Òmnium activa una campanya per fer virals els atacs de l'Estat al sobiranisme

El president de l'entitat, Jordi Cuixart, presenta la iniciativa "Crida per la Democràcia" per "aglutinar els demòcrates" enfront l'ofensiva de l'Estat i "blindar" el referèndum | L'entitat denunciarà a les xarxes socials la vulneració de les "llibertats bàsiques" i fomentarà la projecció del documental de MediaPro

La presentació de la «Crida per la Democràcia»
La presentació de la «Crida per la Democràcia» | Òmnium
10 de juliol del 2017
Actualitzat el 11 de juliol a les 11:47h
Un dels arguments de les entitats sobiranistes camí del referèndum passa per subratllar el paper intransigent de l'Estat i situar la cita de l'1 d'octubre com la millor manera de defensar la democràcia. Per això, Òmnium Cultural ha gestat una nova iniciativa -"Crida per la Democràcia"-, que detallarà el memorial de greuges de l'independentisme. El president de l'entitat, Jordi Cuixart, ha presentat la campanya, que pretén "aglutinar tots els demòcrates" de Catalunya per "denunciar els atacs sistemàtics de l'estat espanyol", que Cuixart ha qualificat com un Estat "autoritari". L'entitat ha aprofitat el setè aniversari de la gran manifestació en defensa de l'Estatut -després de la retallada del Tribunal Constitucional (TC)- per alertar que avui la "democràcia està en perill". 

Podeu recuperar l'acte en aquest vídeo:


Inspirant-se en la Crida a la Solidaritat dels anys vuitanta, Òmnium farà una acció cada setmana per denunciar aquesta "vulneració de les llibertats bàsiques", i aprofitarà les xarxes socials per connectar els diversos sectors del sobiranisme. L'entitat ha pensat en la difusió de productes audiovisuals, la viralització de missatges i la programació d'activitats al carrer. Una de les activitats programades serà l'emissió aquest dijous i divendres a totes les capitals de comarca -així com en altres grans ciutats del país- del documental Les clavegueres d'Interior, produït per MediaPro, que descriu la guerra bruta de l'Estat contra l'independentisme. Els ciutadans que ho desitgin podran rebre un sistema d'alertes permanent per WhatsApp -que s'activarà amb la paraula "democràcia"- per estar connectats a la campanya.

La iniciativa pretén denunciar la "deriva antidemocràtica de l'Estat", manifestada -segons Òmnium- en la "inexistent separació de poders, la manca de llibertats i l'abús de poder". L'entitat vol fer evident davant de la comunitat internacional la "clara vulneració dels drets democràtics" a l'Estat, "reforçar la consciència democràtica" de la societat catalana, mobilitzar el sobiranisme i, alhora, treballar per "blindar" la votació de l'1 d'octubre. Òmnium comptarà amb la col·laboració de personalitats del món de la comunicació, l'art, l'esport, la gastronomia, la música o l'humor per difondre els continguts de la campanya camí al referèndum.

De Jaume Roures a Xavier Trias

L'entitat ja ha comptat aquest dilluns amb alguns noms propis de la societat civil i del sobiranisme polític que representen l'essència de la iniciativa. En primer terme, ha intervingut Jaume Roures, fundador de de MediaPro, que ha insistit en la necessitat de subratllar denúncies com les que vehicula el documental de Les clavegueres d'Interior. "A l'Estat hi ha estructures paral·leles", ha insistit Roures per referir-se a la guerra bruta articulada des del ministeri de l'Interior. "Les lleis, i el que és just i és legítim no sempre coincideixen", ha expressat l'empresari.

En la taula de presentació de la campanya també hi ha intervingut l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, una de les víctimes de la guerra bruta. "Hi ha coses que a la vida et semblen impossibles, que creus que no passaran mai. I jo ho he viscut en pròpia pell", ha relatat el dirigent del PDECat. "Que en un país l'estructura de l'Estat sigui capaç d'arribar a aquest grau de manipulació per fer mal, i que a més a més s'admeti, és intolerable", ha afegit l'exalcalde, que no ha dubtat a tornar a assenyalar com a culpables del seu viacrucis Jorge Moragas, Jorge Fernández Díaz i Alícia Sánchez Camacho. "Això és el que fan les dictadures", ha insistit.

Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona -un Ajuntament assenyalat per la seva conducta el 12 d'octubre-, ha descrit el paper del municipalisme. "Aquesta és una crida imprescindible. Les persones que venim dels moviments socials ens sentim obligades a posar les institucions als serveis d'aquestes lluites", ha reblat. L'exdiputat de la CUP David Fernàndez ha recordat que la campanya d'Òmnium és "una crida a la democràcia en la forma i el fons". "En la forma, perquè el referèndum és la solució política per resoldre el conflicte i, en el fons, perquè és l'oportunitat per aprofundir en la democràcia", ha exposat l'exdiputat.

Joan Tardà, portaveu d'ERC al Congrés -i un dels diputats que han treballat més per portar l'operació Catalunya a la cambra baixa espanyola-, ha especificat que "la democràcia espanyola se la juga en el procés català". L'Estat ha optat sempre per la via autoritària per fer descarrilar processos democràtics. Ara, qualsevol opció autoritària comportarà molts patiments a Catalunya, però també en la ciutadania i la democràcia espanyola", ha exposat Tardà.

L'antropòleg Manuel Delgado, militant històric del comunisme i estudiós dels moviments socials, s'ha referit a la posició dels "comuns" en relació al referèndum. "A l'hora de la veritat, quan quedi clar que el que està en joc és la democràcia, els "comuns" seran on sempre han sigut, fidels a la seva tradició de lluita", ha detallat Delgado. "Els "comuns" no són els enemics del dret a decidir a Catalunya. Ho són les clavegueres de l'Estat", ha puntualitzat Sabater.