​Airbnb retirarà els anuncis de pisos turístics il·legals que detecti l'Ajuntament de Barcelona

La plataforma té "predisposició" de complir amb la llei, segons la tinent d'alcalde Janet Sanz | El consistori no donarà la llicència per construir el polèmic hotel de Drassanes

Redacció
12 de juliol del 2017
Actualitzat el 13 de juliol a les 7:10h

Una parella de turistes es fa una selfie a la Rambla. Foto: Adrià Costa


Canvi en el pols que manté Barcelona amb Airbnb pels anuncis de pisos turístics il·legals.
Airbnb s'ha compromès a retirar de la seva pàgina web els anuncis dels apartaments sense llicència que l'Ajuntament detecti i li notifiqui en un llistat que entregarà la setmana que ve. Aquest és el principal acord de la reunió que han mantingut aquest dimecres plataforma i consistori. Caldrà pactar llavors un calendari per procedir a aquesta retirada.

La plataforma té "predisposició" de complir amb la llei, segons ha assegurat la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, que ha considerat que aquest canvi d'actitud és un "punt d'inflexió" en la relació amb la plataforma, tot i que aquesta encara ha de demostrar que no publicitarà pisos que no tinguin la corresponent llicència. Des de l'empresa han considerat que aquest sistema suposa una "solució sostenible" que ara caldrà concretar en les pròximes setmanes.

L'anunci arriba després que el pols entre l'Ajuntament amb Airbnb s'hagués elevat de to les darreres setmanes, especialment pel relloguer de pisos a través de la plataforma. La plataforma s'ha reunit aquest dimecres amb el govern municipal, i li ha lliurat un dossier amb 532 testimonis d'amfitrions sota el títol "La veu de la nostra comunitat". Membres de la comunitat d'Airbnb a la capital catalana han acompanyat els representants de la plataforma fins a les portes de l'Ajuntament, on s'ha fet la trobada.
 

El responsable de Polítiques Públiques d'Airbnb a Espanya, Sergio Vinay

 
En una breu declaració davant dels mitjans després de la reunió i acompanyat per un grup d'amfitrions, el responsable de Polítiques Públiques d'Airbnb Espanya, Sergio Vinay, ha explicat que la plataforma ha plantejat a l'Ajuntament aquest dimecres una "solució sostenible" per a la ciutat de Barcelona. "Un procediment senzill perquè l'Ajuntament notifiqui l'existència dels allotjaments il·legals que procedirem a retirar ràpidament", ha resumit.
 
Vinay no ha volgut entrar en més detalls al respecte, argumentat que aquesta era una primera reunió "d'apropament" i que després del que ha passat les últimes setmanes "ja és bastant amb això".
 
Alhora, ha apuntat que han demanat al consistori "treballar conjuntament per assegurar que les famílies de Barcelona que comparteixen la seva llar ho puguin continuar fent, centrant-se doncs en els mals actors". "Airbnb sempre defensarà el homesharing com una eina per fer de Barcelona una destinació sostenible", ha conclòs.
 
En un comunicat posterior, Airbnb ha aprofitat per remarcar que és la plataforma que més anuncis ha retirat a Barcelona, més de 1.300 des de febrer del 2017. També ha explicat que ha lliurat als representants del consistori, la tinenta d'alcaldia Janet Sanz i el regidor de Turisme, Agustí Colom, un dossier amb 532 històries d'amfitrions que, segons la plataforma, estan utilitzant la plataforma com a "salvavides econòmic que els permet continuar vivint a Barcelona".

Cau el projecte de l'hotel de Drassanes

L'Ajuntament també ha anunciat que no concedirà la llicència al grup inversor Praktik per construir el polèmic hotel de Drassanes, segons ha explicat Sanz, després que ho hagi avançat Catalunya Plural. El govern basa la seva decisió en la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·la el Pla d'Usos de Ciutat Vella de l'any 2013, amb el qual la cadena hotelera havia defensat fins ara la legalitat del seu projecte.

Sanz interpreta que la sentència és "demolidora" perquè "determina que allò que estigui en marxa, pendent d'obtenir la llicència, no podrà obtenir-la". Ha avançat que el govern revisarà tots els permisos hotelers concedits a partir del Pla d'Usos, que CiU va aprovar el 2013, mentre insta els responsables de Praktik a seure amb el govern i els veïns per definir què es podrà construir ara al solar de Drassanes.

El govern de Barcelona entén que la sentència del TSJC és una "confirmació" dels "dubtes jurídics i tècnics" que planaven sobre el projecte de la cadena hotelera Praktik per construir dos edificis amb ús hoteler de 200 places al solar de Drassanes. Al mateix temps, conclou que significa una "victòria" pels veïns que s'oposaven a l'obertura d'aquests establiments, i que havien denunciat presumptes irregularitats davant l'Oficina Antifrau i la síndica de Greuges.

Janet Sanz ha destacat que el Pla d'Usos que el govern de Xavier Trias va aprovar l'any 2013 marcava com a objectiu equilibrar els hotels amb el dret a l'habitatge, però alhora l'articulat permetia incrementar un 345% el nombre de places hoteleres. "Era una eina arbitrària", ha afirmat Sanz, que ha definit el Pla anul·lat per la justícia com un "nyap urbanístic que no responia als interessos generals".

Possible indemnització per a la cadena hotelera

La tinent d'alcalde d'urbanisme ha advertit que la nul·litat del Pla d'Usos i la conseqüent denegació de llicències a Praktik que ha decidit el govern poden comportar una indemnització a la cadena hotelera. "La normativa permetia uns drets que van generar les expectatives d'un promotor, i ara es veuen frustrades", ha explicat, sense detallar quina pot ser la quantitat econòmica d'aquestes indemnitzacions.

El govern municipal ha recordat que la nul·litat del Pla d'Usos de 2013 comporta que el planejament vàlid per regular la zona passa a ser el de l'any 2010, el qual veta explícitament l'ús hoteler al solar de Drassanes, de manera que l'espai es podria destinar partir d'ara a oficines o ús residencial. Mentrestant, el govern continua treballant en la redacció d'un nou Pla d'Usos pel conjunt del districte.

Praktik recorrerà als jutjats de "qualsevol jurisdicció"

Praktik ha afirmat que no ha tingut accés al raonament municipal per no donar la llicència de l'hotel, i ha subratllat que la sentència del TSJC sobre el Pla d'Usos "no és ferma ni pot produir efectes". A més, ha remarcat que el Pla d'Usos del 2010 té algunes parts també anul·lades i que, en tot cas, han quedat "derogats" pel pla d'allotjaments turístics (PEUAT). En tot cas, Praktik ha anunciat que realitzarà "totes les accions jurídiques necessàries" per defensar els seus drets, "de qualsevol ordre, en qualsevol jurisdicció que sigui necessari".

La cadena s'ha queixat de nou dels "permanents obstacles" que l'Ajuntament ha posat a la concessió de la llicència. Ha subratllat que el consistori disposa d'un informe tècnic favorable a la concessió de la llicència del 2 de febrer, i només li calia la firma de Sanz, de manera que considera que l'Ajuntament ha "dilatat" la llicència volgudament a l'espera del pronunciament judicial. Ha lamentat la seva "indefensió" davant del consistori, generada pel "tracte incorrecte i prepotent" que li dispensa, i ha criticat que les darreres reunions amb Sanz i responsables municipals han estat totes cancel·lades abans de celebrar-se.
 

El complex hoteler que Praktik ha projectat al davant de les Drassanes. Foto: Praktik Hotels

Arxivat a