La música emergent se cita al festival Salt Mortal del Konvent, al Berguedà

El certamen comença divendres 21 i finalitza diumenge 23 de juliol a Cal Rosal | Konvent i l'Hereu Escampa fan una nova aposta pel territori, l'art i la proximitat entre artistes i públic

Organitzadors del festival Salt Mortal al Konvent.
Organitzadors del festival Salt Mortal al Konvent. | Salt Mortal
21 de juliol del 2017
Actualitzat a les 11:00h
El festival Salt Mortal arriba, aquest proper cap de setmana del 21, 22 i 23 de juliol, i ho fa amb una doble aposta per grups, música i territori. Al Konvent de Cal Rosal (Berguedà), lloc amarat de filosofia i creació, la segona edició d’aquest festival de mitjà format creix, amb el doble de públic i propostes emergents que arriben d’arreu dels Països Catalans. Un festival organitzat entre l’associació cultural i l’Hereu Escampa, amb Clàudia Kidai, Guillem Colomer i l'equip de Konvent al capdavant, que presenta una “barreja equilibrada” de talent i propostes. 

El projecte de Salt Mortal, però, es diferencia d'altres festivals en diversos punts, que enfoquen directament els músics i la seva organització. El seu naixement va ser gairebé casual, arran d’un dinar espontani sorgit de la voluntat de Konvent i l’Hereu Escampa d’acostar, al Berguedà, alguns grups del segell Famèlic i cercles propers. D’aquest en va sorgir un petit festival, que es va decidir obrir al públic l’any passat, sempre apostant pel valor dels artistes que s’allunyen dels circuïts més comercials. En la primera edició del festival, Cal Rosal es va omplir de diversos grups del cercle, majoritàriament procedents d’Osona. Enguany, però, Salt Mortal s’ha expandit, i tocaran, també, formacions del País Valencià i les Illes, a part d’altres de diversos punts de Catalunya. 

“No són grups que tocarien a grans festivals, però són grups on molta de la seva gent està implicada en altres disciplines artístiques o relacionades amb l’autogestió, l’autoedició, el disseny o l’organització de concerts”, ha explicat a NacióDigital una de les organitzadores del festival, Clàudia Kidai. Entre aquests, ha dit, divendres i dissabte es farà una proposta “menys comercial i menys familiar que l’any passat”, amb una “barreja equilibrada”, en què es podran trobar, des de grups mitjanament coneguts, fins a formacions que resten a l’ombra de la música més convencional.
 

Organitzadors del festival Salt Mortal al Konvent. Foto: Jordi Plana


Júpiter Lion, per exemple, serà un dels grups més potents, ha explicat Kidai, amb una proposta d’electrònica distorsionada que tancarà el festival. Per altra banda, Futuro Terror, amb un format post-punk, oferirà un concert per a un públic més ampli i, It’s not not, que aquest any ha tocat al Primavera Sound, torna després d’una aturada i es presenta com una de les propostes consolidades del festival.

Format de dos dies i kilòmetre zero

Un dels objectius de Salt Mortal és acostar la gent al territori, ha explicat Kidai. Per això, des de l’organització s’ofereix un format de festival amb possibilitat de quedar-se a dormir, entenent les dificultats, però també els avantatges, de fer desplaçar la gent. D’aquesta manera, ha indicat, s’aconsegueixen separar una mica més els públics entre divendres i dissabte, i “la distància també fa de filtre”. “Qui realment arriba fins aquí és qui té veritable interès en ser-hi”, ha declarat. Una trava que es converteix en una virtut, ha dit, i que segueix la filosofia artística de Konvent. 

En aquesta línia, doncs, el festival s'immergeix en el lloc i la seva manera de fer. Qui vulgui col·laborar és benvingut i la recaptació de taquilla va, íntegrament, pels músics. En aquest punt, ha deixat clar Kidai, el festival s’allunya de la convencionalitat perquè no rep ajuts, subvencions, no té patrocinadors, ni parteix de cap matalàs econòmic: “És un festival de quilòmetre zero, de proximitat, un festival pensat directament pel públic i pels artistes, que s’allunya totalment de la voluntat de lucre; volem que la gent es relacioni amb els grups, que els grups ho facin entre ells i que no hi hagi barreres”. 

El festival finalitzarà diumenge 23 de juliol. A les 12.00 hores Konvent tancarà i es traslladarà tothom a l'embassament de la Baells, on hi haurà música i un dinar.