Junts pel Sí denuncia que s'està produint un «retorn al franquisme»

Jordi Turull, Marta Rovira i Lluís Llach reclamen la "solidaritat" de la resta de grups parlamentaris per defensar la llibertat d'expressió

Marta Rovira, Jordi Turull i Lluís Llach, durant la roda de premsa al Parlament
Marta Rovira, Jordi Turull i Lluís Llach, durant la roda de premsa al Parlament | @JuntsPelSi
13 de juliol del 2017
Actualitzat a les 14:24h
Després de conèixer que la Guàrdia Civil s'ha personat al Teatre Nacional de Catalunya per reclamar documentació de l'acte del referèndum, Junts pel Sí ha denunciat que s'està produint un "retorn al franquisme". Els diputats Jordi Turull, Marta Rovira i Lluís Llach, que van ser els tres protagonistes de l'acte per presentar les garanties de l'1 d'octubre han comparegut públicament per reclamar que la "repressió política" que està exercint l'estat espanyol representa el seu "fracàs com a estat democràtic i de dret" i que no els "frenarà".

"És un atemptat al dret a la llibertat d'expressió", ha sentenciat Rovira. Turull ha defensat que la documentació pel lloguer del TNC per uns 17.610 euros està formalment "perfecta" a més d'estar "pagada" la factura per Junts pel Sí. "Mai haguéssim pensat que per un acte polític se'ns hagués requerit informació", ha lamentat Turull, que ha afegit que l'Estat fa "més pena que por". La Guàrdia Civil ha donat al TNC cinc dies per lliurar la informació.

Llach ha lamentat que s'estigui generant un escenari de retorn al "tardofranquisme", amb la diferència que, en aquella època, ha dit, s'anaven a buscar als "protagonistes" mentre que ara s'actua sobre els "intermediaris" com els funcionaris i les persones que intervenen el procés d'organització del referèndum. "És una vergonya, un atemptat a la llibertat d'acció política", ha etzibat. És per això que els tres diputats han reclamat la "solidaritat" dels altres grups polítics davant del que consideren un "escàndol". "Això ja no va ni de procés ni d'independència, va de democràcia", ha subratllat Llach.

Lluny de fer-se enrere, els tres diputats han refermat el seu compromís amb el referèndum anunciat per l'1 d'octubre. Tant Turull com Rovira han insistit, davant les informacions que apunten falta d'unitat en el Govern per impulsar la consulta, que estan "conjurats" i "tossudament" alçats per celebrar-la. De fet, la dirigent d'ERC ha recordat que a partir del 19 de juliol els diputats de Junts pel Sí faran actes arreu del territori per explicar el referèndum anunciat. "Estem emparats per la llibertat d'expressió. No hauríem de ser fiscalitzats ni per la policia ni pels tribunals", ha conclòs