L'unionisme titlla de «cop d'estat» i «performance d'un tripartit separatista» la llei del referèndum

Carlos Carrizosa (Ciutadans) assegura que al conseller Jordi Baiget l'han cessat per "dir la veritat" | Albiol (PP) diu que els dirigents sobiranistes "volen provocar la suspensió de l'autonomia" | Ferran Pedret (PSC) defineix l'acte a l'auditori del Parlament de ser una "reunió informal"

04 de juliol del 2017
Actualitzat a les 14:25h
Carlos Carrizosa, portaveu de Ciutadans
Carlos Carrizosa, portaveu de Ciutadans | ACN
Mentre a l'auditori del Parlament de Catalunya es presenta la llei del referèndum, les formacions unionistes han contraprogramat l'acte convocant rodes de premsa. Carlos Carrizosa, portaveu de Ciutadans, el primer grup de l'oposició, ha titllat de "performance d'un tripartit separatista" l'acte de presentació de la llei del referèndum que s'està duent a terme a l'auditori del Parlament.

D'aquesta manera, ha explicat per què el seu grup no ha volgut assistir-hi. Ha afirmat que "la pròpia naturalesa" del que avui es presenta no només no protegeix els funcionaris, sinó que és un anunci de futures inseguretats jurídiques i creu que portarà més dubtes: "La intranquil·litat que puguin tenir els funcionaris està ben justificada", ha afegit.

Sobre la destitució de Baiget, Carrizosa ha dit que no ha estat destituït perquè durant el seu mandat no ha presentat ni una sola llei del seu àmbit de competència, l'empresa i el coneixement, sinó que "aquest senyor ha estat cessat per dir la veritat". El portaveu del partit taronja ha informat que el seu grup ha demanat que comparegui a la cambra, a banda del president -que ja està previst-, l'exconseller Baiget i el seu substitut, Santi Vila.

Albiol: "Un acte de totalitarisme"

El president del PP català, Xavier García-Albiol, ha definit com a "acte de totalitarisme" propi de Nicolás Maduro i "cop d'estat" la presentació de la llei del referèndum. Segons ell, l'objectiu sobiranista és provocar que les institucions democràtiques suspenguin l'autonomia a Catalunya. "Estan buscant una provocació". I ho fan uns polítics que estan "amortitzats" i volen convertir-se en "màrtirs".

Albiol ha assegurat que espera que la fiscalia actuï i que el PP veuria molt bé que les institucions de l'Estat intervinguin davant l'actuació d'uns "irresponsables". Ha dit també que no ha vist en l'acte a l'auditori el conseller d'Interior, Jordi Jané, cosa que ha considerat positiva ja que és el màxim representant dels mossos d'esquadra.  

"A Catalunya no hi haurà doble legalitat", ha asseverat el dirigent unionista, ja que
segons ell la llei del referèndum no entrarà en vigència "ni un minut". La resposta de les institucions de l'Estat, ha dit Albiol, serà "proporcional" i "gradual" a mesura que les diverses provocacions es vagin consolidant i "al nivell d'irresponsabilitat" dels dirigents sobiranistes, dels qui ha dit que "no tenen gallardia democràtica" per dir quan portaran la nova llei al Parlament. S'ha mostrat confiat que no serà necessari aplicar l'article 155 de la Constitució.

 

Ferran Pedret Foto: Europa Press


El PSC nega legitimitat al referèndum

Ferran Pedret, portaveu adjunt del PSC, nega que s'estiguin complint els estàndards internacionals pel que fa a l'organització del referèndum ni el codi de bones pràctiques de la Comissió de Venècia. Segons Pedret, en aquests moments "no hi ha cens electoral, no hi ha administració electoral ni garanties". El diputat socialista ha demanat que "si hi ha quelcom que es vulgui fer l'1 d'octubre cal que es vingui aquí al Parlament. Aquesta iniciativa hauria de ser la més rellevant possible i discutir-la entre els diputats de Junts pel Sí i la CUP no és la millor manera".  

Pedret ha dit que "res del que s'està ara parlant neix d'aquelles ponències conjuntes per fer les lleis de desconnexió". Ha assegurat que el seu grup no ha assistit a l'acte de presentació de la llei del referèndum perquè "ens sembla perillós que s'intenti induir a confusió ja que no són explicacions que es fan en seu parlamentària, sinó una reunió informal que s'ha celebrat aquí però que podria haver-se celebrat en qualsevol altre lloc".  

El "dubte raonable" de Baiget

Sobre la destitució del conseller d'Economia i Empresa, Jordi Baiget, per haver dubtat de la celebració del referèndum, Ferran Pedret ha dit que "havia expressat un dubte raonable sobre si es podria o no fer allò que s'havien compromès a fer" i el seu cessament "és una mostra de com en una determinada fase del procés fins i tot l'expressió de dubtes raonables es converteix en una pèrdua de confiança" i provoca un "càstig".