Campanya de Junts pel Sí al territori per explicar la llei del referèndum

Arrencarà amb 60 actes simultanis el 19 de juliol i fins a finals de mes n'hi haurà fins a dos centenars | Els diputats respondran preguntes de la ciutadania per tal de resoldre dubtes sobre l'encaix legal de la consulta vinculant

Marta Rovira i Jordi Turull a l'acte de presentació de les garanties del referèndum
Marta Rovira i Jordi Turull a l'acte de presentació de les garanties del referèndum | Adrià Costa
06 de juliol del 2017
Actualitzat el 07 de juliol a les 20:01h
Junts pel Sí arrencarà el 19 de juliol una campanya informativa al territori per explicar la llei del referèndum, que es va presentar aquesta setmana al Parlament i que té l'objectiu de donar cobertura jurídica a la consulta vinculant de l'1 d'octubre. Segons fonts de la coalició consultades per NacióDigital, la primera fase -la del 19 de juliol- es basarà en una seixantena d'actes simultanis al territori, mentre que fins a finals de mes se'n celebraran fins a dos centenars. L'objectiu és resoldre dubtes sobre la celebració del referèndum i respondre les preguntes de la ciutadania quan faltaran menys de vuitanta dies per la celebració de la votació.

"La iniciativa respon a la voluntat de transparència i d'explicar el màxim possible la llei i el referèndum", asseguren fonts de Junts pel Sí. La norma es va fer pública aquest dimarts a l'auditori del Parlament amb la presència de tots els diputats de la coalició, quatre de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP) -Albano Dante Fachin, Joan Giner, Àngels Martínez i Joan Josep Nuet, membre de la mesa encausat pels debats al Parlament sobre el procés- i Germà Gordó, ara no adscrit. La llei preveu que la proclamació de la independència es faci dos dies després de la victòria del sí, en cas que els independentistes s'imposin l'1-O.

Està previst que hi hagi més d'un acte a Barcelona, de manera que els districtes de la ciutat acolliran les explicacions sobre la norma. També s'està explorant la disponibilitat de gran part dels diputats per cobrir les principals ciutats del país. El material que es farà servir serà el resum del contingut del web Garanties.cat, presentat dimarts. En els propers dies es concretaran els detalls i els llocs exactes. La idea és arribar al màxim de llocs possible per detectar quins són els dubtes dels ciutadans. La iniciativa es durà a terme amb la col·laboració de les entitats sobiranistes.

Els diputats encarregats d'explicar la norma portaran escrites una desena de fitxes, a l'estil de l'acte que es va fer dimarts al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per tal de presentar les garanties del referèndum. Els encarregats de detallar els aspectes de la llei van ser Jordi Turull i Marta Rovira, màxims dirigents del grup parlamentari de Junts pel Sí. Les principals novetats respecte de les convocatòries electorals normals és l'existència de la sindicatura electoral, integrada per cincs juristes i politòlegs, i la presència d'observadors internacionals que hauran de validar la votació. La resta, segons la Generalitat, es durà a terme "com sempre", és a dir, amb tots els mecanismes que han regit les convocatòries electorals que s'han fet des dels anys setanta.

La llei del referèndum es començarà a tramitar a finals d'agost o a principis de setembre, i habilitarà el Govern perquè signi el decret de convocatòria, previsiblement de forma col·legiada. La norma estableix el període de la campanya electoral, quin ús es podrà fer dels mitjans públic per defensar cadascuna de les opcions i també quina disposició territorial tindrà la sindicatura electoral. Encara no s'ha concretat, però, la fórmula exacta pel cens ni el règim sancionador per tots aquells treballadors públics que no vulguin col·laborar en la celebració del referèndum.
Arxivat a