​La CUP veu en els dos anys de Colau una oportunitat de canvi «perduda»

La formació avisa BComú que la trobarà "de cara" si aposta pel continuisme i el pacte amb el PSC

Redacció
13 de juliol del 2017
Actualitzat a les 21:41h

La CUP de Barcelona en el seu balanç del mig mandat. Foto: ACN


La CUP ha fet aquest dijous balanç dels dos anys d'Ada Colau al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona. Segons la regidora María José Lecha, "ha estat el mandat de les oportunitats perdudes i de les il·lusions frustrades". "Estem davant d'una oportunitat de canvi perduda", ha continuat. Lecha ha instat BComú a decidir a partir d'ara cap a on vol anar: "Si està disposada a avançar en la transformació radical de la ciutat, ens trobaran al costat, però si opten pel continuisme, pel titular fàcil i pel pacte amb el PSC, com fins ara, ens trobaran de cara, com fins ara", ha advertit la regidora.

Maria Rovira, per la seva part, ha acusat l'executiu de "governar d'esquena a les demandes del poble", mentre que Josep Garganté ha conclòs que dos anys després "tot continua semblant-se massa al passat". Lecha, Rovira i Garganté han fet un repàs de la seva feina al consistori els últims dos anys, acompanyats també per la que serà nova regidora, Eulàlia Reguant, i per Roser Vime, membre del secretariat municipal de la CUP-Capgirem BCN.

El grup municipal ha reivindicat la generositat que ha demostrat en aquests dos primers anys, arribant a acords amb el govern que després s'han incomplert. De fet, Vime ha constatat que si alguna "autocrítica" han de fer és precisament haver pogut ser "crossa" de l'executiu per haver confiat en la "paraula donada". "No acceptarem més xantatge entre res i unes engrunes. Volem polítiques valentes i canvis estructurals", ha avisat.

Un cop traspassat l'equador del mandat, Lecha ha advertit que la CUP serà "oposició al govern i també oposició a una oposició escorada a la dreta", que no dubtarà a "enfrontar-se a qui calgui". "El govern haurà de prendre partit davant la nostra iniciativa política o resignar-se a ser el pes mort de la història", ha conclòs.

Per la seva part, el fins ara regidor Josep Garganté ha opinat que el govern de Colau ha significat la "legitimació de la institució burgesa, que té uns interessos de classe molt clars i que fa de la seva inèrcia la major força per mantenir el seu statu quo", un statu quo, ha continuat, que abans era criticat per Ada Colau, Jaume Asens o Gala Pin. "Doncs ara ells s'han convertit en els seus principals avaladors", ha etzibat.

Segons Garganté, el pacte amb el PSC és ja "la cirereta del pastís", i ha recordat que s'ha passat d'anomenar-los "màfia" a governar amb ells. "Com s'ha de dir a qui governa amb la màfia?", s'ha preguntat. També ha criticat la "fagocitosi" dels moviments veïnals, "que han entrat a cobrar amb sous o subvencions". El resultat, ha dit l'exregidor, és una un govern que "criminalitza les accions dels veïns" i que, per tapar-ho, inverteix en propaganda de forma "massiva", als diaris i a les xarxes. "Necessita crear una ficció perquè la realitat no quadra amb el que els agradaria", ha conclòs.

Maria Rovira s'ha ocupat de recordar les iniciatives que han defensat els anticapitalistes i que han estat aprovades o rebutjades. En tot cas, tot i prosperar, s'ha queixat que el govern no té obligació d'aplicar-les, el que demostra, ha dit, "quins són els límits de la institució actual i quina és la voluntat de l'actual executiu de la ciutat".

Rovira ha apostat per continuar acompanyant els moviments obrers i autoorganitzats, perquè són els que realment estan intentant transformar la ciutat des del carrer. "Qui està garantint vides dignes i recuperant pisos per viure no és un ajuntament amb un superàvit de més de 100 MEUR, sinó el moviment organitzat de la nostra ciutat", ha apuntat.

Defensar el referèndum "fins a les últimes conseqüències"

Al final de la conferència, Vime ha fet una al·lusió al referèndum, i ha demanat a l'Ajuntament que el defensi "fins a les últimes conseqüències", arribant si cal al "xoc institucional" per tal de "liquidar l'actual statu quo". "Volem que la ciutat estigui al centre del procés constituent que s'ha d'esdevenir", ha reclamat.

La que serà nova regidora de la CUP a l'Ajuntament en substitució de Garganté, Eulàlia Reguant, ha estat l'encarregada de recordar amb quins objectius van arribar els anticapitalistes al consistori i quina ciutat es van trobar. Reguant ha constatat que tots els governants municipals fins al 2015 "han supeditat la ciutat als interessos més especulatius", apostant per "grans macroesdeveniments per implantar una bombolla immobiliària especuladora". Ha citat el Fòrum de les Cultures, però també els Jocs Olímpics. Més recentment, s'ha referit al fenomen de la massificació turística, que ha convertit Barcelona en un "autèntic parc temàtic".
Arxivat a