Hermetisme amb el procés, mà dura amb l'Estat: així ha debutat Jordi Turull com a portaveu

El conseller de la Presidència s'estrena en el càrrec denunciant un "assetjament" de l'Estat que impedeix donar informació sobre el referèndum | Soraya Sáenz de Santamaría i Juan Ignacio Zoido, blancs de les crítiques de Turull per haver qüestionat el nomenament de Pere Soler com a director dels Mossos

Jordi Turull, en un moment de la roda de premsa d'aquest dimarts
Jordi Turull, en un moment de la roda de premsa d'aquest dimarts | ACN
18 de juliol del 2017
Actualitzat el 19 de juliol a les 6:15h
Ha arribat a les 13.30 en punt, tota una fita en les rodes de premsa posteriors a la reunió del Govern, i el primer que ha fet ha estat demanar "comprensió". "Només porto 72 hores en el càrrec", s'ha disculpat Jordi Turull, conseller de la Presidència, en el seu debut com a portaveu de l'executiu. D'experiència davant dels mitjans li'n sobra, perquè porta anys fent de president de grup parlamentari de CiU, primer, i de Junts pel Sí, després. Ha llegit els acords de Govern i, quan els ha acabat, se li ha vist el primer tret distintiu: l'hermetisme. La compra de les urnes, ha defensat Turull, mereix tota la discreció, i mentre duri "l'assetjament" de l'Estat cap al procés, només s'informarà de les gestions quan ja estiguin tancades. La nova era a Palau és -encara més- hermètica.

Els periodistes han picat ferro fred al llarg de la compareixença. Quan se li ha retret la "manca de transparència" que suposa no fer públics detalls sobre la convocatòria de l'1 d'octubre, Turull ha dit que en tot moment es complirà amb la "transparència" que ha d'envoltar el Govern, però ha deixat clar que la llei no implica ser "ostentós" en els moviments. En algun moment, fins i tot, ha deixat anar que seria "ingenu" donar tots els detalls de com es durà a terme la convocatòria. El conseller de la Presidència, aficionat a jugar amb les paraules -és el creador de "nosaltres som Junts pel Sí, no junts perquè sí"-, ha volgut deixar clar que el sobiranisme no s'enfronta a un "estat de dret", sinó a un "Estat que tira pel dret". No podia faltar aquest toc en la primera compareixença.

Turull ha aparegut acompanyat de tot el nucli dur comunicatiu de Munté i només ha dubtat en el torn de preguntes de les ràdios, perquè no identificava d'on venien les veus dels periodistes

El nou portaveu ha baixat les escales que duen cap a la sala de premsa amb les mateixes persones que acompanyaven Neus Munté, la seva predecessora en el càrrec. Antoni Molons, Jaume Clotet, Rosa Maria Mestres i Alexis Serra, tots ells alts responsables de Presidència, han escoltat en directe el debut de Turull. El conseller només ha titubejat quan rebia preguntes de les cabines de ràdio i no sabia exactament de quina d'elles sortien les veus. En dues ocasions -en el cas de Pol Foradada, de la SER, i d'Elena Garcia, de RNE-, els ha dit pel nom. El que han unit hores de guàrdia als passadisos del Parlament i canutassos intempestius, que no ho separi un nou càrrec.

L'acceleració dels esdeveniments de la setmana passada, però, han dut Turull de la cambra catalana al Palau de la Generalitat. I aquest dimarts s'ha pogut entregar al luxe -impensable fa només set dies- de dir que una qüestió determinada -la llei de transitoritetat jurídica, tancada a pany i forrellat- depenia "del grup parlamentari", i en cap cas de l'executiu. No ha pogut amagar un lleu somriure quan ha acabat de pronunciar la frase. Deixant el Parlament s'ha tret de sobre maldecaps -comandar els tràmits de la desconnexió, negociar amb la CUP-, però estant a Palau és possible que en tingui més. Bàsicament perquè hi aterra a dos mesos i mig de l'1-O.

Al nucli dur

De moment, Turull debutarà en els propers dies en l'organisme de coordinació del referèndum que integren Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Josep Maria Jové i Víctor Cullell. En aquesta reunió també hi assistirà, circumstancialment, el conseller de Justícia, Carles Mundó. L'alineació d'aquesta "comissió de seguiment" anirà variant "en funció de les qüestions que s'hi tracti", ha destacat el conseller de la Presidència. L'hermetisme no és només per les urnes, sinó també per totes aquelles reunions en què es desbloquegin qüestions concretes. La política de fets consumats es combinarà, cada dimarts, amb mà dura dirigida cap al centre de la Península.

Al llarg de tots aquests anys, Turull s'ha revelat com un parlamentari expert en fer oposició de l'oposició. En els debats de política general o en la qüestió de confiança del setembre va convertir-se en el flagell del PP, però també de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP). Ara haurà de moderar aquest perfil, tot i que no tindrà cap problema per trobar una vàlvula d'escapament. De fet, ja l'ha identificat: el govern espanyol. "Millor que es preocupin de casa seva", ha receptat el conseller quan s'ha referit a les crítiques de Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta, i Juan Ignacio Zoido, ministre de l'Interior, al nomenament de Pere Soler com a director dels Mossos d'Esquadra.
 

Jordi Turull és el nou conseller de la Presidènci Foto: ACN


Turull els ha recomanat que mirin el documental de Mediapro sobre l'operació Catalunya, i ha denunciat l'ús de les "clavegueres de l'Estat" per frenar el procés. Unes "clavegueres", per cert, que estan en l'origen de l'hermetisme que pregona el Govern per no informar dels detalls de la compra d'urnes. Dels tuits de Soler, algun d'ells especialment polèmic -"sento pena per tots els espanyols-, ha dit que tots tenen el seu "context", i ha indicat que té tota la confiança del Govern per fer la feina que se li ha encomanat. És a dir: alinear els Mossos amb el referèndum.

Un altre concepte de la primera roda de premsa: "solidaritat". L'executiu, ha dit, prendrà totes les decisions rellevants de manera col·legiada. Les discrepàncies, amb la remodelació de l'executiu, es volen reduir a la mínima expressió, i tothom sap quina és la feina exacta que ha de desenvolupar. L'àrea de processos electorals ja ha passat a Vicepresidència i, d'aquesta manera, queda clar qui comprarà les urnes. Altra cosa és que s'expliqui. Si depèn de Turull, ja es dirà quan estiguin emmagatzemades a Palau. Per descomptat, després de la roda de premsa no hi ha hagut off the record. Una tradició que, amb l'adeu de Francesc Homs com a portaveu, va caure en desgràcia.