El cineasta Costa-Gavras, guardonat amb el Premi Internacional Catalunya

És el primer director de cinema que s'endú el guardó, que enguany s'entregarà el 17 de juliol | El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, destaca la seva "mirada crítica" i la visió sobre la intolerància, la repressió i la manca de llibertats

Carles Puigdemont ha anunciat la concessió del Premi Internacional Catalunya
Carles Puigdemont ha anunciat la concessió del Premi Internacional Catalunya | Govern
05 de juliol del 2017
Actualitzat a les 12:53h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest dimecres el guanyador del XXIX Premi Internacional Catalunya. El guardonat serà el cineasta, "compromès amb el seu temps i que no deixa indiferent", ha assenyalat Puigdemont en una compareixença a Palau en què també ha destacat el seus retrats cinematogràfics sobre les dictadures i el tractament que ha fet de la intolerància, la repressió i la manca de llibertats, així com també la seva "mirada crítica".

Puigdemont ha evitat fer comentaris sobre l'actualitat política i no ha respost quan se li ha preguntat per les últimes paraules de Mariano Rajoy, president del govern espanyol, que ha titllat el procés de "deliri autoritari i frontista". "Algunes d'aquestes qüestions cabrien en pel·ícules de Costa-Gavras", ha assegurat el dirigent nacionalista.

Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, ha fet un repàs de la trajectòria del guardonat i ha indicat que el cinema de Costa-Gavras es podria definir com a "docudrama". És la primera vegada que un cineasta s'endú el Premi Internacional Catalunya, que ja havia premiat escriptors com Harold Bloom, Amos Oz o bé Haruki Murakami. "Amb el premi d'aquest any, es reconeix el cinema com una de les grans formes de representació artística", es pot llegir en l'acta del jurat que ha triat Costa-Gavras com a vencedor.

L'any passat els premiats van ser els oncòlegs Josep Baselga, Joan Massagué i Manel Esteller. El jurat va valorar la seva "revolucionària tasca en recerca ontològica, contribuint a l'avenç en biomedicina a nivell mundial". El guardó acostuma entregar-se a la tardor i està dotat amb 80.000 euros, però enguany l'acte es farà el 17 de juliol.
 

Costa-Gavras, director de cinema, guardonat amb el Premi Internacional Catalunya. Foto: Europa Press