La Generalitat i l'Estat pacten la integració dels Mossos en l'organisme que combat el terrorisme

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, assegura que les institucions catalanes tindran accés a la mesa que avalua les amenaces gihadistes | Acord "polític" per accedir a les dades de l'Europol, que dependrà dels avenços d'un grup mixt de treball | Jané celebra que s'hagi arribat a acord i destaca la "utilitat" de la col·laboració entre cossos policials

Reunió de la junta de seguretat
Reunió de la junta de seguretat | Govern
10 de juliol del 2017
Actualitzat a les 19:22h
El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha anunciat aquest dilluns que els Mossos s'integraran en el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO). Ho ha fet en una roda de premsa posterior a la reunió de la junta de seguretat de Catalunya, que ha presidit Carles Puigdemont a Palau. Zoido ha indicat que els Mossos podran formar part de la mesa que avalua les amenaces gihadistes, tal com va passar fa tan sols unes setmanes amb l'Ertzaintza després del pacte PP-PNB per aprovar els pressupostos generals de l'Estat per al 2017. "Avui la seguretat ha sortit guanyant", ha indicat el conseller d'Interior, Jordi Jané.

Per accedir a les dades de l'Europol, hi ha un "acord polític" per tal que els Mossos accedeixin a aquest tipus d'informació. Es crea una mesa de treball mixta que abordarà aquest aspecte. Jané ha ressaltat que això és exactament el mateix que es va fer amb la policia basca fa unes setmanes. Es tracta d'una demanda que formava part dels 15 punts de l'ordre del dia de la reunió. La Generalitat desitja accedir a aquestes dades en el mateix moment que l'Ertzaintza, segons el conseller.

"Des del primer dia vaig defensar que calia arribar a acords", ha assegurat Jané, que ha comparegut després del ministre. El conseller ha indicat que hi ha un "canvi de paradigma" perquè els Mossos seran formaran part de la taula de valoracions de l'amenaça terrorista. Jané ha recordat que el nivell d'amenaça és de 4 sobre 5, i ha apuntat que la policia catalana formarà part de la taula de coordinació que acorda tot el que fa referència a les mesures concretes d'increment de vigilància en esdeveniments, especiacles i vies públiques que cal adoptar.

El conseller ha volgut explicar que ja s'ha convocat la nova promoció de 500 policies, i ha assegurat que a la Generalitat encara li falten 1.000 mossos en funció del número que s'havia fixat fa nou anys, en l'última reunió de la junta de seguretat. Jané ha indicat que hi ha "acords polítics" que ara s'han d'anar desplegant, especialment en les "persecucions en calent" en espais transfronterers. Existeix un deute de 600 milions d'euros pel desplegament dels Mossos, ha destacat el dirigent del PDECat.

"Normalitat constitucional"

Zoido ha arrencat "agraint" a la Generalitat que fos possible la celebració de la junta de seguretat. "Ha estat possible perquè la normalitat constitucional es manté, i perquè és el millor exemple de coordinació entre la policia nacional i els Mossos d'Esquadra", ha destacat el ministre de l'Interior. "La coordinació és exemplar. Es comparteixen les competències, i els hem d'agrair a tots els esforços que fan", ha destacat el dirigent del PP, que ha apuntat que la col·laboració permet la "llibertat".

"Els acords han estat variats i importants", ha apuntat Zoido. S'ha pactat la integració dels Mossos dins de l'organisme que combat el gihadisme i en la mesa de valoració de l'amenaça terrorista, així com també aspectes relacionats amb la violència de gènere i la protecció de les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó. El ministre també ha indicat que s'està explorant que els Mossos puguin participar en les "persecucions en calent" que traspassin les fronteres catalanes", i ha destacat que vol que al setembre ja es reuneixi una de les comissions mixtes que surten de la reunió.

"No considero que les relacions amb la conselleria estiguin trencades", ha destacat el ministre de l'Interior, que ha indicat que la policia catalana també podrà ser habilitada per rebre informació d'organismes internacionals.

Polítics i comandaments

Feia vuit anys que l'organisme no es reunia, i ho ha fet des de poc abans de les cinc de la tarda. La reunió l'ha presidit Carles Puigdemont, ha ha rebut el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, acompanyat del conseller del ram, Jordi Jané. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, també ha fet acte de presència.

A més del president i del conseller també hi han assistit el secretari general del Departament d'Interior, Cèsar Puig; el director general de la Policia, Albert Batlle; el major del cos dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i el comissari cap de la Comissaria General Tècnica de Planificació de Seguretat, Emili Quevedo.
 
Per part de l'Estat, hi han participat el ministre Zoido; el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo; el secretari d'estat de Seguretat, José Antonio Nieto; el secretari general tècnic del ministeri, Juan Antonio Puigserver; el director del cabinet de coordinació i estudis d'Interior, Diego Pérez; el general de cap de la setena zona de la Guàrdia Civil, Ángel Gozalo; i el comissari cap superior de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote.