​El PDECat preveu orientar el relleu de Forn abans del ple de divendres

El partit, que a l'Ajuntament de Barcelona duu el nom de grup Demòcrata, s'ha de recompondre després de la marxa del portaveu, que tenia "tota la confiança" de Trias

Sònia Recasens, Joaquim Forn i Xavier Trias al ple de l'Ajuntament
Sònia Recasens, Joaquim Forn i Xavier Trias al ple de l'Ajuntament | ACN
Joan Serra Carné / Jordi Bes
14 de juliol del 2017
Actualitzat a les 17:58h
La sortida de Joaquim Forn de l'Ajuntament de Barcelona per ser conseller d'Interior obliga el PDECat a recompondre's, i pot obrir definitivament el meló successori de l'exalcalde Xavier Trias al capdavant del grup Demòcrata, la marca del PDECat al consistori. Trias continua al capdavant del grup, malgrat que ja fa dos anys que va perdre les eleccions municipals del 2015. Ara es queda sense el seu home fort durant el govern de CiU: Forn portava la batuta de la gestió diària del grup Demòcrata i, fins ara, feia de portaveu.

Segons fonts del grup Demòcrata consultades per NacióDigital, la intenció és "orientar" el relleu de Forn abans del ple municipal del pròxim divendres, que és el darrer abans de les vacances d'estiu. El següent ple ordinari ja no se celebrarà fins a finals de setembre. La sortida de Forn és "una baixa important" -tal com detallen al grup municipal-, ja que tenia "tota la confiança" de Trias. A la formació reclamen uns dies per visualitzar els canvis, perquè la seva marxa "no estava prevista".

Triar un portaveu i ocupar la cadira vacant

Una de les incògnites serà qui assumirà el rol de portaveu del PDECat al consistori. L'altra, qui serà el regidor que entrarà a l'Ajuntament en substitució de Forn. Si se segueix l'ordre de la llista electoral, hauria de ser el veterà Joan Puigdollers, que en l'anterior mandat va ser el regidor de Medi Ambient i de Sarrià-Sant Gervasi, i va presidir el ple per encàrrec de Trias. Puigdollers ha estat un dels edils amb més trajectòria al consistori, on s'hi havia estat 28 anys seguits.

Ara és president del consell rector del Parc Salut Mar, motiu pel qual la seva incorporació de nou a l'Ajuntament genera dubtes. El següent de la llista era Eduard Freixedes, que va ser regidor de Mobilitat i de Sant Martí en l'anterior mandat, però que és director dels Serveis Territorials d'Interior a la Catalunya Central. La llista continuava amb Irma Rognoni, que en el mandat passat va ser regidora de Família i de Nou Barris.
 

Xavier Trias al ple de l'Ajuntament de Barcelona. Foto: Adrià Costa


Forn era un dels regidors en actiu més veterans del consistori (hi va entrar el 1999), i des del 2003 ha estat al costat de l'equip comandat per Xavier Trias: primer en els intents de guanyar les eleccions, després en la victòria del 2011 i ara amb la derrota davant Ada Colau. Trias l'havia arribat a nomenar com a successor en una conferència a principis del 2016, però encara no s'havia produït el relleu perquè s'havia deixat de passar una pantalla, ja que el partit ha previst escollir en unes primàries el candidat a les eleccions municipals del 2019. Forn aspirava a presentar-s'hi.

Durant el darrer mandat, amb CiU al govern, Forn havia estat el primer tinent d'alcalde de Presidència, Règim Interior, Seguretat i Mobilitat, i portaveu del govern municipal. Era el "número 2" de l'Ajuntament, però feia tàndem amb Sònia Recasens, tinent d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació. Es tractava d'un esquema clàssic per mantenir l'equilibri dins de CiU que sempre havia intentat preservar Trias: Forn, de CDC, i Recasens, d'Unió. Antoni Vives, responsable de l'àrea d'Urbanisme, era l'altra figura forta.

Un mandat difícil

El grup Demòcrata ha patit diverses vicissituds des de les eleccions municipals del 2015, quan va concórrer amb marca de CiU. Perdre els comicis davant de Colau va ser un dur revés molt difícil de digerir per a l'equip de Trias. L'octubre del mateix any va deixar la política el ja llavors ex-tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, el qual està en el punt de mira per diverses presumptes irregularitats, com el contracte de la construcció dels túnels de Glòries, que està sota investigació en el marc del cas 3% de presumpte finançament irregular de CDC.

Tot i això, el trencament de CDC amb Unió va tardar a traslladar-se a l'Ajuntament, i no va ser fins a principis d'aquest any que es va fer efectiu. Pel camí, però, el regidor Raimond Blasi ja va deixar d'estar afiliat a Unió i ara forma part del PDECat. A més a més, Gerard Ardanuy va passar a Demòcrates, i va trencar amb el PDECat poques setmanes després que es perdés la marca de CiU a la ciutat. Ardanuy segueix com a regidor no adscrit, cosa que ha tret un edil al grup Demòcrata, que ara en té nou. La ruptura va estar acompanyada de polèmica per les similituds del nom del grup municipal del PDECat (el grup Demòcrata) i el del partit d'Ardanuy, Demòcrates.
Arxivat a