo crec que muntar tot un dispositiu electoral en 30 dies ja és una pega. Necessitem vulnerar la Constitució i l'Estatut per crear la Sindicatura. Quan la Comissió de Venècia diu que la llei del referèndum hauria d'estar en vigor un any abans ho diu perquè considera que els elements de garantia de l'administració electoral requereixen un temps suficient per posar-se dempeus.

- Vostè diu que els seus votants són flexibles i que els seus alcaldes són demòcrates, però la direcció del PSC ha dit que no anirà a votar.

- És com si vostè va a un restaurant i li pregunten si vol pit o cuixa de pollastre. Però escolti, jo vull conill. Una pregunta que no em pregunta el que a mi no m'interessa per què hi haig de participar?

"És com si vostè va a un restaurant i li pregunten si vol pit o cuixa de pollastre. Però escolti, jo vull conill"

- Però vostè té una posició definida a aquesta pregunta. Potser Colau ho té més difícil.

- Jo en un referèndum que fos acordat sobre la independència votaria que no. Però a un que no serà legal, que no té garanties, que no és efectiu i que no és vinculant jo no hi participo. També està en el seu dret qui no es vulgui definir. Ens hem trobat a Catalunya que la gent ha d'estar obligada a tenir una opinió i que coincideixi amb la d'un o altres. La societat catalana és molt diversa i també es pot canviar d'opinió.

- Pensant en el PSC del 2014, se sent identificat amb la situació que viuen els "comuns" ara?

- Sí, el que passa és que com que nosaltres la vam viure no la desitgem a ningú. S'està produint, però, una injustícia, i és que el Govern es compromet a celebrar un referèndum però ara resulta que de la seva celebració els responsables són els alcaldes. A mi em fa una mica de riure. És la demostració que estan enganyant. Si et compromets a una cosa és que la pots fer. Si vas poder fer el 9-N del 2014 amb recursos propis i voluntaris, per què ara no? És molt estrany. Als "comuns" se'ls ha volgut posar en aquesta situació. Ara, és veritat que hi ha un debat de fons, i diria que gairebé previ, sobre el qual convé que un responsable polític que vol governar aquest país tingui una idea clara i sàpiga si vol la independència o no. Si et vols presentar a unes eleccions has de tenir un model de país i un model de relació amb Espanya. No pots dir que no ho saps o que ja ho pensaràs. 

- La pressió que reben els "comuns" és doble. Junts pel Sí i la CUP els demanen que se sumin al procés i, per l'altra banda, Jaume Collboni amenaça de deixar l'equip de govern si Ada Colau s'implica en el referèndum.

- Sí, però jo els recordo que l'equip de govern no té ara majoria absoluta i que combinatòries de govern hi ha moltes. PDECat i ERC tenen més regidors que el PSC i segur que trobarien altres camins.

El primer secretari veu difícil estar en governs municipals que participin en l'1-O. Foto: Josep M. Montaner


- Això també val per a l'Ajuntament de Sant Cugat o el de Girona, on governen amb el PDECat?

- Nosaltres a tots els ajuntaments hem fet un acord en el qual per a les qüestions que superin l'àmbit territorial cada partit defensarà el que cregui convenient.

- Si Ada Colau col·labora amb el referèndum pot perdre el PSC com a soci. Si Marta Madrenas col·labora amb el referèndum no perdrà el PSC?

- Depèn del que es faci. Potser haurem d'assumir nosaltres l'alcaldia si són inhabilitats. La nostra funció no és fer girar tot al voltant del referèndum. Per què no ho decideixen al Parlament? Per què tant de tràmit? El primer dia de la legislatura, el 9 de novembre del 2015, el Parlament va decidir que no acceptaria l'autoritat del TC i ja es va declarar independent. Llevat que el tribunal els doni un grup parlamentari propi al Senat.

- Però no respon la pregunta. Per què a Barcelona sí i a Girona no?

- Estem dient que no podem col·laborar amb institucions que se salten la llei. És un criteri general. Què passarà l'1 d'octubre no ho sé, però el dia 2 cada ajuntament necessitarà seguir treballant pels ciutadans i el PSC, allà on pugui seguir treballant pels ciutadans, ho seguirà fent. Derivar la responsabilitat en els governs locals demostra poca confiança en els propis mitjans de la Generalitat. Se'ns ha dit que hi ha gent que ha abandonat el Govern perquè pateix pel seu patrimoni. Que no havien d'estar emparats per una llei? Que no diuen als funcionaris que no han de patir perquè estaran protegits per aquesta llei? La mateixa que fa que alguns considerin que corren massa riscos. A mesura que ens anem acostant a l'1-O i a l'aprovació d'una llei amb vigència efímera moltes coses quedaran oblidades, com ara el procés constituent, les estructures d'estat o la independència ene 18 mesos.
 
- Critica que la pressió se situï sobre els alcaldes però vostès també envien cartes als seus alcaldes.

- Sí, perquè no els volem que els inhabilitin.

- I si el secretari municipal, com el de Tarragona, diu que res és il·legal, Ballesteros pot cedir espais?

- Sí, però l'Ajuntament de Tarragona ha aprovat una moció molt clara en aquest sentit. Els ajuntaments els governen els polítics.
 

Iceta vol una alternativa de govern que tingui voluntat de pactar amb Espanya. Foto: Josep M. Montaner


- Però hi ha qui s'empara en la figura del secretari municipal.

- El que no pots es prendre una decisió en contra de la legalitat. Si hi ha dubtes es demana informe al secretari, però això no treu la responsabilitat de qui ha de prendre la decisió: l'alcalde o el ple. Però a molts ajuntaments no tenim majoria. Als nostres electes els diem la posició política del partit i els riscos de situar-se fora de la llei. Quan un se salta la llei corre el risc d'incórrer en responsabilitats d'ordre penal. No voldria que algú prengués una decisió sense ser conscient de les conseqüències que pot tenir. La política no és només determinació sinó responsabilitat. Nosaltres hem dit que no participem d'aquest procés. Si algú té dubtes, que recorri als propis instruments legals sabent que la interpretació de la llei no és unívoca. El Consell de Garanties Estatutàries, que tria el Parlament i el Govern, en un dictamen per unanimitat diu que la Generalitat no té competències i ens sembla rellevant.

- Compta amb que l'1-O sortirà malament, i la lògica és anar cap a unes eleccions. El PSC amb quina idea de pactes polítics es presentarà?

- Nosaltres pactarem amb aquells que estiguin disposats a arribar a un acord. No farem qüestió de sigles sinó d'objectius. Si és un govern per buscar la renovació del pacte de Catalunya amb la resta de pobles d'Espanya, nosaltres hi podrem ser. Si no, no.

- Això vol dir que descarten una aliança amb el PDECat i ERC si no revisen la seva estratègia?

- Evidentment. No podem governar amb uns que volen saltar-se la llei i que volen la independència.

- Per tant, només queden dues vies: o Ciutadans i PP o "comuns".

- Bé, i jo no sé si algun dia algun independentista, quan vegi que no té majoria, està disposat a plantejar-se un altre objectiu. Jo he governat sis anys i sis mesos amb ERC. El problema no és l'ideari si no el seu objectiu a curt termini. Si no el comparteixo no puc governar amb ell. Després de les eleccions, els ciutadans hauran de decidir si volen seguir amb el procés o obrir una etapa diferent. La disjuntiva serà aquesta.

Iceta creu que serà a partir del 2 d'octubre quan s'hauran de fer noves propostes. Foto: Josep M. Montaner


- Creu que Pedro Sánchez pot ser el dirigent que resolgui el conflicte entre Catalunya i Espanya?

- L'obligació és intentar-ho. Jo no crec en els homes providencials, però ell ha demostrat que té ganes d'entendre, escoltar, proposar i arriscar. És un home que ha tornat a la vida, un reburn, i crec que ha tornat més savi, que és el que tendeix a passar quan un travessa etapes difícils a la seva vida. Jo el conec i hi tinc bona relació i sé que és una persona compromesa amb trobar una solució. Però, com he dit abans, la determinació i la voluntat no són suficients, s'han de produir altres circumstàncies, també la voluntat dels altres. Avui Catalunya té unes institucions legítimes i democràtiques amb una majoria legítima que vol la independència i que no vol negociar una altra cosa. Encara que hi hagués a Madrid qui fos, si no està disposat a negociar la independència, per molta voluntat que hi posi, no serà suficient. Segueixo pensant que hi ha una majoria de catalans que estarien disposats a renovar el pacte constitucional i que demanen coses sensates com el reconeixement de la identitat nacional catalana, un enfortiment de l'autogovern o un millor finançament. Jo crec que configuren un bon guió per a la negociació i l'acord. Estem compromesos amb aquesta via conscients que pot no ser majoritària en un moment determinat. Em fa gràcia perquè del PSC es diu que està mort menys quan arriba un referèndum i hi ha 122 alcaldes socialistes. Aleshores sí volen saber què fan.

- Què li diuen les paraules "operació Catalunya"?

- Ha estat, com ha dit la comissió d'investigació creada al Congrés dels Diputats, un intent d'utilitzar els aparells de l'Estat amb finalitats polítiques i partidistes.

- I per què no porten a Fiscalia les conclusions?

- Qualsevol les pot portar, qualsevol ciutadà pot portar el documental i demanar que un jutge investigui.

- Vostè no l'ha vist.

- Però el veuré. Ara, triaré jo el dia i l'hora. Aquells que pensen en un país on s'ha de fer determinades coses els dies que toca no correspon a la meva tradició política, que és molt més liberal-democràtica. Moltes vegades hem tingut la discussió sobre la relació entre el Parlament i el poder judicial. A la comissió s'ha fet un relat de fets i unes conclusions polítiques. Si algú pensa que hi ha hagut algun delicte té tot el dret d'anar a un jutge o un fiscal.

"L'operació Catalunya ha estat un intent d'utilitzar els aparells de l'Estat amb finalitats polítiques i partidistes"

- Vostè considera que hi ha algun delicte en l'"operació Catalunya"?

- Jo si considerés que hi ha un delicte estaria a la porta de la Fiscalia.

- Per tant, considera que no hi ha cap delicte.

- No tinc la prova suficient. Si no tinc un indici o una prova no puc iniciar una acció penal.

- Potser tindria més informació si el PSC hagués participat a la comissió d'investigació del Parlament.

- No ha sortit cap informació addicional. No hem format part com a mostra de rebuig al boicot de la majoria independentista a una altra comissió d'investigació, la del cas Vidal. Nosaltres, quan es va decidir matar la comissió sobre la preparació de la independència, vam decidir que no seguiríem el joc.

Miquel Iceta ja estat proclamat, de nou, candidat a la presidència de la Generalitat. Foto: Josep M. Montaner


- És legítima la protesta, però no és eludir responsabilitats?

- Pots no participar a la comissió i tenir tota la informació. La donen en directe per TV3. Les comissions d'investigació tenen limitacions perquè només es poden recollir testimonis de part. Des del dia que vaig escoltar les gravacions del ministre Jorge Fernández Díaz, la persona amb qui Convergència havia pactat al llarg de set anys quan governava Aznar, i el director de l'Oficina Antifrau a proposta de Convergència, vaig veure que allà passaven coses molt estranyes. Vaig deduir, i la comissió ho certifica, que es va produir una utilització de mecanismes institucionals i aparells de l'Estat amb finalitats polítiques partidistes.

- Vostè no comparteix la frase de Felipe González quan diu que l'Estat s'ha de defensar a les clavegueres?

- Jo no comparteixo la idea que la democràcia s'hagi de defensar per mecanismes que no siguin democràtics. Ara, jo la vegada que vaig sentir a parlar d'una eventual utilització de la policia per finalitats polítiques va ser a Catalunya. Els hi deien mortadelos. La temptació d'utilitzar mecanismes institucionals reglats en favor d'interessos polítics partidistes per desgràcia sempre ha estat i un governant democràtic ha de combatre que això pugui succeir. Al Congrés dels Diputats s'ha arribat a una conclusió duríssima que en qualsevol altre país mereixeria l'assumpció de responsabilitats polítiques per part del govern. Ara bé, els que van publicar les gravacions les van posar en mans de la justícia.

- Creu que el PSOE ha format part de les clavegueres de l'Estat?

- Pel que fa a l'"operació Catalunya" crec que no.

- Com a primer secretari del PSC garanteix, per exemple, que José Zaragoza no té res a veure amb la gravació de La Camarga?

- Totalment. He parlat amb ell, m'ho ha dit  i no tinc cap motiu per dubtar. A més és curiós  perquè a la comissió d'investigació  ha passat gent dient que Zaragoza no té res a veure i, en canvi, gent  dient que diu que sí. Jo a qui em crec? Per tant, tothom defensa el seu propi  interès i els testimonis no els podem donar ni per bons ni per dolents. Però no, nosaltres no hem participat en operacions d'espionatge a altres partits. A mi em repugna.

"El què em sorprèn de tot això és el silenci de Convergència i d'Artur Mas. O és veritat o no és veritat. Si és veritat, algú  ha d'assumir responsabilitats. I, si no és veritat, algú ha de dir que Gordó és innocent"

- Què en pensa de la presència de  la Guàrdia Civil dijous al Parlament i de la situació del diputat no adscrit Germà Gordó?

- La Guàrdia Civil, si va anar al Parlament, al Palau de la Generalitat i al departament de Justícia és perquè un jutge li ha demanat que faci determinats esbrinaments. La Guàrdia Civil el què fa és personar-se a la institució i demanar la informació i les institucions li proporcionen. Fins aquí, res a dir. El tema de Germà Gordó a mí em preocupa molt. No se l'està acusant ni investigant de res que tingui a veure amb un presumpte enriquiment personal. Sembla que està sent investigat per la seva participació en una trama delictiva de finançament irregular de Convergència. El què em sorprèn de tot això és el silenci de Convergència i d'Artur Mas. O és veritat o no és veritat. Si és veritat, algú  ha d'assumir responsabilitats. I, si no és veritat, algú ha de dir que Gordó és innocent. Això només ho poden dir ells mateixos i el silenci en aquest cas és eixordador, particularment el d'Artur Mas.
 
- Un dels debats d'aquest mandat a nivell municipal és el de la remunicipalització de serveis. A Terrassa, per exemple, l'alcalde del PSC està donant una batalla per remunicipalitzar el servei de l'aigua. Altres alcaldes del PSC, però, com els senyors Antoni Balmón o Àngel Ros, no hi tenen cap interès. Quin és el posicionament del seu partit?
- No tenim una posicionament dogmàtic sobre el tema. L'abastiment d'aigua és un servei públic i, per tant, és legítim plantejar-se si la millor manera de garantir-lo ha de ser íntegrament gestionat des del sector públic o es poden establir mecanismes de concessió amb empreses privades. Sigui quin sigui el mecanisme de prestació, s'ha de garantir que funcioni bé, que el preu sigui raonable, que hi hagi marge per ajudar les famílies que no arriben i que sigui perfectament exigible en tot moment el rigor i el control sobre tot el que té a veure  amb l'abastiment. Crec que és molt convenient aquesta discussió cas a cas. Els ajuntaments que decideixin remunicipalitzar han d'estar en condicions de garantir una prestació del servei exactament  amb la mateixa eficàcia que es feia abans. A més, tothom ha de tenir present que el procés de la gestió de l'aigua requereix, de tant en tant, un volum d'inversió important i, de vegades, una gestió pública-privada pot fer front amb més facilitat a aquest tipus d'inversió o bé es pot concloure que no és estrictament necessari i es pot enfrontar des del sector públic.
 

Miquel Iceta, a la seu del PSC del carrer Nicaragua de Barcelona. Foto: Josep M. Montaner

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

En resum...
Anònim, 22/07/2017 a les 20:40
Molt interessant
+358
-10
... el govern de Madrid no té la culpa de res i son uns angelets, i en canvi el govern de la Generalitat té la culpa de tot.

Més espanyolero impossible.
Que no se us oblidi
Anònim, 22/07/2017 a les 20:42
+38
-131
La denúncia pel 3% la va interposar una regidora d'ERC. Hahaha
Molt bo
Anònim, 22/07/2017 a les 20:53
+19
-185
"A mi la dada que més m'ha sorprès del CEO és que la gent confia més en la policia nacional espanyola que en el Parlament".

Doncs que els Mossos prenguin nota per al 1-O.
El delicte son els que ho volen amagar
Anònim, 22/07/2017 a les 21:00
Molt interessant
+320
-3
Com ell i el PSOE que també van fer guerra bruta quan governava. Fins i tot assassinant. Què es pot esperar que diguin gent així? .
El que és penòs és que encara hi hagi gent com ell a la política d'aquest país.
No ho entenc.
Albert45, 22/07/2017 a les 21:22
Molt interessant
+276
-4
Que aquest senyor tingui el càrrec que té, fa un flac favor a la credibilitat del PSC.
O sigui ...
P.I., 22/07/2017 a les 21:24
Molt interessant
+315
-3
... que un funcionari en nòmina de la Generalitat se'n va anar a parlar amb el ministre de l'Interior d'españa, li digué entre d'altres coses que "considérame un cabo de tu ejército" i presumí de que "les hemos destrozado la sanidad pública", i aquest paio va i diu que si hi hagués considerat ue hi havia delicte ja hauria anat a la fiscalia.

Deu haver sentit a parlar mai de la paraula "traïdoria" ?
Aqui teniu...
un senyor antic, 22/07/2017 a les 21:28
Molt interessant
+220
-3
Un politic en franca decadència, sap que ja no té futur, el seu temps a passat, només li queda la "ballaruca", mental o fisica, com a cònsol d'un petit princep que volia ser President de Catalunya........
No hi ha cap delicte en l'operació.
Vicenç Ramoneda, 22/07/2017 a les 21:50
Molt interessant
+227
-3
No hi ha cap delicte en l'operació "anda Lucia" i els ERE que ERE! Tampoc a "Las cloacas de Interior”.

Calumniar Catalunya per tapar-ho tot, tampoc es delicte. Robar els cales dels catalans per pagar les vostres festes, tampoc......
Socialisme per la postveritat
Gerard de Sarria, 22/07/2017 a les 22:00
Molt interessant
+171
-3
Trump, potsveritat? Es un aprenent al costat d'aquests,,,
El procés continua...
Anònim, 22/07/2017 a les 22:04
Molt interessant
+209
-4
Senyor Iceta, durant la història hi ha personatges polítics que han considerat que no hi havia delicte en diverses operacions ... racials, d'esclavitud, amb la dona, contra l'homosexualitat, etc. I ara vostè que va ser l'inductor de la desfeta del PSC, (un partit progressista) ens diu que no li importa la "operació Catalunya". Pensi vostè que el procés comença des del poble i que si s'ha unit gent de tan divers pensament polític serà per alguna cosa. La política teatrera que vostè practica juntament amb la seva actitud són obsolets per afrontar els reptes d'aquest segle, vostè, per la seva actitud està situat al acomodament del segle XX fent comèdia en plena transició i enganyant-nos a tots. Ara són altres temps, temps d'evolucionar, no d'involucionar per tenir-nos controlats. Todo atado y bien atado.
Pobre home!
Anònim, 22/07/2017 a les 22:21
Molt interessant
+180
-3
Pobre home sense futur!.
Iceta convertit en astrus?
Anònim, 22/07/2017 a les 23:01
Molt interessant
+161
-2
Amaga el cap en un forat sota terra i tot arraglat. Deuen ser les noves directrius d'accio politica del PSC. L'astrucisme federal.
Iceta, prou d'enredar a la gent
Anònim, 22/07/2017 a les 23:48
Molt interessant
+177
-2
Saps perfectament que el partit espanyol en el que tu milites no vol fer cap referèndum
Una lectura interessant...
Quin pais!, 23/07/2017 a les 01:03
+43
-40
...però dubto que al PSC li surti be allò que li està donant tant bon resultat a Rajoy, el "tu no facis res i ja veuràs passar els cadàvers dels teus enemics".

El federalisme es una idea molt respectable, però no està feta per Espanya ni Catalunya. Per als castellans, la pregunta que ningú els respon, i els catalans menys, es per què els catalans haurien de tenir drets o privilegis que ells no tenen. I els catalans ens fem mala sang de que ens toquin els diners per al benefici de no-catalans, una cosa que es absolutament normal a tots els paisos del mon. Com diu Iceta, hi ha unes 3.200 nacions al mon i només 200 estats. El normal es que els teus impostos ajudin a gent que no es com tu pero viu al teu mateix pais i se'n beneficien igual com tú també et beneficies...
Iceta, fas aigües per tot arreu
Anònim, 23/07/2017 a les 02:07
Molt interessant
+125
-1
El federalisme també.
@sap que ja no té futur
Anònim, 23/07/2017 a les 04:38
+7
-92
Segons el CEO ja supera a PeDEteCAT3%
Iceta no oblidarem les teves paraules
Anònim, 23/07/2017 a les 07:37
Molt interessant
+138
-1
A aquestes alçades ja sabem tots que l'Iceta es un traïdor que treballa a les ordres d'algú.
Un més... Ja no ve d'aquí!!!
Joan Español (català i del Barça) i Montardit, 23/07/2017 a les 08:43
Molt interessant
+120
-2
Aquestes paraules o declaracions del senyor Iceta tenen des de fa molts anys i per desgràcia nostra un qualificatiu molt clar (i català) que a través dels anys i ara mateix també han "merescut" i "mereixen" altres personatges de la història més negativa de Catalunya. Aquest qualificatiu no és altre que el de "Català renegat". Així els anomenava el meu pare i així els anomeno jo.
quin morro
Anònim, 23/07/2017 a les 09:32
Molt interessant
+137
-1
Ni que l'exercit espanyol bombardeges el palau de la Generalitat el sr Iceta ho consideraria delicte. Esta acabat políticament aquest home.
cosetes sociates
Anònim, 23/07/2017 a les 09:42
Molt interessant
+120
-1
El PP y el PSOE mantienen la medalla de oro a Franco en un pueblo de Ciudad Real.
Iceta, tu nomes aniras a la Fiscalia Española
Anònim, 23/07/2017 a les 09:49
Molt interessant
+115
-0
si els catalans volen votar o voten un referendumd'autodeterminacio,
Allò que el teu partit, a Suresnes i per boca d'en Felipe Gonzalez, va esborrar dels vostres "programes"
como siempre en su linea y...
Anònim, 23/07/2017 a les 10:00
Molt interessant
+125
-1
al lado de Madrid.
PSC
socjo, 23/07/2017 a les 10:47
Interessant
+94
-1
Va presumir del que PSC no està acabat, clar que no mai mai, voste no està acabat D. Miquel perque a contrari de zapatero, voste si "apoya todo lo que venga de Madrid"
IZ
Anònim, 23/07/2017 a les 10:49
Interessant
+95
-1
Penós veure al PSC com si fos els PP o Cs. S'ha de viure per veure coses.
Al documental Clavegueres d'Interior també hi surten els GAL, del temps de Felipe González.Un dels motius que el senyor Iceta no l'interessi el documental com a mostra d'una aberració en un país democràtic.
Parlar més del senyor Iceta ja sobra. Recolzar aquests fets indiquen que per anar contra Catalunya tot hi val, fins hi tot hi ha premi.
Com diu la dita "tal faràs, tal trobaràs".
Salut!
ICETAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA ¡¡¡¡¡¡¡¡¡
Joaquim 2, 23/07/2017 a les 11:01
Molt interessant
+105
-2
O sia que buscar LA POLICIA probes falses a Suissa contra un ex-alcalde fer-les publicar i perjudicar greument el candidat a unes eleccions importantìsimes.... NO ES DELICTE ????

Dons que cony fas assentat a la cadira... ves corrent a la fiscalia ¡¡¡¡¡¡¡ pocavergonya ¡¡¡¡¡
Federalisme?
Anònim, 23/07/2017 a les 11:04
Interessant
+95
-1
I manar des de Madrid.
A Espanya té més recorregut la independència de Catalunya que el federalisme.
Més federalisme que el principi de la unió de Catalunya i Castella i ja sabem com va anar, Castella arraconant a Catalunya.
Que no home, que no.
República!
@anònim 04:38
Quin pais!, 23/07/2017 a les 11:23
+8
-88
La gent del PetDeGat han aconseguit una fita impressionant sota el lideratge d'Artur Mas: han passat de ser la primera força del Parlament a ser la tercera i quedar-se amb la meitat d'escons que ERC.

I això, compte, amb un moviment estratègic que va nèixer per mirar d'arrebassar-los el vot independentista a ERC. Pel camí han perdut el 60% dels seus escons, han perdut Unió, han perdut el nom i ja de passada han perdut l'oremus. Llàstima que Jordi Pujol sigui massa animal polític i estigui massa gran per dir el que pensa, per que els faria un Rubianes que els deixaria clavats a terra. Quina forma de malbaratar un partit...
Mentider cinic
Anònim, 23/07/2017 a les 11:24
Molt interessant
+104
-2
Amb aquesta afirmació del titular, Iceta mentéis com un vulgar vellaco cinic , que es lo que es : un politic mentider cinic .
Amb 6000 mots, Miquel Iceta és capaç de ....
Joan Jaume, 23/07/2017 a les 11:26
Interessant
+96
-2
dir res d'interessant !
@ 08:43
Quin pais!, 23/07/2017 a les 11:29
+17
-58
A casa meva, als qui anomenen "renegats" als que no pensen com ells els hi diem fatxes... ¯(°_°)/¯
"HASTIO Y PESADEZ"
Finni Pel Roig, 23/07/2017 a les 11:38
Interessant
+84
-3
Quina llauna tindre que llegir al IZ, ja passo .
Pocavergonya
Anònim, 23/07/2017 a les 11:50
Molt interessant
+110
-1
L'Iceta, nomes va a la Fiscalia quant li proposen els de C's ó el PP i sempre que sigui per anar en contre de Catalunya, feu memoria
Pocavergonya
Anònim, 23/07/2017 a les 11:54
Interessant
+56
-1
L'Iceta, nomes va a la Fiscalia quant li proposen els de C's ó el PP i sempre que sigui per anar en contre de Catalunya, feu memoria
el cinismo le sobrepasa
Anònim, 23/07/2017 a les 11:59
Interessant
+57
-2
y como saldria solo en la foto necesita al PP, y Ciudadanos para hacer lo que el dice.
Acostumbrado en salir en las fotos con..
Anònim, 23/07/2017 a les 12:05
Interessant
+55
-2
Albiol, Arrimadas y Rabell no hace nada en espera que los deL PP, Ciudadanos y CSQP le llamen es entonces cuando este sr. acude a la llamada de los suyos.
doncs... ens anem!!
gallineta, 23/07/2017 a les 12:43
Interessant
+55
-1
Tots esperant la tornada de Sanchez i el pobret "com sempre" arriba tard. Ara ja estem en un altra pantalla, ja no preguem un estatut, Llibertat, amnistia Estatut d'Autonomia ,aquella lluita és dels anys 70 i si llavors van lluitar, també a les Rambles, amb molta més por, ara guanyarem la possibilitat de votar i la votació amb un SI. El que no és presentable és que continuïn humiliant amb el FLA i no fem res. D'entrada no s'envien als controls i si deixa de pagar l'Estat, podem demanar crèdit fora i deixar de pagar a l'estat,... Diuen que la hisenda catalana ja està preparada, doncs, endavant, mai ho tindrem més fàcil que quan no compleixen amb el FLA. En tot cas trobo que als meus fills, encara que no s'adonin, no poden ser humiliats només per ser catalans. A mi per desgràcia, igual que els majors de 50 anys, sembla que ens hem acostumat... ¿o no? ... respecte a Iceta ni he comentat perque parla per boca d'altres.
DEFENSOR DE LA JUSTICIA española
PEREPUNYETES, 23/07/2017 a les 12:53
Interessant
+61
-1
JA TI VAIG VEURA A LA FISCALIA QUAN ELS GAL VAN ACTUAR,TU SEMPRE ESTAS A PRIMERA LINEA ,ETS UN CRAK.
A cagar a la via
Anònim, 23/07/2017 a les 13:11
Interessant
+57
-1
Fixat que jo et veig mes aprop de la Porta Catalana,que de la fiscalía-
en veure la foto ja m,ha vingut pena i fastic !!
Anònim, 23/07/2017 a les 13:34
Interessant
+57
-1
s,han de canviar el nom... PSOECAT i prou de tocar los collons !!
aquest paio,
Matrix Z, 23/07/2017 a les 13:50
Interessant
+55
-1
AQuest paio viu a MATRIX i encara no s'ha despertat, si no fos que ho he vist en directe, diria que es una peli de ficcio, dolenta,
Traïdor i/o persona sense criteri ni principis
Anònim, 23/07/2017 a les 13:59
Interessant
+61
-2
L'iceta sempre amb els pantalons abaixats, quan no es per un plat de llenties, ho és per una sardineta
Quin fàstic més gran
Anònim, 23/07/2017 a les 14:12
Interessant
+57
-1
El fàstic que em produeixen les argumentacions d'aquest senyor és ilimitat. És alguna cosa més que ser pobre d'esperit. És alguna cosa més que patir la sindrome d'Estocolm. És no saber el país per el qual es treballa, que hauria de ser el mateix que li paga el sou.
per dignitat
Anònim, 23/07/2017 a les 14:32
Interessant
+58
-2
Marxem ja PER DIGNITAT- com diria Fonollosa-
em supere
fotli, 23/07/2017 a les 14:51
Interessant
+67
-1
la manipulació barroera que fa de la realitat, disfressada de progressisme, pragmatisme i papanatisme, em supera, pot amb mi.
Es pot ser fals, i es pot dissimular, per això es fals, però aquest paio ni això, ni dissimula, ens prend per idiotes sense memoria a tots.
Què hi feu a catalunya?
Anònim, 23/07/2017 a les 15:59
Interessant
+58
-4
Totes les arrimades, tots els icetes, els albiols, les colaus, els pisarellos... vau venir a Catalunya buscant una vida millor, com és que sols estimeu la idea de Madrid? Què us ha donat Madrid? RES. A Catalunya heu progressat, heu estudiat, esteu treballant, teniu poder, ... i encara voleu que els catalans estiguem sotmesos a aquell Madrid que sols vol viure a costa del nostre treball? Què fareu quan Catalunya sigui independent? Iceta, els socialistes no podeu veure delictes a les clavegueres de l'estat ja que teniu les mans brutes de merda i de sang. C's que ja és del PP? No volien treure la corrupció?
Pura farandula política
Anònim, 23/07/2017 a les 17:00
+50
-1
Canta balla i es molt feliç ara be que sapiga que els treballadors catalans ho estem passant molt malament.

Sense fer res de res ni el seu partit ni els sindicats
@anònim 15:59
Quin pais!, 23/07/2017 a les 17:31
+19
-20
Es ben curiòs que pensis que els catalans que no volen la independència han de ser inmigrants o fills d'inmigrants, com si no es pugués tenir pura sang catalana de 8 cognoms i pensar diferent que els independentistes... i es ben curiòs tambè que pensis que la gent ha de pensar com tu només per que algun avantpassat seu va trobar a Catalunya una oportunitat... em pregunto què feien els teus mentre els meus avantpassats lluitaven contra Franco com a militars de la Armada que van ser, o què feia el teu pare mentre el meu aprenia català en la clandestinitat d'una esglèsia a finals dels 60...

Em pregunto qui et creus que ets al teu poblet, envoltat de ignorants i racistes com tu que us doneu la raó uns als altres i somnieu amb una Catalunya gran i lliure... i pura, sense xarnegos ni botiflers ni gent que a banda de tenir cognoms estrangers, ens atrevim a pensar diferent.

(i a més... parlem xava!)
-
Anònim, 23/07/2017 a les 18:33
+37
-1
Es que en una cataluña independiente que pasaría: pués que al Psc se le acaba la conexion Psoe y la fuente de cargos e ingresos que eso representa (cuantos cargos y sueldos han cobrado los del psc gracias a su conexion psoe!!!). Igualmente hasta ahora cuando al psoe le va bien suben los votos al psc en cataluña, porque se asocia en cataluña votar al psc como votar al psoe. Sin el psoe (en una cat.independiente el psoe sale de la escena política) que le queda al psc? se queda sólo ante los catalanes. Es lógico pensar que le costará un poco más conseguir cada voto, su utilidad como partido conexion con el posible gobierno central del psoe se pierde y perecería plausible una larga travesía por el desierto y ya sabemos que a los políticos habitualmente el interés personal les va primero que todo los demás. Podríamos decir algo parecido del PPC. De C´s, algo similar, sin cataluña pierden mucha fuerza en españa (cat. ofrece el mayor % a la suma de votos) y en cataluña pierden un poco también de su utilidad como alternativa al PP. Y a csqep puede temer algo de esto,por eso tan ambiguos en sus posturas. Al final, a pesar de la ideología de cada quién que por supuesto influye, pero los más contrarios a todo lo que huela a referendum son los partidos cuyos planes de futuro dependen de la conexión con españa y con ello los salarios a fin de mes.

Siii
4x4, 23/07/2017 a les 18:41
+37
-1
Iceta au BALLA
Com a membre del PSC/PSOE tu Iceta és complice del GAL
Anònim, 23/07/2017 a les 19:19
+41
-1
No ens vinguis a parlar de legalitat espanyola.

Des de la teva joventut, quan reparties fulletons del PSC, no has fet altra cosa que anar vivint del "cuento", ni tan sols has treballat mai en cap empresa privada.

Ets una lacra per la societat.
Funcionari espanyol
Anònim, 23/07/2017 a les 19:48
+42
-1
L'Iceta fara sempre el que li diguin desde Madrid igual que el Garcia Albiol i el Gay de montella
Si el Joan Raventós aixequés el cap!!!
Joan Español (català i del Barça) i Montardit, 23/07/2017 a les 19:58
+34
-4
Iceta... Has esmicolat el discurs catalanista de gent que va crear el PSC com el Joan Raventós, Raimon Obiols i altres. Quin fàstic em fas català renegat!!! Tant de bo desapareixis de la política el més aviat possible. Ah! És clar! Senpre tindràs un lloc a Ferraz gràcies als serveis prestats, oi? Renegat!!!
Si el millor que té el psc és això...
Antònim, 23/07/2017 a les 21:53
+36
-1
... imagineu-vos la resta.
No li doneu tantes voltes
Xerrameca banal, 23/07/2017 a les 23:20
+30
-0
La veritat es que no he passat de la 2 pregunta. Em fa l'efecte que l'unic horitzo del IZ es esgarrepar 3-4 diputats que el 2015 se l'hi en van anar a Cs, i intentar liderar un impossible qutripartit PpPsoeCsComuns per acabar de desmantellar l'autonomia. Molt il.lusionant plegat. Sic
Si aixo no es delicte...
Anònim, 24/07/2017 a les 09:08
+28
-0
Aleshores, que la policia doni proves falses sobre l' Iceta tambe, quan siguin eleccions.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Junqueras, aclamat pels manifestants que protestaven per l'entrada de la Guàrdia Civil a la conselleria d'Economia | Adrià Costa
Roger Tugas | 2 comentaris
01/01/1970
El cap de llista d'ERC afirma des de la presó d'Estremera que manté intactes "les ganes de servir al país" i que està il·lusionat perquè no el podran "retenir eternament rere els murs d'una presó" | No descarta cap via per implantar la República però avisa la CUP que "els ritmes i els compromisos han de ser col·lectius i assumibles per a la majoria" d'actors | Acusa Cs de ser "el projecte d'Aznar, que vol fracturar el país i dividir-lo en comunitats per raó de llengua o d'origen"
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 00:18 ENQUESTA Qui ha guanyat el debat de la Sexta? Participeu a l'enquesta de NacióDigital. 
 00:18 Els principals xocs i l'1x1: així ha estat el debat a La Sexta; per Sara González i Roger Tugas.
 23:49 Xavier Domènech: "No estimes la teva terra ni estimes la seva gent quan la fas més desigual, tampoc quan la divideixes".
 23:46 Miquel Iceta demana el vot dels que volen que "el sentit comú torni a Catalunya".
 23:45 Carles Mundó: "Voteu pensant en els de l''a por ellos'. Voteu pensant en l'excés del 155".
 23:45 Josep Rull defensa una Catalunya on l'"únic límit al seu desenvolupament" sigui "la voluntat del poble.
 23:44 Xavier García Albiol reclama un PP "fort" al Parlament per fer un "canvi" que deixi l'independentisme fora del Govern.
 23:44 Vidal Aragonés assegura que la CUP és garantia, tal com s'ha demostrat des que va entrar al Parlament i fins al referèndum: "Amb la CUP passen coses".
 23:28 Inés Arrimadas promet "seny, tranquil·litat i reconciliació" i ser la "presidenta de tots els catalans".
 23:10 Xavier García Albiol afirma que "en una part de l'escola catalana s'està adoctrinant els nens" i demana a PSC i Cs si estan disposats a fer "canvis".
 23:18 ENQUESTA Qui està guanyant el debat de la Sexta? Respon l'enquesta de NacióDigital. 
 23:07 Xavier García Albiol, com va fer al debat de TVE, torna a recomanar parlar amb els taxistes.
 22:47 Carles Mundó (ERC) i Vidal Aragonès (CUP) recorden a PP i Cs que 3.000 empreses van iniciar els tràmits per traslladar el domicili social però només els han completat unes 300.
 22:39 Primera pausa per publicitat en el debat de candidats. Les intervencions de cadascú s'han situat entre els sis i els vuit minuts.
 22:33 Miquel Iceta i Inés Arrimadas critiquen els independentistes per destinar "0 euros a les escoles bressol".
 22:27 Arrimadas: "No hi ha ni una sola cosa positiva que ens hagi portat el procés. Ni una sola". La candidata de Cs aposta pel corredor mediterrani.
 22:26 PÒQUER DE CAMPANYA 17 de desembre: l'objectiu Santamaría, el rescat d'Iceta, l'ou i la gallina de Zapatero i els insults d'Albiol; per Ferran Casas.
 22:20 Miquel Iceta: "Catalunya està pitjor que fa dos anys. No té sentit prorrogar el mandat dels que l'han governat".
 22:13 Carles Mundó carrega contra Ines Arrimadas: "Doneu suport al PP gratis al Congrés, el partit més corrupte d'Europa". La candidata de Ciutadans li respon: "Vosaltres aneu amb la llista del 3%".
 22:06 Xavier Domènech (CeC) qüestiona l'agenda social de Ciutadans: "Van votar en contra de regular els lloguers abusius".
 22:04 Inés Arrimadas (Cs) adverteix sobre una victòria independentista: "És bogeria institucional, desastre econòmic i fractura social".  
 22:04 Xavier García Albiol (PP) defensa que a Espanya hi ha "separació de poders".
 22:04 Xavier Domènech (CeC-Podem) defensa un Govern sense "cap opció de dretes". "Ni Puigdemont ni Arrimadas", afirma. 
 22:03 Carles Mundó (ERC) defensa el "diàleg" i la "negociació" bilaterals amb el govern espanyol després del 21-D.
 22:02 Miquel Iceta (PSC) afirma que "no donaria suport a ERC" i exclou la investidura d'un president independentista.
 22:02 Vidal Aragonés (CUP) aposta per "construir república" i "revertir situació de pobresa" a Catalunya.
 21:38 LA CARAVANA L'«adoctrinament violent» d'en Pinxo i en Panxo a l'escola catalana; els nous irònics vídeos de campanya d'ERC, de la mà de Roger Tugas.
 21:37 Només una assessor per cada polític al debat de La Sexta: el diputat Jordi Cuminal assessora Josep Rull, el cap de comunicació a Barcelona Oriol Duran a Carles Mundó, el diputat Santi Rodríguez a Xavier García Albiol, el politòleg Adrià Porta a Xavi Domènech, el secretari d'Organització del PSC Salvador Illa a Miquel Iceta, el diputat Fernando de Páramo a Inés Arrimadas i un responsable de prema de la CUP a Vidal Aragonés.
 21:36 Josep Rull i Carles Mundó arriben al debat de La Sexta amb un llaç groc mentre que Xavier García Albiol llueix un llaç amb la senyera i la bandera espanyola.
 20:43 ENTREVISTA Oriol Junqueras respon des d'Estremera les preguntes de NacióDigital: «Com voleu que renunciï a fer el bé i als meus drets civils i polítics?»; per Roger Tugas. 
 20:05 Acaba l'acampada pels presos polítics de plaça Catalunya. Els activistes a favor de l'alliberament dels dirigents independentistes empresonats han estat assentats al centre de Barcelona des de divendres.
 19:57 LA CARAVANA El fantasma d'Aznar. Contracrònica de Sara González sobre la campanya de Catalunya en Comú-Podem
 

El míting dels comuns a Blanes Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:47 La CUP intensifica la crida a mobilitzar-se davant el «monstre» extremista de Cs; informa Aida Morales des de Girona. 
 19:46 Cinc claus per entendre la campanya de Ciutadans. La possibilitat que Cs quedi en primera posició ha fet que el partit taronja opti per una estratègia conservadora. Per Pep Martí. 
 18:49 La «war room» dels «comuns»: petits xefs que cuinen des de la furgo, el Telegram o el sofà; ho explica Sara González.
 18:45 David Fernàndez carrega contra el "minotaure" de Ciutadans, a qui descriu com el "cavall de Troia" d'aquestes eleccions i el "partit de la Fiscalia, de la policia, de la patronal i de l'Ibex-35". "I en això hem d'insistir molt en aquests dies", ha clamat des de Girona.
 18:34 
 18:13 La número 1 de la CUP per Lleida, Mireia Boya, assegura des de Girona que la República catalana "serà ecologista o no serà" i carrega contra els "comuns": "Aquests ecologistes progres, moderns, que han legitimat les polítiques neoliberals".
 18:12 EL DIARI DE CAMPANYA DEL 36 «12 de febrer: incertesa total a quatre dies de les eleccions», Pep Martí repassa, en blanc i negre, la campanya electoral de 1936. 
 18:05 L'exdiputat de la CUP Benet Salellas enceta el míting central de Girona amb el mite del Minotaure, tot assegurant que l'independentisme "ha decidit plantar cara al monstre" des de la unilateralitat "feta des de baix". 
 17:49 LA CARAVANA L'"star system" socialista. Els militants i simpatitzants aborden l'expresident Zapatero, Sánchez i Iceta a cop de "selfie" quan s'acaba el míting central del PSC al 21-D; contracrònica de Jordi Bes.
 17:44 La doble concentració antifeixista i espanyolista del Pont no genera incidents greus. Els manifestants unionistes han escridassat i intentat boicotejar la lectura dels manifestos per part dels simpatitzants del CDR. Tots dos grups, separats per un cordó policial.
 17:20 ENTREVISTA Yolanda López (CeC): «Les eleccions del 21-D serviran per desemmascarar Cs». La candidata dels "comuns" per Tarragona afirma que és hora d'un canvi en el Govern i que els ciutadans es mereixen passar pàgina. Destaca que un Govern enfrontat com que hi ha hagut durant l'última legislatura al Parlament ha debilitat la força del govern català.
 16:30 LA LUPA DEL SECTOR PÚBLIC «Recuperar l'autogovern, bastir polítiques a llarg termini», anàlisi de Josep M. Vilalta.
 16:29 LA CARAVANA El PP ja tem una mala passada de la fórmula d'Hondt. Mariano Rajoy alerta que el sistema electoral és "capritxós" i que pot beneficiar l'independentisme; ho explica Isaac Meler.
 16:21 La pugna per la victòria omple els mítings de JxCat, ERC i Cs. Les dues principals candidatures independentistes voregen el miler d'assistents en cada míting, un topall que Arrimadas ha superat també en algunes ocasions. Ho explica Roger Tugas. 
 15:50 LA CARAVANA EH Bildu i el turisme polític basc, a les campanyes de la CUP i ERC. El diputat basc Mikel Otero considera "important" que Euskal Herria "entri en el terreny de joc" del procés de construcció de la República catalana; la contracrònica d'Aida Morales
 14:28 Sánchez justifica el 155 com l'«única eina» per combatre el sobiranisme i demana «votar sense revenja»; informen Joan Serra Carné i Jordi Bes.
 14:28 LA CARAVANA «Chirigotas», populisme i el cor de les tres banderes; contracrònica de Pep Martí de l'acte central de campanya de Ciutadans. 
 14:01 Rajoy avisa l'unionisme que votar Cs pot donar diputats a ERC i la CUP. El president del govern espanyol declara que els vots "útils de veritat" i que "no fallaran mai" són els del PP.
Entrades anteriors »
Darrera actualització del marcador | TV3
Irene Ramentol | 5 comentaris
01/01/1970
La 26a edició està dedicada a les malalties infeccioses
Xavier García Albiol, cap de llista del PP | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El cap de llista de PP a les eleccions del 21-D tria "El caçador" de Michael Cimino, Fernando Aramburu i Almudena Grandes, "CSI" i les cançons d'Enrique Iglesias
Carles Riera, candidat de la CUP | Adrià Costa
01/01/1970
El candidat de la CUP insta les forces "republicanes" a desplegar la declaració del 27 -O i aplicar la llei de transitorietat | Recalca que si cal assumiran "responsabilitats" de Govern i demana als "comuns" abandonar "el terreny fictici de l'equidistància" | Afirma que Puigdemont respon a una "realitat més lliure" que el "peix al cove" del PDECat
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
Isaac Meler | 11 comentaris
01/01/1970
El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona
El gat xinès al local de la CUP. | Adrià Costa.
Aida Morales
01/01/1970
Bromes i comentaris distesos omplen la recta final de la campanya, sense que als cupaires els preocupin els resultats de les enquestes