El discurs dual dels «comuns»: votar l'1-O però sense incentivar la participació

Xavier Domènech, Ada Colau, Joan Josep Nuet, Elisenda Alamany i Gerardo Pisarello ja han anunciat que estan disposats a sumar-se a la convocatòria | Catalunya en Comú considera que l'1-O no serà un referèndum, sinó un 9-N amb "un grau de confrontació amb l'Estat més alt"

Ada Colau i Xavier Domènech, dissabte al debat de la coordinadora a Terrassa
Ada Colau i Xavier Domènech, dissabte al debat de la coordinadora a Terrassa | ACN
10 de juliol del 2017
Actualitzat a les 18:44h
Inici de setmana complex per a l'espai dels "comuns". Defensar que l'1 d'octubre no serà un referèndum sinó una mobilització i anunciar que hi participaran però sense fer una crida a ser-hi resulta incomprensible tant per a l'independentisme com per a l'unionisme, que els acusa d'"ambigus" i d'"indefinició". Tot i això, per intentar aclarir quina actitud tindran davant de la votació, alguns dels principals dirigents de Catalunya en Comú ja han anunciat la seva predisposició a participar-hi. És el cas del líder dels "comuns", Xavier Domènech, que durant una entrevista a RAC 1 ha recordat com ha votat a totes les consultes i processos participatius convocats. També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha deixat clar que la seva intenció és participar-hi i, a més, posar "totes les facilitats" per garantir el referèndum.

No han estat els únics que s'han manifestat en aquest sentit. També el líder d'EUiA i membre de la direcció de Catalunya en Comú, Joan Josep Nuet, ha anunciat que pensa anar a votar. "Entre l'immobilisme i la participació, estarem amb la gent mobilitzada", ha assegurat en declaracions a la SER. En la mateixa línia s'ha expressat la responsable de Comunicació del partit, Elisenda Alamany, que ha estat entrevistada a Catalunya Ràdio i ha confirmat que està plenament disposada a participar-hi. El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, que ja va dir la setmana passada que votarà.

També el líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, que no forma part de la confluència, s'ha pronunciat aquest dilluns sobre què pensa fer. En declaracions a TV3 ha anunciat que anirà a votar en contra de la independència i ha fet una crida a participar "massivament" a la consulta.

Com un 9-N però amb més "confrontació"

Malgrat haver deixat clar que estan disposats a participar a l'1 d'octubre, els "comuns" intenten justificar per què la seva implicació no contempla incentivar el vot. Tant Domènech com Nuet han explicat que hi ha dirigents dins de Catalunya en Comú que no són partidaris de participar-hi perquè no s'hi senten interpel·lats com també passa amb una part de la ciutadania.

Segons Domènech, l'operatiu de l'1 d'octubre s'assemblarà força a la del 9-N i la principal diferència serà que ara el "grau de confrontació amb l'Estat és "més alt". En tot cas, ha insistit que no serà l'espai de "resolució" del conflicte territorial. "El 2-O haurem de gestionar l'escenari que s'ha creat i continuar treballant per generar un escenari de solució", ha subratllat.