Puigdemont retreu als «comuns» estar alineats amb Aznar, González i Zapatero contra l'1-O

El president de la Generalitat reclama al PDECat que "assumeixi responsabilitats" per culminar la consulta vinculant | La coordinadora general del partit, Marta Pascal, tanca files amb Puigdemont i reclama a Igesias i a Colau que estiguin al costat de les urnes

Puigdemont, durant el consell nacional del PDECat
Puigdemont, durant el consell nacional del PDECat | PDECat
08 de juliol del 2017
Actualitzat a les 21:31h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat rebut amb un gran aplaudiments pels consellers nacionals del PDECat aquest dissabte. Crits de "president, president" per tancar una setmana convulsa pel cessament de Jordi Baiget com a conseller d'Empresa. "És ara que aquesta fortalesa interna, aquesta convicció, aquest acompanyament de tots els accents del partit, és més necessària que mai", ha destacat Puigdemont, que ha recordat que l'Estat està "disposat a tot" per aturar el referèndum. En aquest sentit, ha criticat els "comuns" per no estar alineats amb l'1-O i seguir els posicionaments, segons ell, de Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero i José María Aznar. Precisament aquest dissabte l'espai polític d'Ada Colau i Xavier Domènech han de fixar posició sobre una votació a la qual veuen mancada de garanties.

"No tenim el dret de carregar a les espatlles de les generacions dutures les conseqüències devastadores d'allà on ens vol dur l'Estat, que és la divisió i el fracàs", ha destacat Puigdemont, que ha valorat la "credibilitat del PDECat". "Hem de dir les coses amb convicció, tot i que hi ha gent que juga amb l'ambigüitat. "Hi ha gent que defensa un referèndum en una setmana i no veuen les garanties en un procés que fa sis anys que dura", ha ressaltat. "Es vesteixen d'antisistema, però quan els demanes ajuda, per sistema, estan al costat de Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero"

"Ja sabem què vol dir fer-ho tot, quan es tracta de l'Estat. Coses que als demòcrates ens posen els pèls de punta. Hem d'estar disposats, més que mai, a ser la garantia del referèndum malgrat les amenaces i els obstacles que l'Estat ens té preparats. Hem d'estar disposats a assumir les responsabilitats que això comporta", ha assenyalat el dirigent nacionalista. "Faran servir recursos amb total impunitat. Una legislació que quan convé la modifiquen amb urgència sabent que cap partit els farà cap retret", ha ressaltat sobre la reforma del Tribunal Constitucional (TC) per sancionar polítics. 

Puigdemont ha carregat contra el sistema judicial espanyol, "un dels menys independents de la Unió Europea". "Compta amb mitjans públics on els catalans que volem votar som ocultats, ridiculitzats i desconsiderats", ha indicat el president, que ha criticat el paper de María Dolores de Cospedal -parlant d'exèrcit i unitat d'Espanya- i el rol de la diplomàcia. "Tot això fa respecte", ha indicat Puigdemont sobre el poder de l'Estat i la manera "poc transparent d'exercir-lo".

Arguments per la campanya

"L'Estat compta amb una arma, la mentida i la manipulació, que compten amb la trista col·laboració d'alguns grups de comunicació. Ens toca estar alerta. No ens hem de creure totes les teories delirants sobre el què passa a Catalunya", ha assegurat. "Hi haurà una represàlia de l'Estat als votants del sí i als votants del no", ha advertit, al mateix temps que criticava el tracte fiscal del país.

"El dia 1 d'octubre, els catalans hauran de triar entre un país com el nostre, que bat rècords d'exportacions, o un país que buida les pensions. Un país que garanteix assistència sanitària sense excepció o un que deixa fora del sistema milers de persones. Un país que vol acollir refugiar i un que no ho fa", ha recordat Puigdemont, que ha retret a l'Estat que encara existeixi el Valle de los Caídos. "Caldrà triar entre un país que anul·la consells de guerra o un país que perdona 60.000 milions d'euros pel rescat bancari", ha indicat el president de la Generalitat.
 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el consell nacional del PDECat. Foto: PDECat


Tancament de files

Marta Pascal, coordinadora general del PDECat, ha tancat files amb Puigdemont després de les tensions de l'última setmana. "Estem compromesos al 100% amb aquest procés i amb el president i els consellers", ha destacat Pascal, que ha desafiat Pablo Iglesias i Ada Colau a estar "al costat de les urnes". Pascal ha agraït la feina feta pels quadres de la formació i ha destacat que els propers anys es faran "coses molt grans".

El comitè nacional del PDECat, òrgan deliberatiu integrat per la direcció executiva, els càrrecs territorials i els principals representants institucionals de la formació, s'ha reunit aquest dissabte de forma extraordinària a Barcelona abans del consell nacional convocat per celebrar el primer aniversari de les sigles hereves de Convergència. La trobada, segons diverses fonts consultades per NacióDigital, ha servit per llançar "missatges d'unitat" després del cessament de Jordi Baiget, exconseller d'Empresa i Coneixement, que va expressar dubtes sobre la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i va qüestionar la manera de gestionar el dia a dia del Govern per part de Carles Puigdemont.

Segons les fonts consultades, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha emfasitzat les crides a la "unitat", i el mateix han fet dirigents com Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí. El mateix ha fet l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias. Els nacionalistes van rebre amb incredulitat i rebuig la decisió de Puigdemont de prescindir de Baiget, que fins i tot van transcendir a l'esfera pública a través de tuits com el que va fer Francesc Homs, excap de files del PDECat a Madrid. Homs ha demanat disculpes entre grans aplaudiments durant el consell nacional d'aquest dissabte.
 

Marta Pascal, coordinadora general del PDECat, durant el consell nacional del 8 de juliol Foto: PDECat