Bach i el cinema, una unió infal·lible

La Filmoteca de Catalunya presenta tres sessions cinèfiles dins el cicle Bachcelona, que porta la música del compositor a diversos llocs de la ciutat del 19 al 25 de juliol

19 de juliol del 2017
Actualitzat a les 6:13h
Fotograma de «Vues d'ensemble»
Fotograma de «Vues d'ensemble»


En reconeixem la textura, el so i la melodia. És una cosa que ens ressona, que ens connecta amb una tradició centenària i que, encara que no en siguem conscients, ens parla de nosaltres mateixos. Així és la música de Bach: eterna i humana, complexa i senzilla. Elements que l'han convertit, més enllà dels concerts i interpretacions, en una de les millors bandes sonores de la història del cinema. És infal·lible: Bach sempre multiplica l'efecte i l'emoció que conté qualsevol altra art amb la qual estableixi un diàleg.

Com a bona mostra d'aquest efecte amplificador, i aprofitant que des d'aquest dimecres 19 i fins al 25 de juliol el compositor torna a ser el gran protagonista de la cinquena edició del Bachcelona –un festival que permet degustar l'obra de Bach en espais com el Palau de la Música, el Recinte Modernista de Sant Pau o el Palau Güell–, la Filmoteca de Catalunya ha preparat un cicle de sessions especials amb el compositor alemany com a motiu principal.

Una mirada a les entranyes de la música

Més enllà de notes, melodies i pentagrames, el certamen ens ofereix tres testimonis audiovisuals: el primer, divendres 21 de juliol a les a les 21:30h, amb Vues d'ensemble (Samuel Grandchamp, 2016), que ens permet assistir als assajos necessaris per afrontar la Missa en Si menor, una proposta que connecta amb el concert inaugural del dia 19 i el concert del dia 20 de juliol al Palau de la Música. La sessió serà presentada per Stephan MacLeod, un referent mundial de la música antiga que participa en el concert Bach de cambra que ofereix el festival el 21 de juliol a les cinc de la tarda al Recinte Modernista de Sant Pau.
 
El cicle continuarà amb All of Bachel 23 de juliol a les 16:30h, un film que narra l’ambiciós projecte de la Netherlands Bach Society consistent a filmar i penjar a la xarxa l’obra sencera del compositor. El director de l'entitat, Jan van den Bossche, presentarà la sessió i explicarà els detalls del projecte. Per acabar el cicle, Gerard Erruz (DJ Sebastian), fusionarà la música de Bach amb l’electrònica per acompanyar un clàssic del cinema mut com The wind, en una sessió exquisida que permet el diàleg entre genis.
 
Bachcelona va néixer fa cinc anys com l’enriquiment d’un projecte ja existent a la ciutat, Bach Zum Mitsingen, que des del 2011 ofereix el cicle integral de les cantates de Bach en format participatiu. Enguany les cantates es poden escoltar els dies 19 i 20 de juliol al Petit Palau. Les activitats que proposa Bachcelona sempre pretenen anar una mica més enllà del format concert, tot potenciant la vivència, la interacció, la divulgació i aspectes més inesperats i lúdics de la música d'un compositor tan excepcional com J. S. Bach.