Francisco Marco, víctima col·lateral de la guerra bruta contra el sobiranisme

Va fundar l'agència de detectius Método 3, que va acabar ensorrada arran de l'escàndol de les gravacions de La Camarga | Entre els casos més populars que va atendre hi ha la investigació sobre Francisco Paesa, la recerca de Madeleine McCann i l'espionatge del Barça

Francisco Marco en la presentació d'un dels seus llibres
Francisco Marco en la presentació d'un dels seus llibres | ACN
11 de juliol del 2017
Actualitzat el 12 de juliol a les 16:43h
La guerra bruta contra el sobiranisme ha tingut moltes víctimes. El detectiu Francisco Marco n'és una: va sortir escaldat de l'operació Catalunya. L'agència que va fundar, Método 3, va acabar ensorrada per l'escàndol de les gravacions de La Camarga. Alicia Sánchez-Camacho el va posar al mig de la polèmica acusant-lo, en un primer moment, d'haver registrat la seva conversa amb Victoria Álvarez sense el seu permís, il·lícitament.

La Policia Nacional espanyola va detenir Marco el febrer de 2013 per una suposada revelació i descobriment de secrets el mateix dia que un jutjat de Barcelona va admetre a tràmit una demanda de Sánchez-Camacho per presumpte espionatge. Tot plegat, però, va quedar en no res el mateix any. Método 3 i l'exlíder del PP a Catalunya van arribar a un acord extrajudicial pel qual l'agència de detectius pagava 80.000 euros i ella retirava l'acusació.

El 2015, però, Marco va reobrir el front judicial denunciant Sánchez-Camacho per calúmnies, després que la dirigent popular hagués reiterat en la comissió d'investigació del Parlament que Método 3 va gravar de manera il·legal la conversa amb Álvarez. Malgrat que en aquella ocasió no va revelar qui havia encarregat la gravació, sí que va apuntar que Sánchez-Camacho l'havia "consentida". Actualment, tot indica que la dirigent del PP no només va tolerar l'enregistrament sinó que hi estava al darrere des del primer moment. Álvarez també va assenyalar el socialista José Zaragoza com un dels responsables de la gravació.

El polèmic dinar de La Camarga va suposar la fi per a l'agència de detectius Método 3 que Marco havia fundat. I tot i que el seu projecte empresarial es va enfonsar, ell no ho va fer. Des d'aleshores, es va centrar en desemmascarar algunes de les actuacions relacionades amb la guerra bruta contra el sobiranisme, de la qual ell en va ser un dany col·lateral. Primer va publicar El Método. Confidencial, on assenyalava les pràctiques del comissari José Villarejo. I més recentment ha escrit el llibre Operación Cataluña, on reconstrueix, des d'una perspectiva molt personal, la posada en marxa de la "brigada patriòtica" de Jorge Fernández Díaz i Eugenio Pino que havia de fer front a l'independentisme destapant o fabricant escàndols contra els seus representants polítics.

Un detectiu experimentat que ha treballat per a tothom

Aquest detectiu, però, que malgrat definir-se com un unionista convençut, lluita contra pràctiques que considera antidemocràtiques, té un llarg historial més enllà de l'operació Catalunya. El seu nom va començar a sonar amb força quan va rebre l'encàrrec de trobar l'espia Francisco Paesa, i el va localitzar a França. 

Un altre gran cas que va arribar a mans de l'agència de Marco va ser la desaparició de la menor anglesa, Madeleine McCann, a Portugal. A Catalunya, la seva agència també es va veure involucrada en el cas de l'espionatge al Barça, que ja està arxivat.

Després de l'escàndol de les gravacions de La Camarga, es va constatar que Método 3, de fet, havia treballat per gairebé tots els partits polítics. Fins i tot la CUP de Valls va admetre que havia contractat l'empresa de detectius l'any 2010 per conèixer les propietats d'Albert Batet i Canadell, pare de l'aleshores alcalde de Valls i diputat de CiU, Albert Batet i Gabarró. Segons el propi partit va explicar, va encarregar un buidatge del registre de la propietat pel qual va pagar uns 2.000 euros.

Método 3 també es va veure esquitxada per l'operació Pitiusa, una investigació de la Policia Nacional espanyola contra empreses de detectius que obtenien dades il·legalment de l'Administració sobre qualsevol ciutadà. Es van dur a terme desenes de detencions arreu de l'estat espanyol i hi ha informacions que apunten que aquesta podria haver estat l'autèntica ruïna de l'agència de detectius que va fundar i dirigir Francisco Marco.
 

Francisco Marco a la comissió d'investigació del Parlament de Catalunya Foto: ACN