L'Arquebisbat de Barcelona surt en defensa de la catedral: s'hi fan 1.700 misses anuals

La CUP reclama a l'Ajuntament que cobri l'IBI a l'Església i que la basílica es converteixi en una escola de música i un economat pel barri | Mejías acusa els "cupaires" de pretendre convertir l'espai en un "nou Can Vies"

Redacció
05 de juliol del 2017
Actualitzat a les 20:13h

La catedral de Barcelona Foto: Europa Press


L'Arquebisbat de Barcelona ha recordat aquest dimecres que a la Catedral de Barcelona se celebren cada any prop de 1.700 actes religiosos i hi passen uns dos milions de persones. Ho ha fet en un comunicat després que la CUP hagi proposat expropiar la basílica per reduir la presència de turistes a la zona i dedicar el temple a una escola de música i un economat pel barri. Aquesta proposta es debatrà durant el ple del Districte de Ciutat Vella d'aquest dijous.

En un vídeo, el conseller de la CUP a Ciutat Vella Joan Suqué Puig-Serra diu que "aquesta església pertany al poble i les classes populars de Barcelona" i que cal "tallar d'arrel el lucre turístic" que s'hi fa. Així mateix, ha criticat l'Ajuntament per "desobeir" una sentència del Tribunal d'Estrasburg perquè no cobra l'IBI a l'Església catòlica i reclama "la nul·litat de la jurisprudència del franquisme". Per això, diu que "és hora de passar comptes i fer justícia històrica" a una institució que, segons ell, tradicionalment s'ha mostrat "a favor de l'esclavisme, el racisme i les classes dominants".

L'edifici es va construir en estil gòtic damunt la catedral romànica prèvia, que alhora s'havia construït damunt una seu edificada els primers anys del segle IV i damunt els fonaments de la primitiva basílica paleocristiana.

La Catedral Basílica Metropolitana de Barcelona és l'església principal de l'arxidiòcesi i la seu de l'arquebisbe, per on passen prop de dos milions de persones cada any. La Catedral de Barcelona és "un dels llocs de culte a Europa on diàriament se celebren més actes litúrgics tant pels feligresos barcelonins com per als cristians estrangers que visiten la ciutat i busquen acolliment i pregària", recorda l'Arquebisbat. A més, des de fa segles, és la seu on els diversos gremis professionals tenen la capella dels seus sants patrons: fusters, sabaters, advocats, lampistes, esparters i d'altres.

Se celebren diàriament cinc misses els dies feiners i sis els diumenges, vigílies i festius. En total, cada any tenen lloc 1.668 misses. A més, cada dia s'oficien laudes i vespres. També se sol·liciten funerals i altres oficis religiosos. La solemnitat del Corpus Christi té un especial relleu, inclosa la processó pels carrers de la ciutat, i la veneració del Sant Crist de Lepant, de gran devoció entre els barcelonins. Tots els actes i oficis religiosos es poden consultar al seu web (www.catedralbcn.org) i al full informatiu que edita setmanalment el capítol de la Catedral.

La capella de Santa Llúcia està oberta permanentment a la pregària dels fidels de Barcelona. S'hi resa diàriament el Rosari i l'Àngelus; hi tenen lloc exposicions al Santíssim i es realitzen els actes ecumènics de l'Octavari per a la Unió de les Esglésies. També s'administren els sagraments del bateig, la confirmació i el matrimoni als feligresos que ho sol·licitin. Entre altres activitats, es preparen els grups de joves i adults que demanen ser batejats. La catedral acull tots els actes d'ordenacions de preveres, diaques i bisbes. També hi reposen les despulles de la majoria de bisbes i cardenals que ha tingut l'arxidiòcesi. Acull la tomba de Santa Eulàlia màrtir, copatrona de la ciutat.

Crítiques de Ciutadans i el PP

Des de Cs, la presidenta del seu grup municipal a l'Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías, ha acusat la CUP de pretendre convertir la catedral en un "nou Can Vies", i ha considerat "molt greu" que el govern de Catalunya i també el de Barcelona depenguin d'un grup que fa propostes "desgavellades, ridícules i sense cap tipus de credibilitat", pretenent convertir les institucions "en una mena de circ".

En la mateixa línia, el líder del PP, Alberto Fernández Díaz, ha qualificat la proposta d'"esperpent". "Qualsevol dia proposaran que la Sagrada Família sigui una comuna i que el Camp Nou es converteixi en un hort", ha ironitzat.

La proposició de la CUP sobre la catedral de Barcelona by naciodigital on Scribd

 
Arxivat a