Repunten un 15% les estirades a Barcelona a la caça d'«smartphones» i rellotges de luxe

Mossos i Guàrdia Urbana engeguen un dispositiu contra els furts al Metro de Barcelona per combatre el repunt del 7,5% d'aquests delictes | El nou comissari de la ciutat comtal afirma que els ciutadans "viuen amb normalitat i agraeixen" els patrullatges i controls antiterroristes

Redacció
02 de juliol del 2017
Actualitzat a les 11:31h

Dispositiu policial per reduir els Metro de Barcelona. Foto: Adrià Costa


Els Mossos d'Esquadra engegaran la setmana vinent un dispositiu conjunt amb la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) contra els furts al transport públic, especialment al metro, que s'allargarà fins a les festes de La Mercè, a finals de setembre. El nou cap de la Regió Policial Metropolitana Barcelona (RPMB), el comissari Joan Portals, puntualitza que no és un dispositiu tancat, sinó que n'analitzaran els resultats "setmana a setmana" per detectar si carteristes i altres furtadors es desplacen cap a altres zones de la ciutat i així "redirigir-lo cap al lloc on sigui necessari". Tot i la baixada del 19% dels furts entre el 2009 i el 2016 a la ciutat, en els cinc primers mesos d'aquest any han repuntat un 7,5% respecte al mateix període de l'any passat.

En una entrevista a l'ACN unes setmanes després d'assumir el nou càrrec, Portals parla de les estratègies policials davant els grans reptes en seguretat pública de Barcelona. Els turistes i congressistes, amb una activitat frenètica a la ciutat en els darrers anys, són l'objectiu predilecte en delictes com els furts, que representen el 65% de les denúncies relacionades amb patrimoni. "No és un fet exclusiu de Barcelona, sinó que es dona en les altres grans ciutats", assenyala el comissari Portals, que destaca que els furts han baixat un 19% en els últims set anys, tot i que el turisme ha augmentat un 20%.

Ara bé, a finals del 2016, els Mossos van alertar d'un repunt d'aquest tipus de delictes a Barcelona, que ha continuat en els cinc primers mesos de Barcelona. Davant aquest augment, els Mossos coordinaran aquest estiu un dispositiu, conjunt amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, per reduir els furts al metro en aquelles zones amb més afluència turística, com són Ciutat Vella i l'Eixample. Els carteristes solen actuar sols o en grups de com a màxim dues o tres persones i trien especialment turistes com a víctimes. "La ciutadania ha de tenir cura de les seves pertinences i estar amb un punt d'alerta encara que estiguin de vacances", demana Portals.

Serà un dispositiu dinàmic, que s'analitzarà de forma continuada. En cas de detectar que la pressió policial, uniformada i de paisà, al metro està provocant que els carteristes es desplacin a altres zones de la ciutat i continuïn furtant, els Mossos modularan el dispositiu. "La pressió que hem estat fent a l'espai públic ha tingut com a conseqüència que hagin pujat els furts en els comerços i el transport públic", reflexiona Portals.

El 41% de les detencions per furts són in fraganti

Portals destaca que el 53% de les detencions per furts que van realitzar el 2016 van ser in fraganti. En els cinc primers mesos del 2017, ho han estat el 41,5%. Aquest tipus de detencions "faciliten la tasca" judicial, perquè el testimoni dels agents pot servir com a prova en un judici. D'aquesta manera, si la víctima és turista, no és necessària la prova preconstituïda, és a dir, que el jutge citi les parts hores després del delicte perquè la declaració de la víctima serveixi per al judici. Quan un turista pateix un furt, rares vegades assisteix a la vista oral i l'acusat quedava absolt en moltes ocasions.

Portals reivindica la feina del grup de multireincidents, coordinada amb la fiscalia i els jutjats d'instrucció, que van iniciar el 2005 per demostrar, amb la suma de denúncies, que el modus vivendi d'una persona és el furt i demanar-ne una ordre d'allunyament al metro, aconseguir-ne així l'ingrés a presó o que s'acabin traslladant a altres ciutats per aquesta pressió policial.

"La ciutadania viu amb normalitat els patrullatges i controls antiterroristes"

El terrorisme jihadista és la principal amenaça per a la seguretat pública a Catalunya i entre el 34 i el 35% del patrullatge preventiu dels Mossos d'Esquadra a la ciutat de Barcelona està destinat a la lluita antiterrorista; una quantitat d'hores que modulen en funció del context, de les informacions que els arriben i de manera que no hi hagi un impacte negatiu en els altres àmbits.

En el nivell d'alerta terrorista 4 sobre 5 i en un context de cada vegada més tensió per aquesta amenaça, Portals assenyala que, amb les informacions amb què treballen els analistes, "no hi ha una amenaça concreta a la ciutat de Barcelona ni a Catalunya", si bé puntualitza que "el risc zero no existeix". "Jo diria a la ciutadania que estigui tranquil·la i faci vida normal", afegeix.

Barcelona és una ciutat farcida d'esdeveniments multitudinaris, des de concerts i partits a congressos, que els Mossos tracten de manera individualitzada per dissenyar-ne el dispositiu de seguretat. "Ens ocupen cadascun d'aquests esdeveniments", recalca. La presència de trinomis amb armes llargues s'ha reforçat en els darrers mesos i el perímetre de seguretat d'actes multitudinaris s'ha ampliat, amb més controls i registres, entre altres mesures de seguretat que s'han intensificat arran dels diversos atemptats dels últims anys a Europa. "La ciutadania viu amb normalitat, i agraeix, els patrullatges a la ciutat amb agents uniformats i arma llarga, i els dispositius de control específics, amb escorcolls i identificacions", assenyala el comissari.

Un repunt del 15% dels robatoris violents al carrer

Els Mossos han detectat un repunt del 15% dels robatoris violents al carrer, les conegudes "estirades' a la ciutat de Barcelona aquest 2017, amb uns lladres que ara van principalment a la caça dels "smartphones" d'última generació i de rellotges de luxe. Portals, explicat -en declaracions a Europa Press- que aquest increment s'ha traduït en 149 robatoris més en els cinc primers mesos del 2017, respecte al mateix període del 2016, un més al dia.

Després d'un augment el 2012 dels lladres que anaven a robar collarets d'or, que s'ha anat estabilitzant en els últims anys, la policia catalana ha detectat un nou increment per aquests nous objectes de luxe a les zones d'oci nocturn i de molta afluència turística.

"Hem vist que en alguns casos, possibles furts han acabat sent estirades perquè ha canviat la modalitat. Fins ara es perseguien els diners de la víctima; ara ha derivat en telèfons mòbils i altres productes de gamma alta com a rellotges", ha explicat el comissari.

Es tracta de productes "fàcils de col·locar", per això ara s'està donant importància a les inspeccions en botigues de segona mà per part de la policia administrativa -des de principi d'any s'han fet 258 inspeccions-, encara que molts productes surten ràpidament cap a l'estranger a través de receptadors.

El comissari ha puntualitzat que no hi ha una banda organitzada que es dediqui a fer aquests robatoris, sinó que solen ser grups de dues o tres persones que primer intenten fer un robatori al descuit i, si no tenen èxit, acaben utilitzant la violència.

De fet, aquest juny els Mossos van arrestar 27 lladres especialistes en robatoris de rellotges de luxe que principalment actuaven contra turistes en zones freqüentades per persones d'alt poder adquisitiu a Barcelona, i que junts acumulaven més de 250 antecedents policials.

Assessorament i atenció a les víctimes de robatoris amb força a domicili

Els robatoris amb força a l'interior de domicili són un altre front dels Mossos d'Esquadra, que van implementar un pla per reduir-los en l'àmbit català després d'un ascens marcat el 2015. A Barcelona, aquell any havien incrementat un 27% respecte a l'anterior i el pla va començar a portar els seus fruits el 2016, amb una baixada del 17%, segons el balanç delinqüencial. En els cinc primers mesos del 2017, el descens és de prop del 13%. "Encara no estem satisfets. Veníem d'un període bastant complicat, amb xifres elevades i volem aconseguir un impacte major perquè les xifres continuïn baixant", afirma.

Portals explica que els Mossos, pel que fa al cos, estan treballant en un segon pla, amb noves estratègies contra aquests robatoris, com un increment de les inspeccions en botigues on es puguin revendre els objectes robats. El comissari destaca que els Mossos també volen assessorar les víctimes de robatoris amb força a domicili, per explicar-los els passos que han de seguir després d'haver patit el delicte, i oferir-los atenció psicològica. "Més enllà del robatori d'objectes, són persones que han vist vulnerada la seva intimitat, que els han violentat casa seva, el lloc més sagrat", subratlla. Aquesta és una proposta que s'està acabant de perfilar i que els Mossos tenen previst implementar-la en els pròxims mesos.

La "prioritat" dels Mossos en el "top manta" és la investigació

Portals assenyala que la "prioritat" dels Mossos en la persecució del "top manta" és la investigació dels delictes que hi estan associats, com la falsificació o contra la propietat intel·lectual, tot i que ha deixat clar que continuaran "participant en el patrullatge preventiu coordinat amb la policia portuària i la Guàrdia Urbana" en les zones de més afluència turística i amb més concentració de venedors sense autorització. "Hi ha una doble vessant en què és prioritària la investigació", afirma Portals. El comissari assegura que les relacions amb la Guàrdia Urbana són "bones" i la mostra és aquest "patrullatge preventiu que es pot veure implementat a la via pública, cadascú amb l'espai assignat i de manera coordinada amb reunions de periodicitat quinzenal".

Un grapat de pilotes de golf sobre la taula de reunions del despatx de Portals, on es va realitzar l'entrevista, testimonien la passió per aquest esport del nou cap de la Regió Policial Metropolitana Barcelona. Portals va rellevar el comissari Joan Carles Molinero com a cap de la regió el maig passat, en una reorganització de la cúpula dels Mossos d'Esquadra després del nomenament de Josep Lluís Trapero com a major del cos i l'entrada de vuit nous comissaris, entre els quals es trobava. Portals estrena rang i càrrec, però coneix a fons la regió, ja que fins ara n'era el sotscap.
Arxivat a