El primer sindicat als departaments del Govern insta a portar a la Fiscalia ordres «dubtoses» per l'1-O

La CATAC, majoritària a serveis centrals de la Generalitat, se suma als peròs dels estatals CCOO i UGT a que els funcionaris contravinguin la legalitat espanyola | Reparteix una circular obviant les garanties de la llei del referèndum i incomoda la IAC, la confederació de la que forma part amb el sindicat de mestres USTEC, que emet un comunicat de compromís amb el dret a decidir

Manifestació de treballadors públics de la IAC, sindicat a la qual pertany la CATAC
Manifestació de treballadors públics de la IAC, sindicat a la qual pertany la CATAC | IAC
06 de juliol del 2017
Actualitzat el 07 de juliol a les 7:13h
Els sindicats majoritaris de la funció pública no ho estan posant fàcil per a que la Generalitat pugui organitzar el referèndum de l'1 d'octubre amb la necessària col·laboració dels empleats públics. Els sindicats estatals CCOO i UGT ja han posat pegues afirmant que davant el xoc de legalitats entre les lleis estatals i les del Parlament, que com la del referèndum o la de transitorietat seran d'immediat suspeses pel Tribunal Constitucional, no se'ls pot posar en perill. És precisament l'argument que dilluns usava Ada Colau per posar peròs en una entrevista a El Periódico després que l'Estat hagi decidit estrènyer el cèrcol sobre els empleats públics catalans per frustrar l'exercici del dret a decidir.

Ara, a tot plegat, s'hi suma la CATAC-IAC, la primera força sindical als serveis centrals de la Generalitat (és a dir a les seus dels departaments a Barcelona, des d'on s'hauran de prendre i executar les decisions referides al cens, les compres, la campanya institucional i els col·legis) i que directament demana els treballadors públics que posin en coneixement de la Fiscalia qualsevol ordre "de dubtosa legalitat". En un full informatiu repartit aquest dimecres, i que hores després ha creat fortes tensions internes obligant la seva confederació sindical a sortir al pas, el sindicat "alternatiu" recorda que els funcionaris tenen dret a no complir les ordres de superiors que impliquin una "il·legalitat manifesta".

Admeten, acte seguit, que en aquest context pot ser difícil aclarir que és o no "manifestament il·legal" i per això traslladen una sèrie de consells sobre com procedir als funcionaris. Expliquen que els funcionaris poden ser sancionats per incomplir l'ordre i que, davant el dubte, més els val complir. Prenent, això sí, una sèrie de prevencions. La primera és "demanar confirmació per escrit i no complir fins que es rebi"; la segona comunicar, també per escrit i entrat a registre, "la discrepància" amb l'ordre rebuda; i finalment, si es té la sospita que l'ordre pot no ajustar-se al marc legal, "comunicar-ho al Fiscal" a més dels passos anteriors.

Explicar-se al fiscal abans de fer res

La CATAC (Candidatura Alternativa de Treballadors de l'Administració de Catalunya) afirma que "el més fàcil" és recórrer a la Fiscalia "explicant el cas" i, a poder ser, "abans de l'execució de l'ordre". La circular remet en tot moment a l'ordenament jurídic espanyol, començant per la Constitució espanyola i no fa cap esment a la llei del referèndum presentada dimarts i que, segons Junts pel Sí i la CUP,  preval jeràrquicament sobre totes aquelles normes que hi puguin entrar en conflicte, "en tant que regula l'exercici d'un dret fonamental i inalienable del poble de Catalunya". D'aquesta manera, la norma pretén protegir legalment aquelles autoritats, persones -funcionaris o no- o empreses que, desoint la previsible suspensió del Tribunal Constitucional i altres òrgans de l'Estat, "participin ja sigui directament, ja sigui indirectament en la preparació, celebració i/o implementació del resultat del referèndum", les quals "queden emparades per aquesta llei".
 

IAC-CATAC sobre el referèndum by naciodigital on Scribd



La Intersindical-CSC, en sentit contrari

La dura circular de la CATAC arriba després dels dubtes expressats per CCOO i UGT i en plena campanya del sindicat independentista Intersindical-CSC, que és la quarta força sindical a serveis centrals, als centres de treball per, de la mà de l'ANC, transmetre certeses i seguretat als empleats públics. La Intersindical-CSC ha organitzat diverses assemblees als departaments i el proper dilluns acaba la seva campanya de sensibilització amb una assemblea de treballadors públics, que s'espera concorreguda, a les Cotxeres de Sants. Al conjunt de l'administració de la Generalitat la CATAC és la tercera força sindical, però als serveis centrals dels departaments és la primera. A la junta de personal dels serveis centrals té 15 representants, per 9 de CCOO, 7 de la UGT i 4 de la Intersindical-CSC, a més dels que tenen altres sindicats amb menor representació.

La CATAC, un sindicat de funcionaris implantat a la Generalitat, a les presons i a la sanitat pública bàsicament, forma part de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), on l'altra gran força sindical és la USTEC, majoritari a l'ensenyament públic. Tot i tenir un perfil mobilitzador molt discret fora del seu àmbit professional, la CATAC s'ha mostrat fins ara molt activa a l'hora de donar suport a reivindicacions com la fiscalitat justa, la renda bàsica o les manifestacions alternatives de l'1 de maig.

La IAC surt al pas del seu sindicat de funcionaris

El perfil més sobiranista de la USTEC i altres sindicats membres amb un marcat tarannà progressista ha fet que el full repartit per la CATAC als centres de treball de la Generalitat hagi creat un fort malestar. A la nit la IAC, la confederació que les aplega a totes elles, va emetre un comunicat, que ahir a la matinada només havia difós a la seva web la USTEC. Desautoritzaven el full informatiu distribuït per la CATAC, tot i que no de forma explícita. La IAC afirma al text el seu compromís amb la "sobirania" del poble de Catalunya i recorda que, precisament, el dimarts va ser "a la fila zero" de la presentació de l'acte de les garanties pel referèndum al TNC.

En el seu cas sí que cita la llei del referèndum i les garanties que dona als funcionaris. "La interpretació d’aquesta norma [la llei del referèndum], de si és aplicable directament, o no, tot i les resolucions d’òrgans jurisdiccionals, no pot recaure sobre els treballadors i treballadores de les administracions catalanes. Aquesta és una funció que recaurà precisament en el Parlament i el Govern. En conseqüència, en el cas que per part del Parlament o el Govern, les normes i instruccions que es dictin siguin precises i concretes en relació a la norma a aplicar, desapareixeran els elements bàsics del tipus penal descrits, bàsicament el d’arbitrarietat i el d’intencionalitat, ja que l’actuació dels treballadors d’aquesta administració pública estarà emparada per una norma, a la qual l’òrgan competent per dictar-la li dóna vigència", deien. La IAC anima els funcionaris a estar "tranquils" i assegurava no sentir-se "reconeguda" en el posicionament "diferent" de la CATAC i es comprometia a "posar tots els recursos i esforços" per a que l'1-O sigui possible.
Arxivat a