Puigdemont utilitza el cessament de Baiget per alinear el Govern amb el referèndum

El president trasllada al conseller la "pèrdua de confiança" pels dubtes expressats, i envia un missatge de determinació a l'executiu i el PDECat | El comitè nacional del partit havia fet pinya amb Baiget i no ha rebut bé les formes del seu adeu, interpretat com una desautorització a Pascal | La decisió és "brutal, desconcertant i fora de mida", segons l'entorn de la direcció executiva, consultada per NacióDigital

Carles Puigdemont i Santi Vila, amb Neus Munté, a l'entrada d'una reunió del Govern
Carles Puigdemont i Santi Vila, amb Neus Munté, a l'entrada d'una reunió del Govern | Govern
Oriol March / Joan Serra Carné
03 de juliol del 2017
Actualitzat el 04 de juliol a les 14:33h
Carles Puigdemont ha pres la decisió més dràstica des que fa un any i mig va assumir la presidència de la Generalitat. El cessament de Jordi Baiget -fins fa poques hores conseller d'Empresa i Coneixement- pels dubtes expressats entorn el referèndum són un missatge clar i diàfan: Puigdemont no tolerarà cap actitud dubitativa dels membres del consell executiu camí de la votació de l'1 d'octubre. "És un missatge al Govern, i també al partit", expressaven aquest dilluns a la nit fonts governamentals per relatar la decisió dictada pel president, que ha pres les regnes de la situació, atenent la petició de les entitats sobiranistes, que reclamaven que es visualitzessin els lideratges per generar la percepció que la consulta serà vinculant.

Baiget, un home fidel a Artur Mas, ha estat inoportú o imprudent, o totes dues coses alhora, i els dubtes expressats li han acabat costant la cadira al consell executiu. L'"atac de sinceritat" -com ho qualifiquen al seu entorn- ha resultat intolerable per al president, que ha decidit actuar amb determinació just el dia abans de presentar les garanties del referèndum. Aquest dimarts, al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras detallaran com s'articularà la votació. Ho faran després que Junts pel Sí i la CUP hagin facilitat els detalls de la llei del referèndum al Parlament, sense la presència de l'oposició.

Santi Vila s'erigeix com el principal suport de Puigdemont al Govern i al PDECat assenyalen el seu nomenament com a pista en clau successòria

Puigdemont ha estat clar quan ha citat Baiget a Palau. No tenia previst un toc d'atenció. Simplement, li ha comunicat que el cessava. El president ha fet veure al titular d'Empresa i Coneixement la "pèrdua de confiança" que implicaven les seves declaracions. Tal com han confirmat fonts governamentals, Puigdemont ha raonat que no era "compatible" tenir responsabilitats al Govern i no defensar el referèndum de l'1 d'octubre. Baiget ha entès la decisió, tot i que ha exposat que no pretenia "perjudicar" l'executiu. El titular de Cultura, Sani Vila, assumirà de forma provisional la cartera vacant. Vila havia expressat aquesta tarda el seu "compromís" amb el president. Ara mateix, és la figura del Govern més propera a Puigdemont.
 

Jordi Baiget i Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu al Parlament Foto: ACN


Segons fonts consultades per NacióDigital, el conseller de Cultura es va oferir a l'exalcalde de Girona com a secretari general de Presidència quan el dirigent nacionalista va aterrar a Barcelona. "Li volia fer veure que això pot ser un cau de víbores", destaquen des de l'entorn de Vila, que en un moment determinat es va plantejar ser candidat a l'alcaldia de Barcelona. Entorns propers a l'executiva del PDECat indiquen que el president ha "ungit" el conseller de Cultura com a favorit a liderar les sigles a les properes eleccions amb aquest gest d'avui. Vila no ha amagat mai les seves ambicions, i Puigdemont ja li va fer costat quan va decidir fer el pas com a president del consell nacional del PDECat. Va perdre davant Mercè Conesa.

Xoc amb el PDECat

La decisió del president -que s'ha produït hores després que la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, hagués fet costat a Baiget- també té lectures en clau de partit. "Això és un cop d'estat!", s'exclamaven els més contraris a la decisió. Especialment significatius són els tuits que ha fet Francesc Homs, exconseller de la Presidència i membre de la guàrdia pretoriana d'Artur Mas a Palau -en la qual també destacava Baiget, en el seu moment-, en contra de la decisió. "Si se l'ha fet fora per declaracions més o menys afortunades, n'hi ha que fa temps que sobren", ha apuntat Homs, allunyat avui del nucli dur del procés.
 
L'entorn de Pascal no ha rebut bé la decisió. "Hi ha disgust", assenyala una font consultada. "És una nova mala jugada cap a ella", resumia una altra veu destacada a nivell territorial. "Baiget tenia tot el suport del partit, com ha quedat clar en el comitè nacional d'aquest matí", assegura una tercera font dels nacionalistes, que veu una "desautorització" cap a Pascal. La coordinadora general de la formació, que a banda està casada amb el cap de gabinet del ja exconseller, havia indicat que s'arribaria fins al "final" amb Baiget dins l'executiu. Fonts oficials asseguren que ell sempre ha estat "fidel al partit i al Govern".

"Això és desconcertant i brutal, fora de mida", reflexionaven ahir a última hora fonts de la direcció executiva. No és cap secret que existeix una certa distància entre Puigdemont, poc amant de les estructures de partit, amb la cúpula de la formació. Fonts oficials, però, insistien que el nou model de funcionament està inspirat en el PNB i que, per tant, és "potestat" del president decidir els consellers. Ara bé: el malestar era més que evident.

Posar a ratlla la desconfiança

La crisi protagonitzada per Baiget, resposta de forma immediata per Puigdemont, completa un cicle de tensions a l'executiu. En les darreres setmanes s'havien airejat determinades desconfiances entre les formacions que integren el Govern. Les tibantors entre les conselleries de Governació i Exteriors per la concreció del vot dels catalans a l'estranger -ara mateix en dubte camí de l'1 d'octubre- i el fet que el concurs per a la compra d'urnes quedés desert havien erosionat la imatge de determinació de Palau en un moment crucial.

Al llarg de les últimes dues setmanes, Puigdemont ha llançat un parell d'avisos dins la reunió del consell executiu. El missatge, confirmat per cinc fonts consultades, era el següent: si hi ha algú que no està "còmode" amb el rumb cap al referèndum unilateral, millor que deixi el càrrec. No hi ha hagut ningú que ho fes, però sí que el president s'ha vist obligat a cessar un conseller, Baiget, per dos motius: per les seves paraules i perquè el trajecte final cap a la consulta vinculant requereix la menor quantitat de dubtes possible. Els titubejos ja no es consenteixen a Palau.