El Constitucional anul·la les partides per al referèndum dels pressupostos

El TC ja va suspendre a l'abril la disposició addicional que feia referència explícita a la consulta vinculant | La decisió arriba només un dia després de la presentació pública de la llei i les garanties de la votació

05 de juliol del 2017
Actualitzat a les 22:10h

Tribunal Constitucional Foto: José M. Gutiérrez


Nova decisió judicial en contra del referèndum previst per a l'1 d'octubre del 2017. El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit anul·lar totes aquelles disposicions dels pressupostos de la Generalitat destinades a finançar la consulta vinculant. El TC ja les va suspendre a l'abril, poc després que fossin aprovades per la cambra catalana. En concret, l'anul·lació té a veure amb la disposició específica sobre al consulta vinculant, i assenyala que les partides destinades a processos electorals no han de finançar-la.

La decisió del TC arriba només un dia després que Junts pel Sí i la CUP presentessin al Parlament la llei del referèndum i que el grup majoritari i el Govern fessin públiques les garanties de la votació en un acte al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). "És inconstitucional", resumeix la sentència del Constitucional. El tribunal considera "provat" que la Generalitat vol impulsar la votació -se centra en declaracions públiques de membres del Govern- i avisa que hi ha partides volgudament "amagades" per finançar-la.

L’apartat 1 de la disposició addicional 40 estableix que "el Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d’habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d’organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya". Es tracta de l’esmena presentada per la CUP que es va aprovar amb els vots de JxSí en el debat parlamentari dels comptes.

L'apartat 2 de l’addicional 40 aprovat amb els vots de JxSí i CSQEP diu que "el Govern, dins les possibilitats pressupostàries, ha de garantir la dotació econòmica suficient per fer front a les necessitats i els requeriments que es derivin de la convocatòria del referèndum sobre el futur polític de Catalunya, acordat en l’apartat I.1.2 de la Resolució 306/XI del Parlament de Catalunya, amb les condicions establertes en el dictamen 2/2017, del 2 de març, del Consell de Garanties Estatutàries". És a dir, fa referència a l’aposta d’intentar un referèndum acordat que el Parlament va aprovar en el passat debat de política general.