Puigdemont elogia la «lleialtat» dels consellers que surten i es posa «al servei» dels que entren

El president de la Generalitat agraeix la "paciència" de Neus Munté i la feina feta per tots els membres de l'executiu que el deixen camí del referèndum

La foto del nou govern Puigdemont
La foto del nou govern Puigdemont | Govern
14 de juliol del 2017
Actualitzat a les 21:01h
La composició del Govern ha variat tres vegades en onze dies. Al cessament de Jordi Baiget el va succeir el nomenament de Santi Vila com a conseller d'Empresa i Coneixement -primera fotografia-, i la vacant que quedava a Cultura la va omplir Lluís Puig només un dia més tard -segona fotografia-. Amb la crisi de Govern que s'ha fet oficial aquest divendres al matí, el Palau de la Generalitat és l'escenari de la tercera fotografia oficial de l'executiu en tan sols dues setmanes. El president Carles Puigdemont ha assegurat als nous membres del Govern -Jordi Turull (Presidència), Joaquim Forn (Interior), Clara Ponsatí (Ensenyament) i Víctor Cullell (secretari del Govern) que es posa des d'ara "al seu servei".

El dirigent nacionalista ha volgut agrair l'entrada al Govern de Turull, que a banda de conseller serà portaveu de l'executiu. "Ha treballat en diferents responsabilitats dins l'administració", ha apuntat Puigdemont, que n'ha destacat l'experiència parlamentària al capdavant de Junts pel Sí. També ha apuntat que va ser qui va defensar la consulta l'any 2014 al Congrés al costat de Marta Rovira i Joan Herrera. "Agraeixo molt la confiança que ens fas", ha apuntat el president de la Generalitat.

Puigdemont ha indicat que Cullell coneix "tot el marc legal que empara" el projecte sobiranista, i ha destacat que és la persona "indicada". De Forn, el president n'ha ressaltat la "solidíssima" experiència política a l'Ajuntament de Barcelona i al capdavant de la Guàrdia Urbana. "Defensa els drets i les llibertats nacionals de Catalunya", ha apuntat el president. Sobre Ponsatí, el dirigent nacionalista ha apuntat el seu coneixement del món acadèmic i "l'estima per la docència"
 
Agraïments per la "lleialtat"

El president ha agraït la feina feta per la ja exconsellera de la Presidència, Neus Munté, que també s'acomiada com a portaveu de l'executiu. "Ha fet arribar a pont port iniciatives d'alta complexitat pel seu compromís social", ha destacat Munté, de qui ha destacat la "proverbial paciència" i qüestions relacionades amb la igualtat de gènere i la creació de l'agència de ciberseguretat. "T'agraeixo la funció com a portaveu. Has deixat un molt bon nom del Govern als mitjans. Has donat la cara amb dignitat, ens has representat a tots", ha insistit Puigdemont.

El dirigent nacionalista ha tingut paraules també amables per a Meritxell Ruiz, extitular d'Ensenyament, de qui ha dit que ha arribat a "molts acords" fruit de la "voluntat negociadora". Ha citats acords amb les entitats municipalistes per donar resposta a les necessitats d'escolarització "en una àrea sensible". "La taxa d'abandonament escolar s'ha anat reduint", ha constatat. "Gràcies per la lleialtat i la paciència", ha ressaltat.

Puigdemont ha definit Joan Vidal, ja exsecretari del Govern, com a "lleial", i n'ha elogiat la seva "transversalitat". "Als governs els calen persones que, des de la discreció i el rigor, resolguin sense entretenir-se ni fer escarafalls afers que es podrien encallar", ha destacat el president sobre el seu excol·laborador. A l'exconseller d'Interior, Jordi Jané, l'ha definit com a "coneixedor" del model de seguretat necessari per al país. "Ha desenvolupat una feina extraordinària", ha apuntat, recordant la junta de seguretat de dilluns i la convocatòria de 500 places de Mossos d'Esquadra.

Alineació d'entrada i de sortida

Els consellers sortints també han volgut ser a la presa de possessió dels seus successors. Neus Munté -extitular de Presidència-, Meritxell Ruiz -Ensenyament-, Jordi Jané -Interior- i Joan Vidal de Ciurana -secretari del Govern- han passat pel Saló de Sant Jordi de Palau per acompanyar l'executiu que ha de liderar el trànsit cap al referèndum. Al matí, Puigdemont ha volgut recalcar que les sortides són un "pas al costat", i ha destacat la "generositat", "lleialtat" i "entrega" dels dirigents sortints.

A l'acte de presa de possessió hi han assistit els consellers, la plana major del Govern i representacions del PDECat i ERC. Aquest cop, els nacionalistes han participat del relleu a l'executiu i han demanat que totes les decisions es prenguin "exclusivament" des de l'àmbit governamental. Artur Mas, expresident de la Generalitat, també ha vingut al Saló Sant Jordi per fer costat als consellers entrants i sortints.