Clima, relació qualitat-preu i seguretat: Catalunya es prepara per un estiu de rècord turístic

Els patronats de turisme de les diputacions encaren amb perspectives excel·lents la temporada | L’optimisme del sector contrasta amb les advertències que llancen les entitats veïnals

La Rambla és un dels principals punts turístics de Barcelona i Catalunya
La Rambla és un dels principals punts turístics de Barcelona i Catalunya | Adrià Costa
15 de juliol del 2017
Actualitzat el 02 d'agost a les 12:20h
Catalunya es prepara per fer front enguany a un estiu de turisme rècord i superar els 8,5 milions de turistes que l'any passat van visitar el país. Els patronats de turisme de les diverses diputacions, l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV) i el gremi d'hotelers de Barcelona es mostren optimistes i han fet previsions que mantenen i eleven el nivell d'ocupació de cara a aquests mesos. Però no tot són bones notícies, i des dels barris de Barcelona especialment, les entitats veïnals denuncien la massificació turística que comporta problemes i dinàmiques perjudicials pels veïns de la ciutat.

Pel que fa a l'arribada de turistes, des del mes de gener la tendència ha estat positiva. Sense voler fer previsions, el director general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Octavi Bono, reconeix a NacióDigital que "hi ha prou informació per afirmar que la tònica es pot mantenir durant la resta de l'any". La despesa del turisme entre gener i maig ha augmentat de manera molt significativa, així coma despesa mitja diària. "Si ens fixem en el volum d'arribades de turisme internacional, hem crescut un 10,5% en comparació amb el mateix període d'ara fa un any. Tots els mercats van a l'alça excepte els Països Baixos i Portugal", explica Bono i assegura que l'activitat està "molt consolidada" i amb un comportament positiu i similar arreu del país.

Aquest optimisme es deixa veure a les comarques de Girona. Els hotels gironins arrenquen amb bones sensacions i confien igualar les xifres positives de la temporada passada. Des de la Federació d'Hosteleria de les Comarques de Girona preveuen una ocupació de fins al 90% als establiments de la costa i acostar-se a la plena ocupació a l'agost. Per la seva banda, els apartaments turístics, càmpings i establiments rurals també tenen bones expectatives de cara als pròxims mesos. Els hotelers han constatat la recuperació del turisme estrangers, com ara l'holandès i el belga, que havien deixat de venir perquè optaven per altres destinacions, com ara Turquia o Egipte, ara descartades.

A la diputació de Tarragona també tenen bones perspectives, que podrien arribar al ple total, especialment durant el mes d'agost, i superar els 19,7 milions de pernoctacions de l'any 2006 (abans de la crisi). Mentre que els establiments de la Costa Daurada calculen omplir més d'un 90%, els allotjaments de les Terres de l'Ebre ja estan reservats per aquest agost en més d'un 50% i no descarten tampoc fer el ple. A remolc d'aquest èxit del litoral tarragoní, les comarques de l'interior esperen també acabar omplint. Els primers a reservar, com és habitual, han estat els clients estrangers, que cerquen principalment sol i platja.

L'optimisme també regna a les terres de Lleida. Juli Alegre, president del patronat de Turisme de la Diputació de Lleida fa una previsió d'increment del 7% en el nombre de pernoctacions i estableix per aquest estiu un nombre absolut de turistes de 615.000 i 1.780.000 de pernoctacions. Pel que fa al sector de turisme actiu, molt important al territori, les previsions s'incrementen entre un 5 i un 8%. "Aquestes xifres ens situen en els anys previs a la crisi, i això és una molt bona notícia", explica Alegre a NacióDigital.
 

Una platja de Lloret, fa pocs dies. Foto: Josep Maria Montaner


Clima, relació qualitat-preu i seguretat

Els factors que expliquen aquest èxit són diversos. Octavi Bono els repassa: "La reactivació econòmica és un fet, la consolidació de l'activitat econòmica i la confiança dels consumidors; també la introducció de novetats en l'oferta i relació qualitat-preu, que és interessant per als nostres clients". Alhora l'estabilitat que ofereix el país i la inseguretat en alguns països competidors pot provocar un canvi de flux en el turisme. Això no obstant, Bono recalca que cal relativitzar aquest factor, que podria explicar "només un terç del creixement".

També repassa els elements que promouen l'èxit turístic a Catalunya Martí Sarrate, president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV), la patronal catalana d'agències de viatges. El clima, la diversitat paisatgística o el patrimoni monumental i arquitectònic, són alguns dels factors explicatius. Destaca també la inestabilitat o inseguretat que viuen diversos països, que genera un sentiment d'inseguretat "que ha portat molts turistes a decidir-se per Barcelona i Catalunya".

Sarrate anomena aquest tipus de turisme el "turisme prestat", que visitarà Catalunya especialment atret per la seguretat. "Enguany agafarem un turisme prestat a ciutats com Brussel·les, París o Londres per la qüestió de la seguretat. Aquest tipus de turisme el podem fidelitzar gràcies a la qualitat dels nostres serveis", apunta. L'ACAV calcula que aquests "turisme prestat" s'incrementarà enguany a l'estat espanyol en uns 10 milions de persones, dels quals un 26% vindrà a Catalunya. L'objectiu, considera Sarrate, ha de ser fidelitzar aquest públic prestat: "Som un país amb uns atributs imbatibles: la relació qualitat-preu, els horaris, l'oferta comercial, l'enoturisme, la gastronomia, els serveis, la cultura, la platja... I quan la gent veu en directe tot això es fidelitza".

Des de l'ACAV també són optimistes i preveuen una temporada "molt bona" amb nous rècords turístics. "Estem molt contents i hem constatat que s'ha sortit definitivament de la crisi", explica Sarrate a NacióDigital. Preveuen un increment del mercat francès, alemany, nord-americà i àrab, així com un bon comportament del mercat britànic, holandès, belga i canadenc. També apunten que es recuperarà el mercat rus.
 

Vistes de Barcelona des del Mirador de l'Alcalde Foto: Jordi Jon Pardo

 
Barcelona: un (nou) estiu d'èxit

Bona part dels turistes que desembarcaran aquest estiu a Catalunya passaran també per Barcelona. Ja fa anys que la capital catalana és un dels destins estrella i l'any passat va batre tots els rècords de visitants. El nombre de turistes que van dormir en hotels va arribar a pràcticament els 7,5 milions, va augmentar el nombre de creueristes i també els passatgers de l'aeroport del Prat.

De cara a aquests mesos d'estiu, el Gremi d'Hotels de Barcelona ha fet una previsió d'ocupació del 85%, un nivell lleugerament inferior a l'ocupació de l'any passat, que va ser del 88%. Des del gremi, però, consideren "irrellevant" aquest descens i es mostren optimistes de cara a la temporada que comença.

D'altra banda, el turisme ja no només s'allotja en hotels sinó que van guanyant importància els apartaments turístics. Per a Quique Álvarez, president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), allotjar-se en apartaments turístics és una opció que va a l'alça i explica a NacióDigital que les perspectives per aquest estiu són positives i força similars que l'any anterior. "Aquest juliol omplirem i de cara al mes d'agost preveiem una taxa d'ocupació del 85%, igual o una mica superior a la de l'any anterior", afirma. I reivindica més pisos turístics a Barcelona davant d'una demanda molt alta i una oferta limitada d'allotjament.

El costat fosc d'un turisme massiu

És evident que el turisme és una de les fonts de riquesa per a Barcelona (i Catalunya) però també té un costat fosc que darrerament ha anat guanyant importància. Segons el Baròmetre semestral de l'Ajuntament de Barcelona, el turisme s'ha convertit en el problema més greu de la ciutat, segons els veïns, deixant en segon lloc l'atur. Aquesta dada confirma el que fa anys que adverteixen diversos col·lectius veïnals: un turisme excessiu i massificat pot comportar problemes per a la ciutat, els barris i els veïns.

Aquesta tesi la defensa, entre molts d'altres, Daniel Pardo, membre de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), que comparteix diagnòstic amb el sector turístic -"es preveu un estiu de rècord en l'arribada de turistes"- però en fa una valoració radicalment diferent per alertar dels problemes que suposa aquest turisme massificat. "Tot apunta que aquest any arribarà un 10% més de turistes i tenim la impressió que el nivell de massificació, soroll i incidència del turisme a Barcelona ha arribat més aviat que en anys anteriors", expica Pardo a NacióDigital i afegeix: "Aquest pes del turisme incrementa la injustícia social i genera una riquesa que es reparteix entre el sector però sense afectar positivament la classe treballadora".
 

Un adhesiu contra el turisme enganxat al barri del Raval. Foto: Adrià Costa


Alguns dels efectes concrets que genera aquest turisme massiu, apunta Pardo, passen per "l'expulsió dels veïns, la transformació i elitització dels barris, la precarització laboral i la saturació dels carrers, places i transport públic". Aquest ús intensiu de l'espai públic provoca també un increment de la despesa de l'Ajuntament així com la creació d'un "model de ciutat basada en el monocultiu del turisme".

Sobre el rol de l'Ajuntament, Pardo reconeix que té un paper important i que des de l'Assemblea en fan "una valoració dividida": "Estem exigint moltes coses a l'Ajuntament. És cert que aquest és el govern que més 'traves' està posant al turisme, però l'increment del turisme no s'atura", lamenta. I alhora, recorda el paper de la Generalitat en aquesta qüestió: "Sempre parlem de l'Ajuntament però qui té una responsabilitat més àmplia és la Generalitat".