El Pavelló de la República celebra el 80è aniversari de la inauguració a París

L'edifici, que ara acull el Centre d'Estudis Històrics Internacionals i una biblioteca de la UB, s'ha pogut visitar per commemorar l'aniversari | El 1992 el pavelló va ser reconstruït al districte d'Horta-Guinardó amb motiu dels Jocs Olímpics

El Pavelló de la República, al districte d'Horta-Guinardó de Barcelona
El Pavelló de la República, al districte d'Horta-Guinardó de Barcelona | UB
Redacció
13 de juliol del 2017
Actualitzat a les 18:41h
El Pavelló de la República celebra el seu vuitantè aniversari. Aquest 2017 fa exactament 80 anys que l'edifici va ser inaugurat amb motiu de l'Exposició Universal de París de l'any 1937. L'espai va acollir obres com el Guernika, que Pablo Picasso va pintar expressament per a l'ocasió amb l'objectiu de relatar la lluita contra el feixisme que estava lliurant la República. El pavelló va ser reconstruït al destricte d'Horta-Guinardó durant els Jocs Olímpics de Barcelona, el 1992. Ara acull la seu del Centre d'Estudis Històrics Internacionals i de la Biblioteca del Pavelló de la República, tots dos equipaments de la Universitat de Barcelona (UB).

Precisament, per celebrar els 25 anys de la reconstrucció de l'edifici i els 80 de la seva inauguració a París, la universitat ha obert les portes als visitants al llarg de dues setmanes. La Biblioteca del Pavelló és un dels arxius més importants del món sobre la Segona República, la Guerra Civil, l'exili, el franquisme i la transició. El CRAI de la UB ha publicat a internet una recopilació de document gràfics de l'edifici durant la seva inauguració i del procés de reconstrucció amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona. A més, els continguts inclouen una explicació de la història de l'espai de la seva evolució fins al dia d'avui.
 

Una reproducció del quadre «Gernika», de Picasso, com el que es va poder veure al pavelló. Foto: UB


Aquest divendres tindrà lloc la darrera de les visites al pavelló, que van a càrrec del col·lectiu Globus Vermell, format per arquitectes que compaginen la seva feina amb la recerca, la docència universitària, la gestió cultural i la divulgació. En les visites expliquen la història del pavelló, que va ser dissenyat per Josep Lluís Sert. L'edifici, que destacava per la seva sobrietat, s'havia concebut com un contenidor buit preparat per exposar cartells, fotografies i elements artístics que documentessin els horrors de la guerra. A més, el pavelló va acollir activitats culturals com projeccions de cinema, representacions teatrals o espectacles de dansa.
 

El Pavelló de la República acull ara dos equipaments de la Universitat de Barcelona. Foto: UB

Arxivat a