El secretari municipal de Tarragona denuncia «amenaces» i pressió per part de l'Estat

Joan Anton Font enviarà una carta al secretari d'estat per a les Administracions Territorials recriminant el to de la missiva enviada aquesta setmana al col·lectiu de secretaris i interventors de municipis catalans

per Redacció , 7 de juliol de 2017 a les 12:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El secretari Joan Anton Font (d'esquena) durant la celebració d'un plenari Foto: Jonathan Oca


El secretari municipal de l'Ajuntament de Tarragona, Joan Anton Font, farà arribar una carta aquest divendres al secretari d'estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, en la qual assegura que "el seu ofici s'assembla més a una amenaça que a una oferta col·laborativa". Segons avança El Punt Avui, Font respon a la missiva que el govern espanyol ha fet arribar aquesta setmana uns 1.500 secretaris i interventors dels municipis, consells comarcals i diputacions catalanes.


El secretari del consistori tarragoní recorda que en el text rebut s'indicava l'obligació de respectar "la legalitat constitucional" i les sentències del Tribunal Constitucional pel que fa al referèndum. Font li etziba que el sorprèn les seves línies i li argumenta amb cinc punts jurídics.

Per una banda, Font li recorda que s'està avançant als esdeveniments perquè encara no hi ha una norma existent (la de convocatòria de referèndum) i que "s'aventura a dir que

contradiu diversos articles de la Constitució". En aquest sentit li diu que "es manifesta una interpretació d'una norma inexistent".

A més, el secretari li diu que "es posa en dubte la correcta actuació d'un col·lectiu professional" i li recrimina que no el protegeixi sinó que "els interpel·la i els posa al centre d'atenció, creant una sensació que en res beneficia una actuació imparcial i neutral de secretaris i interventors" i a sobre, els demana "la nostra col·laboració per assegurar el compliment de la legalitat constitucional i preservar la destinació dels fons públics.". Sobre això, font li etziba que "actualment, en el nostre ordenament jurídic no existeix l'advertiment d'il·legalitat, i en el dubtós cas que participem en alguna actuació relacionada amb un futurible referèndum" i que, com a molt, "hi ha l'opció d'informar sobre la legalitat de l'actuació".


Per últim, el secretari de l'ens tarragoní, diu a Bermúdez que fa una referència a una dependència funcional de Secretaris i Interventors amb relació a l'Administració General de l'Estat "inexistent". Segons Font, "no està previst en cap norma, ni s'exerceix aquesta dependència" i li recorda que "estem integrats en l'estructura orgànica i funcional de les corporacions en les quals prestem els nostres serveis".

A més, després de dir-li que el text li "sembla una amenaça", Font li recorda els sis punts del codi ètic del col·lectiu del qual forma part i els principis pels quals es belluguen, com són la integritat, l'objectivitat i proporcionalitat, vetllant per l'equilibri entre la complexitat de les decisions a adoptar, entre altres.

Font clou la carta dirigida a Bermúdez dient-li que no tingui cap dubte que ell actuarà d'acord amb aquests principis i alhora li demana que "en cap cas sotmetin a pressió l'actuació de Secretaris i interventors, que en qualsevol cas només pot afectar negativament a l'exercici de les nostres funcions amb l'objectivitat, neutralitat i imparcialitat que requereixen".

Carta de Joan Anton Font adreçada al secretari d'estat per a les Administracions Territorials, Roberto Berm... by naciodigital on Scribd

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació