«Operació Catalunya»: què en sabem, què no i qui són els protagonistes de la guerra bruta

Els documentals de Mediapro i «Salvados» han situat l'escàndol al centre del debat malgrat que la Justícia va lenta i el PP i el PSOE han ofegat les comissions parlamentàries | El paper de Rajoy és la gran incògnita en l'intent d'ensorrar l'independentisme a partit de l'ús polític de la corrupció i de la la "policia patriòtica"

18 de juliol del 2017
Actualitzat el 20 de juliol a les 6:35h
Imatge promocional del documental de Mediapro
Imatge promocional del documental de Mediapro | Mediapro
El documental Les clavegueres d'Interior, produït per Mediapro, s'emet aquest dimarts al Sense Ficció de TV3 (aquí el podeu veure sencer). L'estrena en la petita pantalla arriba en contrast a la negativa de les televisions estatals, i d'algunes autonòmiques, a emetre'l. Fora de la pública catalana només la balear IB3 i la basca ETB han volgut adquirir-lo. El documental dibuixa, a través de testimonis, àudios i documents, l'esquema de l'operació Catalunya, que hauria consistit en l'intent del ministeri de l'Interior de frenar l'independentisme destapant o fabricant casos de corrupció de polítics catalans a través d'alguns alts càrrecs de la Policia Nacional espanyol.

Les clavegueres d'Interior, a més a més, teixeix un relat que pot servir de complement al que va recollir el programa Salvados amb l'entrevista a l'excomissari José Villarejo i a tot el que s'ha anat sabent a través de mitjans de comunicació i d'unes comissions d'investigació al Congrés i el Parlament que el PP i el PSOE han intentat ofegar. El programa emès per TV3 va una mica més enllà contextualitzant l'operació Catalunya en un Estat que en els últims 40 anys no ha dubtat en fer servir les forces i cossos de seguretat amb finalitats polítiques i destapant vincles amb el poder econòmic madrileny. Però què en sabem i què no en sabem de tot plegat? Qui en són els protagonistes? Què és el que està i el que no al jutjat? Vegem-ho:

1. Què se'n sap sobre l'operació Catalunya?

2. Quines són les principals incògnites que queden per resoldre?

3. Què és el que ha arribat als jutjats?

4. Qui són els protagonistes?

En les darreres setmanes, coincidint amb les compareixences (i incompareixences) a les comissions d'investigació parlamentàries sobre l'operació Catalunya, NacióDigital ha publicat una sèrie de 10 perfils sobre els protagonistes d'aquest cas de guerra bruta. El primer és el de l'excomissari José Manuel Villarejo, un dels personatges més tèrbols de la policia espanyola, que va aparèixer al programa Salvados de La Sexta amb comprometedores revelacions. Aquests altres nou personatges van completar la sèrie especial:

Arxivat a