Un nou llibre inèdit de Josep Pla veurà la llum el proper novembre

"Fer-se totes les il·lusions possibles" és un llibre de notes escrites durant els anys 60 on veiem el Pla que observa la realitat catalana del moment

Josep Pla a Llofriu, en una imatge d'arxiu
Josep Pla a Llofriu, en una imatge d'arxiu | Arxiu Josep Pla
13 de juliol del 2017
Actualitzat el 14 de juliol a les 11:14h
Josep Pla tornarà a ser d'actualitat literària el proper mes de novembre gràcies a una novetat editorial: Fer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses. L'obra és un volum de textos inèdits que s'han treballat en els darrers anys gràcies a la tasca de la Càtedra Josep Pla. Si fa tres anys ja es va rescatar un inèdit, La vida lenta, aquest novembre és el torn "d'un dietari que no són apunts, sinó textos redactats", tal com ha explicat aquest dijous Emili Rosales, director editorial de Grup62.

Fer-se totes les il·lusions possibles, que publicarà Destino en català i castellà, és un llibre de fragments llargs, no pas de notes esparses o sense consistència. La publicació, que fa que s'hagi d'endarrerir la publicació prevista de la correspondència Pla-Gaziel, consta de notes escrites durant els anys 60 on veiem el Pla que observa la realitat catalana del moment. "És un text madur, no son apunts. No és un sol quadern, son textos diversos que formen un gruix de 200 pàgines", detalla Rosales.

Un llarg camí de reedicions i inèdits
 

L'any 1969, Josep Pla va publicar Notes disperses, el dotzè volum de l'obra completa que havia de suposar la rúbrica a una carrera literària que el situaria en un dels llocs més preeminents de la literatura catalana. Però, empesos per l'interès que provoca una obra i un autor enormes, des d'aleshores han anat apareixent nous llibres inèdits –el darrer, La vida lenta–, a banda de les contínues reedicions de títols com El quadern gris o diversos Homenots.

"Josep Pla continua tenint lectors, aproximadament uns quants milers anuals", explica Rosales, mentre subratlla l'interès que suscita tot allò que tingui a veure amb l'escriptor empordanès. Fer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses apareixerà també en castellà a Destino i és el resultat d'haver trobat nou material, treballat per Francesc Montero. El títol de l'obra prové d'un aforisme breu inclòs al llibre: "l'ideal consisteix a fer-se totes les il·lusions possibles i a no creure'n cap".

Grup 62 consolida el lideratge del sector editorial català

Josep Ramoneda, president del Grup 62, ha passat balanç del curs editorial i l'ha qualificat de "bon any". "No podem parlar d'una gran recuperació del sector, però sí d'un cert manteniment". En aquest sentit, el Grup62 mostra un creixement de vendes pel que fa als llibres de ficció i un estancament en la no ficció. I també certa "pèrdua de pols" en el llibre infantil.

Ramoneda també ha volgut fer una defensa "de l'ecosistema llibreter", sobretot una "defensa del llibre de paper i de tot l'entramat que manté en vida les llibreries". En aquest sentit, una dada que esdevé motiu de reflexió és aquella que ens diu que el llibre distribuït en e-commerce (8%) és més important que l'ebook (3%).
 
Al seu torn, Emili Rosales ha destacat el lideratge de l'edició en català per part del Grup 62, sostingut gràcies a una "gran sintonia amb els lectors i lectores". Enguany, s'han publicat 150 títols per adults i 200 títols més pel que fa a edicions infantils, juvenils i de butxaca. "En els dos últims anys hem tingut un resultat positiu". Un gran èxit si tenim en compte que fa deu anys el grup estava pràcticament en fallida.

Un nou curs amb clàssics de Montserrat Roig, Carles Riba i Emily Dickinson

Pel que fa a la nova temporada, cal destacar la publicació d'obres com els poemes escollits d'Emily Dickinson, un assaig sobre el 1917 d'Agustí Pons, una obra de Carles Casajoana que novel·litza la darrera estada de Josep Carner a Barcelona el 1970, o la reedició de l'obra completa de Carles Riba i d'Els catalans als camps nazis, de Montserrat Roig, en motiu del 40è aniversari.

El llibre més venut del grup al llarg d'aquest curs ha estat el de Xavier Bosch, Algú com tu, amb 40.000 exemplars en català i 5.000 en castellà. Molt a prop hi trobem èxits de llarga durada, com Rafel Nadal, Sílvia Soler, Pilar Rahola i Jaume Cabré, tots per sobre dels 30.000 exemplars venuts i amb nombroses traduccions en curs.