Referèndum: crònica

Relat d'un concurs desert: 24 dies d'improvisació en la compra d'urnes

La conselleria de Governació, ara sense la competència de processos electorals, constata la primera deserció el 2 de juny: l'empresa Vadoplastics S.XXI SL retira l'oferta abans d'iniciar el procés

La mesa de contractació, formada a correcuita per alts càrrecs a petició de la consellera Borràs, observa el 26 de juny que les altres dues empreses aspirants no compleixen els requisits

| 16/07/2017 a les 21:00h
Especial: Les cròniques de NacióDigital
Arxivat a: Política, Meritxell Borràs, procés català, Departament de Governació, Govern, referèndum
Meritxell Borràs, amb Romeva i Junqueras de fons, a l'acte del TNC | Adrià Costa
"Hi ha hagut una improvisació total". És l'expressió utilitzada aquesta setmana per una font governamental que, mentre es cuinava la remodelació de l'executiu de Carles Puigdemont, exposava la necessitat d'accelerar els preparatius del referèndum si el Govern pretenia assolir l'horitzó de l'1 d'octubre amb tota la feina feta. Aquesta font es referia a elements encara pendents de concreció -com el del cens, el vot exterior o la composició de la bossa de voluntaris-, però també en subratllava un altre tant o més capital en qualsevol votació: les urnes. El Govern encara no les ha comprades.

El concurs per a l'adquisició de les urnes, que va quedar desert, el pilotava la conselleria de Governació. La titular del departament, Meritxell Borràs, continua a l'executiu però ha perdut la competència de processos electorals, a partir d'ara en mans del vicepresident Oriol Junqueras. Dimarts, en la reunió del consell executiu, també es visualitzarà un altre canvi de papers: la conselleria d'Economia (Junqueras) i la d'Exteriors (Raül Romeva) assumiran la responsabilitat en la compra d'urnes. Borràs, amb una querella oberta al TSJC per una funció que finalment no ha executat, cedirà aquesta potestat. S'obrirà, doncs, un nou episodi en un procés farcit de situacions estranyes.
 

Puigdemont arribant al Parlament amb Junqueras i Borràs, en una imatge d'arxiu. Foto: Govern


Desercions abans d'obrir els sobres

El preludi dels 24 dies en què el Govern es queda sense urnes -del 2 de juny, dia en què la primera empresa renuncia sense explicació a continuar en el concurs, fins el 26 de juny, quan es declara deserta la licitació- arrenca amb la composició de la mesa que ha d'acreditar la idoneïtat dels proveïdors. Amb la intenció d'evitar que el pes de les decisions recaigui exclusivament en els funcionaris -Borràs sempre ha dit que protegiria els treballadors públics-, la consellera confecciona una mesa formada exclusivament per alts càrrecs. La decisió es pren i s'executa de forma precipitada, poques hores abans de la primera reunió que enceta el procediment. Els alts càrrecs no tenen gairebé ni temps per pensar-s'ho. Sondejats per Borràs, accepten assumir la responsabilitat.

La consellera Borràs confecciona una mesa formada exclusivament per alts càrrecs. La decisió es pren i s'executa de forma precipitada, poques hores abans de la primera reunió que enceta el procediment

De seguida arriben els primers contratemps. El 2 de juny -a les 12.55 hores, a la seu de la conselleria de Governació- es reuneix la mesa que ha d'homologar les empreses que aspiren a fabricar unes 8.000 urnes de metacrilat. El president de l'òrgan de contractació, Francesc Esteve, constata que una de les firmes licitadores -Vadoplastics S. XXI SL- ha presentat un escrit en el qual sol·licita "la retirada de la seva oferta", com consta en les actes de la sessió.

Succeeix abans que arrenqui el procediment i la mesa de contractació acorda "proposar la retirada de l'oferta, sense procedir a incorporar-la als sobres que han de ser objecte d'obertura". La firma, una microempresa amb seu al Prat de Llobregat, no ofereix cap explicació. Por? Temor a represàlies? Un concurs poc atractiu per a tant risc? Els alts càrrecs de Governació no ho saben respondre.

El procés per a la validació de les empreses fabricants de les urnes no ha ni començat i ja se n'ha despenjat una. Sí que accepten continuar endavant dues altres societats: Plastic Express SA, amb seu a Barcelona, i la UTE Espal World SL i Suministros Integrales Futbida SL. Aquell mateix 2 de juny, la mesa obre els sobres A i valida la documentació presentada -la declaració responsable de les empreses-. Acorda, per tant, "admetre a licitació" les dues firmes. Es convoca per al 7 de juny l'obertura dels sobres B del concurs, que inclouen l'oferta econòmica.
 

Toni Comín i Meritxell Borràs. Foto: Adrià Costa


Dubtes sobre el calendari

Francesc Esteve, secretari general de Governació, torna a presidir la reunió de la mesa el 7 de juny. La sessió comença puntual a les 12.00 hores i Esteve procedeix a l'obertura dels sobres B. Plastic Express SA presenta un preu per urna de 24,76 euros (preu amb IVA) mentre que la UTE Espal World SL i Suministros Integrales Futbida SL. en desglossa una de més econòmica, de 22,99 euros. Tal com consta en l'acte de la sessió -celebrada a la sala d'acte del departament de Governació-, hi assisteix Javier Andreu, representant d'Espal World.

Contactat per NacióDigital, Andreu rebutja fer declaracions públiques. Aquest diari certifica, però, que el representant d'Espal World SL expressa dubtes sobre el calendari i el seu compliment. Considera que fan falta entre tres i quatre mesos per atendre la demanda d'urnes. Dos dies després de la reunió de la mesa -aquell 7 de juny s'acorda continuar tramitant els expedients i sol·licitar a les empreses la documentació final prèvia a la formalització de l'acord marc-, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras anuncien a Palau la data i la pregunta del referèndum. Es votarà l'1 d'octubre, diu el president de la Generalitat. El calendari, des del punt de vista d'un dels possibles proveïdors d'urnes, no quadra.  

Una de les empreses aspirants a fabricar les urnes expressa durant el concurs dubtes sobre la viabilitat del calendari: no està segura de poder entregar el material a temps

I arriba la sessió definitiva de la mesa de contractació. La del 26 de juny. En aquesta ocasió, la reunió comença una mica més tard, a les 12.20 hores. Ja no presideix l'òrgan Francesc Esteve, que ha estat ascendit a la direcció del gabinet jurídic de la Generalitat després de la querella que comparteix amb Borràs al TSJC. El substitueix Meritxell Masó, que també exerceix de secretària general de Governació des de fa pocs dies. Masó enumera, en la sessió de la mesa, la documentació requerida a les dues empreses -des de la solvència econòmica fins al pagament de la taxa de publicació de l'anunci de licitació- i certifica que el concurs es tancarà sense assolir l'objectiu perseguit.

Tot i que Plastic Express SA havia rebut el requeriment per presentar la documentació el 9 de juny, l'empresa no satisfà l'exigència en el termini legal (10 dies hàbils). La mesa "entén que el licitador ha retirat la seva oferta". En el cas de la UTE Espal World SL i Suministros Integrales Futbida SL, el problema és un altre. No acredita "la solvència econòmica i financera requerida en els plecs", detall l'acta de la sessió. I que demanaven els plecs? Un volum de negoci mínim de 365.000 euros anuals, acreditat en els darrers tres anys. L'empresa detalla el següent volum de negoci: 174.990,86 euros (2014), 619.970,11 euros (2015) i 313.067,25 euros (2016). No compleix els requisits. La mesa, per unanimitat, declara "deserta" la licitació. Qualsevol altra decisió hauria suposat prevaricar. El Govern, doncs, es queda sense urnes. Almenys, de moment.

L'endemà, 27 de juny, la notícia transcendeix a la premsa. Els focus assenyalen Borràs. La consellera, amb un procés judicial obert, no acaba saltant del Govern quan Puigdemont remou l'executiu per buscar consellers del tot compromesos amb el referèndum. El president la manté a l'executiu, però li retira les atribucions de processos electorals. Economia i Exteriors assumiran aquest dimarts la potestat per a la compra d'urnes, tot i que l'acord que es prengui se subscriurà col·legiadament. Falten 76 dies per al referèndum.
 

Acta del 2 de juny del 2017 de la mesa de contractació per a la compra d'urnes by naciodigital on Scribd

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Ai, ai, ai...
Quin pais!, 17/07/2017 a les 08:55
+12
-42
... que els punxen el globus als que dieun "les urnes ja estan comprades, tot aixó era una estratagema".

No hi ha urnes, senyors. En lloc de comprar-les l'any passat, es van guardar l'anunci com a part de la campanya d'agitprop independentista, i els ha sortit malament la jugada i ara caldrà improvisar-ho tot (encara més).
Quien las comprará?
Anònim, 17/07/2017 a les 09:23
+11
-45
Esa no es la pregunta. Sería mas lógico a estas alturas de la película, quien las venderá. A quienle meterán el gol, siempre de tongo, obligando a fabricar unas urnas que no cobrará.
Al final, seguro que hay urnas, siempre saldrán las de cartón, fabricadas en la cárcel, que es donde tienen poder para hacerlo.
Total, que las pagaremos entre todos, claro que mejor así que no de la otra forma, de metacrilato, mas caras y que las pagaremos entre todos también.
Por cierto, mientras tanto... Los hospitales bien? las ayudas a la dependencia?... Ui perdón, això no toca
visca la venezuela del mediterrani
avi florenci, 17/07/2017 a les 09:27
+10
-46
tengo cajas de carton
La senyora convergent
Anònim, 17/07/2017 a les 11:07
+3
-34
..que no ha fet el que s'espera de la conselleria que comanda i representa.

Ningú entén com no ha estat fulminada per la seva "inutilitat" com a consellera de Governació. Simplement es manté al govern per mantenir el seu aforament com diputada. Però si algú dels consellers de govern del president Puigdemont es mereix se distituit immediatament, tal i com va passar amb el ex conseller Baiget, es precisament la consellera Borràs.
Difamador que difama anònim de les 11:07
Anònim, 17/07/2017 a les 13:25
+28
-1
La Fiscalia es querella contra Borràs per la compra d'urnes
No ha fet res, DIFAMATÒRIES de les 13:25
Anònim, 17/07/2017 a les 19:43
+2
-20
Una querella sense cap base i només per atemorir a la consellera convergent. Cosa que ben fàcilment varen lograr, doncs la consellera BORRÀS no ha fet res de res per fer la tasca que li correspon fer desde la seva conselleria de governació. COMPRAR LES URNES.!!!
Patètica aquesta senyora que ha fet una mala jugada al president PUIGDEMONT i a tot el seu GOVERN... i de retruc a tot l'independentisme de cara al 1 de octubre.

BORRÀS DIMISSIÓ.!!!
Perspectiva
Anònim, 17/07/2017 a les 19:54
+2
-21
Vist amb uns dies de perspectiva, trobo que l'espectacle de la compra fallida d'urnes va ser només el principi del final. Des de llavors hem tingut cessaments, dimissions, lluites internes, autoinculpacions... i qui sap què més ens queda per veure abans de l'octubre! Jo ja estic esperant la sorpresa final!
Qui ha de dimitir és el de de 19:43 i 19:54 per difamació
Anònim, 18/07/2017 a les 13:25
+5
-0
El TSJC obre diligències contra Borràs per la compra d'urnes

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Ramon Espadaler | Adrià Costa
Pep Martí | 7 comentaris
01/01/1970
El dirigent democristià afirma que "una campanya electoral amb consellers a la presó seria una situació dramàtica" | "Vaig nomenar Trapero perquè sabia que si m'havia de venir a detenir ho faria amb cura i elegància", assegura l'exconseller d'Interior
01/01/1970
El Ministeri de l'Interior ofereix la possibilitat al seu web de presentar denúncies per aquest delicte
01/01/1970
El periodista de l'"Ara" es farà càrrec del programa a partir de l'any vinent
Imatge del Concurs de gossos d'atura de Torroella | Torroella de Montgrí
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana el concert Folk per la llibertat, l'Orígens d'Olor, la Fira del Bosc i la Pagesia, el Festival Panoramic, la Fira de Santa Llúcia, i el Concurs de Gossos d'Atura de Torroella
Turull, Junqueras i Puigdemont, l'endemà de l'1-O | Martí Albesa
01/01/1970
La proposta de nou punts programàtics compartits deixa de nou en suspens el desplegament de la República però manté aquest horitzó | Les dues candidatures pretenen centrar-se en el procés constituent per ampliar les adhesions socials a la independència i en sumar suports internacionals per forçar l'Estat a negociar
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont a la manifestació per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Les candidatures de Puigdemont i Junqueras acorden uns compromisos compartits en els programes del 21-D que ara han de negociar amb la CUP | Les llistes també reclamarien la llibertat dels presos, la fi del 155, la retirada dels "piolins" i un compromís de Rajoy davant la comunitat internacional de respectar els resultats
L'ICAB ha acollit avui un acte per la llibertat dels presos polítics. | @omnium
Pep Martí | 2 comentaris
01/01/1970
Òmnium i l'ANC omplen el Col·legi d'Advocats al crit de «llibertat presos polítics!»