La cúpula del PDECat crida a la unitat després del cessament de Baiget

El comitè nacional, òrgan deliberatiu integrat pels principals càrrecs de la formació, es reuneix de forma extraordinària per passar pàgina i explicar els últims esdeveniments | Mas demana "tancar files" en la recta final cap al referèndum davant dels consellers nacionals de la formació

Consell nacional del PDECat del 8 de juliol del 2017
Consell nacional del PDECat del 8 de juliol del 2017 | PDECat
08 de juliol del 2017
Actualitzat a les 12:38h
El comitè nacional del PDECat, òrgan deliberatiu integrat per la direcció executiva, els càrrecs territorials i els principals representants institucionals de la formació, s'ha reunit aquest dissabte de forma extraordinària a Barcelona abans del consell nacional convocat per celebrar el primer aniversari de les sigles hereves de Convergència. La trobada, segons diverses fonts consultades per NacióDigital, ha servit per llançar "missatges d'unitat" després del cessament de Jordi Baiget, exconseller d'Empresa i Coneixement, que va expressar dubtes sobre la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i va qüestionar la manera de gestionar el dia a dia del Govern per part de Carles Puigdemont.

Segons les fonts consultades, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha emfasitzat les crides a la "unitat", i el mateix han fet dirigents com Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí. El mateix ha fet l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias. Els nacionalistes van rebre amb incredulitat i rebuig la decisió de Puigdemont de prescindir de Baiget, que fins i tot van transcendir a l'esfera pública a través de tuits com el que va fer Francesc Homs, excap de files del PDECat a Madrid, que avui s'ha disculpat. Artur Mas ha demanat "tancar files" en la seva intervenció al consell nacional, segons fonts coneixedores de la trobada.

Durant la reunió, Puigdemont s'ha encarregat d'explicar els motius del cessament del conseller d'Empresa, que ha estat substituït per Santi Vila. Dilluns al vespre, el president va citar un nucli reduït d'alts dirigents de la formació -com ara Pascal, David Bonvehí i Artur Mas- per dir-los els motius pels quals havia prescindit de Baiget. Sectors del partit van qualificar la decisió com un "cop d'estat" o bé "desproporcionada".

El missatge s'ha reforçat en l'inici del consell nacional, que s'està celebrant aquest dissabte també de forma extraordinària per celebrar el primer aniversari de les sigles. Mercè Conesa, presidenta de l'organisme i alcaldessa de Sant Cugat del Vallès -que aquesta setmana ha advertit que el procés pot desembocar en un "cul-de-sac"-, també ha fet referència a la "unitat" en el seu discurs introductori de la reunió.