Junqueras apel·la a la «normalitat» en el referèndum per convèncer la comunitat internacional

El vicepresident, en l'acte de Junts pel Sí a Barcelona sobre les garanties de la consulta vinculant, demana a la ciutadania que no es deixi "intimidar" i garanteix que hi haurà urnes | Rigau insisteix que cada persona rebrà una targeta censal amb totes les dades per poder anar a votar | S'acreditaran 7.000 agents electorals voluntaris, que seran formats per l'administració catalana

Oriol Junqueras, Irene Rigau i Jordi Sànchez
Oriol Junqueras, Irene Rigau i Jordi Sànchez | ACN
19 de juliol del 2017
Actualitzat a les 21:57h
Ruta de Junts pel Sí al territori per defensar les garanties del referèndum de l'1 d'octubre. El vicepresident Oriol Junqueras i l'exconsellera i diputada Irene Rigau han estat els encarregats de presentar la llei que aixoplugarà la consulta vinculant al Teatre de Sarrià de Barcelona, i han apel·lat a la "normalitat" per convèncer la comunitat internacional el dia de la consulta vinculant. Junqueras, a banda, ha apuntat que "a fe de Déu que hi haurà urnes", tot i les complicacions per adquirir-les. Hi haurà 7.0000 voluntaris -agents electorals- que col·laboraran en la jornada.

"Qui està fora de la llei és el govern espanyol, que fa servir les seves clavegueres", ha apuntat el vicepresident, que considera que l'Estat vol que Catalunya habiti en "l'excepcionalitat". "Davant d'això, nosaltres som els que fan les coses com sempre, en els col·legis de sempre i amb les paperetes de sempre. Els que actuen en contra d'això són ells", ha destacat Junqueras en la intervenció.

El preàmbul de la llei, ha defensat Junqueras, apel·la a tractats internacionals que reconeixen el dret a l'autodeterminació. "Qui està dins del dret som nosaltres. Ens acollim al dret internacional, que ha estat provat i citat tantes vegades al Parlament de Catalunya", ha insistit el dirigent republicà. El vicepresident ha recordat que els programes independentistes mai han estat recorreguts als tribunals, de manera que no cal "deixar-se imposar marcs mentals" que situen el país "fora de la llei".

"Per això és tan important explicar-nos amb veu suau", ha constatat Junqueras, que ha acusat el PP d'actuar "en contra dels principis democràtics bàsics". "Per això és bo actuar des de la normalitat", ha apuntat el president d'ERC. "Entenem que és el que ens demana la comunitat internacional, i per això el govern espanyol hi posa traves. No vol que ho fem com sempre", ha insistit el vicepresident.

Segons Junqueras, la capacitat d'amenaça de l'Estat no és infinita, i ha indicat que cada cop que el govern espanyol vulgui impedir l'1-O cal donar "una garantia més". Aquest terreny, ha dit, és el punt "fort" de la Generalitat. "No ens hem de deixar intimidar", ha destacat sobre les amenaces en relació al patrimoni. "Com més concreta és l'amenaça, menys ens intimida", ha apuntat el dirigent republicà. "No hem de deixar quens faltin al respecte"

Repàs de Rigau

L'exconsellera d'Ensenyament ha fet un repàs dels últims anys del procés, incloent totes i cadascuna de les mobilitzacions. "Ara estem a punt de votar, i per això us expliquem com és la llei. Heu d'estar tranquils, el sistema està dissenyat perquè cadascú rebi les credencials amb una targeta d'identificació. Sabrem on haurem d'anar a votar. I això estarà avalat per la llei", ha apuntat Rigau. "Això es farà com sempre. Fa trenta anys que votem", ha assegurat la diputada. Si un municipi no col·labora, la Generalitat s'encarregarà de posar els locals necessaris destinats a acollir la votació.

"El vot serà vinculant pel Govern", ha assegurat Rigau. Pel que fa als funcionaris, Rigau ha volgut exhibir tranquil·litat. L'exconsellera ha considerat el referèndum com una "oportunitat" per culminar el procés, i ha carregat contra el fet que l'Estatut actual no és el que va votar la ciutadania, sinó el que va ser retallat pel Tribunal Constitucional.

Teatres i Guàrdia Civil

L'acte de Barcelona l'ha introduït Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). "Espero que sigueu exigents a l'hora de conèixer el compromís del Parlament i del Govern per fer una jornada democràtica com la de l'1 d'octubre", ha destacat Sànchez. "No dubtem de l'executiu, que té previst facilitar a tots els ciutadans el fet d'anar a votar. L'ANC està compromesa amb el , però el Govern ha d'optar a la perfecció perquè la qualitat democràtica sigui plena", ha insistit.

El dirigent sobiranista ha indicat que aquells que "qüestionen" les garanties del referèndum "neguen les urnes". "Tots els qui no accepten que el Parlament aprovi una llei per convocar el referèndum han de saber que no els farem cas, perquè el dia 1 d'octubre votarem com sempre hem fet en totes les convocatòries", ha apuntat Sànchez, que ha posat de manifest que hi ha hagut desenes d'actes similars dels diputats explicant les garanties del referèndum arreu del país.

"Si demà volen enviar la Guàrdia Civil, que sàpiguen que hi ha una cinquantena de locals on s'explica el referèndum", ha ironitzat el president de l'ANC.