A l'1 d'octubre a ritme de rumba

Primer míting pel "sí" a Nou Barris organitzat per l'ANC, Súmate i Esquerres per la Independència | Ha estat el primer acte en què ha participat Jordi Turull com a conseller de la Presidència

Un moment de l'acte a Nou Barris
Un moment de l'acte a Nou Barris | Súmate
14 de juliol del 2017
Actualitzat el 15 de juliol a la 13:31h
La plaça de Virrei Amat ha estat l'escenari del primer acte pel "sí" a Nou Barris, organitzat per les entitats sobiranistes ANC, Súmate i Esquerres per la Independència. Un dels lemes de Súmate és No importa l'origen, sinó la destinació, i aquest ha estat també el missatge de l'acte d'aquest divendres. Nou Barris no és una plaça fàcil pel sobiranisme, tot i que aquesta zona en concret -el barri històric de Vilapicina- "no és dels més difícils". "De fet, Convergència havia guanyat aquí", segons explica un veí. Al proper Turó de la Peira seria pitjor. Pere Espín, coordinador de l'Assemblea a Nou Barris, diu que a mesura que el referèndum es veu més proper i factible, hi ha qui mostra de manera més vehement la seva hostilitat.

Hi havia cadires per una cinquantena de persones i al final han estat més de 150 els assistents a un acte que ha estat animat per Peret Reyes, fillol del mític rei de la rumba, el gran Peret. Entre els oradors, Antonio Baños, portaveu de Súmate, i el sindicalista Chema Clavero, de la sectorial de jubilats de l'ANC, pels organitzadors, i en representació dels partits sobiranistes, Joan Tardà (ERC) i Jordi Turull, anunciat com a portaveu de Junts pel Sí.

Joan Tardà: "Amb les banderes no es menja"

Tardà ha fet un discurs social i integrador i ha dit que "els independentistes estimem la senyera, estimem l'estelada, que és una bandera de combat, i respectem totes les banderes, començant per la dels nostres germans espanyols. Però de les banderes no es menja". El dirigent d'ERC ha explicat que ell va ser el primer de la seva família que va poder estudiar i ha dit que cal una economia al servei de les persones i en què la riquesa estigui més ben repartida. "Pels independentistes, guanyar el referèndum és molt important, però abans som demòcrates. I abans de guanyar-lo, és important fer-lo el referèndum".

Tardà ha repetir vàries vegades que el projecte independentista aplega els catalans de cognom i els nous catalans de cognom Rajà: "Tots som catalans!". Antonio Baños ha afirmat que és cert que el sobiranisme ha dividit el país en dos bàndols, però que no són els bàndols que ells diuen, sinó els demòcrates per una banda, i els que no volen que es voti de l'altra. Ha proclamat que "farem un referèndum legal, perquè el convoca un Govern legal i legítim".    

De portaveu a conseller

Hi havia expectació per si Jordi Turull podria assistir, perquè poc abans acabava de prendre possessió com a nou membre del Govern. Era esperat com a portaveu i ha arribat com a conseller. Molt aplaudit, Turull ha començat dient que estan passant coses que ell creia que només veuria en els llibres d'història, com que la guàrdia civil vagi a demanar documentació als llocs on se celebren actes polítics. Ha explicat, en línia amb el que havia dit Tardà, que està en joc el futur del país i que ell ha viscut millor que els seus pares, però no està segur que elss eus fills puguin viure millor que ell. L'1 d'octubre "ens hi juguem viure millor", tot recordant que el Parlament ha aprovat la renda mínima garantida. "Ens hi juguem la dignitat", ha conclòs.   

La memòria de Salvat-Papasseit

Cap dels oradors ha fet esment al lloc on s'han aplegat, la plaça que durant la República es va dir de Joan Salvat-Papasseit i que les autoritats franquistes van rebatejar. Elles també estaven per la memòria històrica, però la seva, i per axò van expulsar el poeta del nomenclàtor per posar-hi el virrei Amat, aristòcrata borbònic del XVIII. Avui, al cor de Vilapicina, ni que fos per una estona, mentre Peret Reyes cantava "¡Queremos marcha, marcha!", Salvat-Papasseit ha foragitat el virrei.