Jorge Moragas, la motxilla de Rajoy

El cap de gabinet del president del govern espanyol va incitar María Victoria Álvarez a dinar amb Alícia Sánchez-Camacho per fer circular informació sobre els Pujol | Se'l situa com a agent clau en la part andorrana de l'operació, vinculada als germans Cierco | Diplomàtic de formació, va començar a treballar a l'administració quan manava el PSOE, però ràpidament es va acostar al PP

Jorge Moragas, cap de gabinet de Mariano Rajoy
Jorge Moragas, cap de gabinet de Mariano Rajoy | PP
12 de juliol del 2017
Actualitzat el 13 de juliol a les 18:08h
No cal forçar la vista per veure Jorge Moragas (Barcelona, 1965) fent d'ombra de Mariano Rajoy en tots els actes públics del president del govern espanyol. Sol anar acompanyat d'una motxilla fosca, tret distintiu d'aquest diplomàtic de carrera sorgint de l'upper Diagonal barceloní. Convertit en home de la màxima confiança de Rajoy -pocs coneixen tan bé el procés de presa de decisions, sovint esgotador, del líder de la dreta espanyola-, Moragas juga un paper destacat en l'operació Catalunya. Per dos motius, fonamentalment: per ordir el dinar entre María Victoria Álvarez i Alícia Sánchez-Camacho a La Camarga i per haver maniobrat a Andorra per obtenir informació sobre els Pujol.

El cap de gabinet de Rajoy coneix des de jove el poder. El poder real, aquell que es revela als despatxos de la Moncloa, on es prenen les decisions abans que siguin altres els que les executin. Tot i estrenar-se sota l'administració socialista, al final de l'etapa de Felipe González, ràpidament s'acosta al PP. José María Aznar el fitxa pel seu departament de protocol i es converteix en cap de gabinet del secretari general de Presidència, Javier Zarzalejos, actualment al capdavant de la maquinària de la FAES. Viu des de dins episodis restringits com ara la negociació amb ETA i aprèn tots els detalls de la diplomàcia econòmica d'Aznar, sempre amb la vista posada en els Estats Units.
 

Jorge Moragas assisteix a una reunió entre Mariano Rajoy i Silvio Berlusconi Foto: Flickr PP


L'any 2000 s'afilia al PP -cas curiós, perquè públicament ha assegurat que durant el franquisme s'hauria fet militant del partit comunista perquè a ell li agrada l'acció- i fa carrera com a responsable de relacions internacionals de la formació. D'aquesta etapa és l'episodi que va viure -o provocar- a l'aeroport de Cuba, on va ser detingut abans de reunir-se amb l'oposició. "És un enemic aferrissat de la revolució cubana", va assegurar el govern de L'Havana en un comunicat en què qualificava de "frustrat" Aznar. Quan l'expresident decideix no repetir com a candidat i ungeix Rajoy com a cap de files del PP, Moragas es converteix en un dels principals membres del seu entorn. 

En la travessa pel desert del PP, el cap de gabinet de Rajoy dissenya un pla per projectar-lo internacionalment, però tampoc poden deixar despistar-se. Les dues derrotes electorals contra Zapatero deixen el PP partit, amb el sector malenconiós de l'aznarisme amb ganes de guerra -Esperanza Aguirre i els seus moviments al congrés de València- i un cap de files molt tocat. La fidelitat, com acostuma a passar amb Rajoy, té premi: només arribar a la Moncloa el nomena cap de gabinet, però fa molt més que aquesta funció. S'encarrega, per exemple, de la reforma de la casa reial i de refer el consell de seguretat nacional, segons indicava La Vanguardiaen un amable perfil.

Motos, Belles Arts, Andorra

Gran amant de les motos i de les Belles Arts -va començar la carrera, però per influència del seu pare ho va deixar estar, com reconeixia en conversa amb Público-, ja abans d'arribar a la Moncloa comença a interessar-se per la família Pujol. Coneix la relació que mantenia una companya seva de classe, María Victoria Álvarez, mantenia amb Jordi Pujol Ferrusola, inclosos els viatges amb feixos de diners a Andorra. Posa tots els elements sobre la taula perquè Álvarez dinés amb Alícia Sánchez-Camacho i perquè es posés en marxa la maquinària per denunciar els Pujol. "Li faré un monument al teu cos", es congratulava Moragas en un SMS dirigit a la seva companya d'escola.

Una informació periodística d'Ernesto Ekaizer a l'Ara destacava que el cap de gabinet de Rajoy havia viatjat a Andorra per "treballar-se" els germans Cierco, banquers del país pirinenc. Els va oferir col·laboració a canvi de frenar una investigació del Sepblac, la comissió de prevenció sobre el blanqueig de capitals i infraccions monetàries de l'Estat. En seu parlamentària, Moragas va rebaixar a categoria de "tafaneria" l'operació Catalunya, i va apuntar que no tenia res a veure amb la seguretat nacional. Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, li va preguntar si les maniobres per trobar casos de corrupció a Catalunya serien la base de la campanya del no al referèndum.
 

Jorge Moragas, en una reunió de la cúpula del PP Foto: Flickr PP


Molt més vinculat a Madrid que a Barcelona -ciutat que considera "endogàmica", propera a un "part temàtic", una espècie de "sofà on t'hi acomodes"-, Moragas va ser recompensat a finals del 2015 amb la direcció de la campanya del PP a les eleccions espanyoles. Va repetir pocs mesos després, quan Rajoy va millorar resultats i es va assegurar -després de mesos de pressió al PSOE- la presidència del govern per segona vegada en la seva trajectòria. El seu escuder, per descomptat, va tornar a ser escollit com a cap de gabinet. Un càrrec que implica ser l'ombra del president.

I ser l'ombra del president, ja se sap, és representar-lo en tots els terrenys i en totes les circumstàncies. També en aquells àmbits que es mouen el el llimb de la legalitat, com ara el dinar de La Camarga o els pretesos viatges a Andorra per "treballar-se" els Cierco. Ja fa temps que Moragas va aparcar la moto per pujar al cotxe oficial, i que de les Belles Arts ha passat a la diplomàcia. En tots els seus nivells.
Arxivat a