Front comú metropolità per atreure 2.300 milions d'inversió que transformin el Besòs

Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac i Sant Adrià de Besòs treballen conjuntament en l'Agenda Besòs per convertir la zona "en eix d'oportunitats" | Preveuen 130 actuacions i demanen la implicació de l'Estat i la Generalitat per revertir el dèficit d'inversions que ha patit aquesta zona històricament

19 de juliol del 2017
Actualitzat a les 17:43h

Les alcaldesses de Santa Coloma, Núria Parlon; Badalona, Dolors Sabater; Montcada, Laura Campos, i Barcelona, Ada Colau; el rector de la UPC, Enric Fossas; la tinenta d'alcaldia Janet Sanz, i l'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau Foto: ACN


El Besòs té un nou pla d'actuacions per transformar-lo. Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac i Sant Adrià de Besòs, que integren el Consorci Besòs, juntament amb la recent incorporació de Badalona, han presentat aquest dimecres l'Agenda Besòs. Amb ella preveuen mobilitzar fins a 2.300 milions d'euros d'inversió en els pròxims anys per realitzar 130 actuacions. La iniciativa començarà amb una aportació inicial d'entre 150 i 200 milions per executar 15 projectes.

Per ara, l'Agenda Besòs és un primer esborrany obert a canvis, amb el compromís del consorci de convertir, mitjançant una visió integrada del territori, l'àrea en un eix d'oportunitats. "L'acte d'avui representa una presa de consciència en la governança d'aquest territori", ha afirmat l'alcalde de Sant Adrià del Besòs, Joan Callau, i ha afegit: "Ha de ser una governança cada cop més conjunta i més integrada".

Parc a les Tres Xemeneies

Algunes de les mesures prioritàries destacades per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, són la recuperació del passeig fluvial per la banda de la capital catalana, l'impuls de la reactivació dels polígons, la millora de la connectivitat entre Badalona-Barcelona, la creació d'un parc a les Tres Xemeneies connectades al parc del litoral i el reforç de les festes del riu del Besòs amb el propòsit d'agermanar els diferents municipis de l'àrea.

Així mateix, es pretén fomentar una identitat compartida centrada en el riu com a element cohesionador dels barris que voregen el riu. "Volem que el Besòs passi de ser frontera a frontissa", ha conclòs Colau.

La construcció d'aquest nou mapa està en fase inicial. En un primer moment s'impulsaran 15 actuacions que comportaran una inversió d'entre 150 i 200 milions d'euros. En aquest sentit, Colau ha avançat que l'Ajuntament de la capital catalana destinarà en aquest mandat 330 milions d'euros al Besòs, 160 dels quals aniran destinats a l'habitatge públic de lloguers assequible.

Última crida a la Generalitat i a l'Estat

Al marge de l'aportació municipal, però, l'objectiu és mobilitzar uns 2.300 milions d'euros de l'Estat, de la Generalitat i de fons europeus. De fet, en aquest context els municipis han interpel·lat de manera molt explícita a la Generalitat i a l'Estat reclamant una major implicació que serveixi per revertir el dèficit d'inversions que ha patit aquesta zona històricament.

Segons Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac, "la manca d'inversions a la zona del Besòs és evident. Cal revertir aquesta situació agafant totes les potencialitats per materialitzar-les en processos concrets d'actuació". Així mateix Campos també ha advertit que "aquestes sinergies no es puguin fer de forma bilateral".

L'agenda preveu ser el marc de referència sobre el qual treballin totes les administracions, superant limitis competencials i buscant una autèntica estratègia col·lectiva per a la transformació d'aquest àmbit territorial. Segons Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet: "Tenim amb això un llegat d'una feina feta que ens permetrà generar oportunitats en el nostre territori".

Convertir-lo en "eix d'oportunitats"

Des de Badalona, Dolors Sabater ha destacat que, mitjançant l'establiment d'aquest consorci, es pretén convertir "l'eix del Besòs en un eix d'oportunitats" fomentant així el desenvolupament social, econòmic, urbanístic i mediambiental de l'àrea.

Les cinc ciutats van consensuar el febrer del 2016 una aliança mitjançant la qual es pretenia realitzar un canvi de mirada que focalitzés l'atenció sobre l'eix del Besòs reforçant el seu gran potencial de desenvolupament i convertint-lo un territori metropolità central. Tot això mitjançant l'ús d'una visió integral que, més enllà de la tradicional perspectiva urbanística, mirés per la cohesió social i per la millora cultural.

Per a això, l'Agenda Besòs proposa un projecte tècnic amb deu grans objectius transversals que s'estableixen al voltant de 130 propostes prioritàries que ajuden a concretar un pla d'acció de llarg abast.
Arxivat a