Els alcaldes i el Govern es conjuren per fer el referèndum: «Fem por i més que en farem»

Més de 500 batlles sobiranistes manifesten el compromís amb la consulta en un acte a la UB | Puigdemont i Junqueras agraeixen el suport del món local i avisen l'Estat que ha arribat el moment de "dir prou" | "No hi ha res més transformador i revolucionari que una urna", diu Neus Lloveras, presidenta de l'AMI | "Som darrere vostre", recorda Miquel Buch, president de l'ACM, als representants del Govern i el Parlament

Foto de família entre els representants del Govern i els alcaldes
Foto de família entre els representants del Govern i els alcaldes | ACN
Ferran Casas / Joan Serra Carné
01 de juliol del 2017
Actualitzat el 03 de juliol a les 7:30h
El Govern i els alcaldes sobiranistes estan alineats i compromesos. Ho han demostrat aquest dissabte al Paranimf de la Universitat de Barcelona (UB), on 500 alcaldes i regidors i la plana major de l'executiu han verbalitzat conjuntament el seu compromís per fer el referèndum. La fotografia, que recorda aquella imatge unitària del 4 d'octubre del 2014 -quan centenars d'alcaldes van entregar a la Generalitat les mocions aprovades a favor del 9-N-, escenifica una suma plural quan falten menys de 100 dies per a l'1 d'octubre. "Fem por i més que en farem", ha expressat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant l'acte organitzat l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

Puigdemont ha subratllat el poder que ostenta el món local camí del referèndum. "Ens tenen por. Tenen por del que diguem o decidim. És l'expressió d'un Estat que té un problema amb la democràcia, que té al·lèrgia i intolerància a les urnes", ha detallat Puigdemont, en un discurs emfàtic. El president ha destacat que l'estat espanyol disposa de "molt poder" -des de jutges i fiscals fins a "clavegueres"-, però ha destacat que no compta amb allò "més important", la "gent". "La gent a Catalunya, quan surt al carrer o quan vota, no vota el que defensa l'Estat", ha apuntat.

Els ciutadans de "segona" i l'única legalitat

Per primer vegada, hi ha un procés transformador que no va de dalt cap a baix, sinó que va de les persones cap a dalt", ha argumentat Puigdemont, que ha instat els alcaldes a dir "prou a un Estat" que tracta els catalans com a "ciutadans de segona". El president de la Generalitat també ha fet un crida a confrontar les urnes a les "arnes que es mengen la democràcia".

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, també ha agraït el suport dels alcaldes en la seva intervenció i els ha animat a convertir la cita de l'1 d'octubre en un referèndum amb participació "massiva". Junqueras ha recordat davant del mig miler de batlles que "només hi ha una legalitat possible, el dret a l'autodeterminació". També ha detallat que "només hi ha legitimitat", la que assisteix el poble de Catalunya. El vicepresident del Govern ha apuntat que l'Estat, davant d'aquesta legalitat i legitimitat, reprimeix amb les "clavegueres". Junqueras ha subratllat que, quan actua d'aquesta manera, l'Estat "col·lapsa".
 

Carme Forcadell, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, amb els representants de les entitats sobiranistes Foto: ACM


"El referèndum és un acte de normalitat democràtica"

En l'acte a la UB no hi han participat batlles del PSC, tal com estava lligat en un principi, perquè encara no es coneixen les garanties de la votació que han de fer públiques dimarts Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. A banda del president i del vicepresident, diversos alcaldes han tingut un paper destacat: Agnès Ferré (Bisbal del Penedès, PDECat), Cori Montlleó (Ulldemolins, Demòcrates de Catalunya), Bartomeu Baqué (Bolvir, Cerdanya Endavant), Estefana Rufach (Os de Balaguer, ERC), José María Osuna (Ripollet, CUP), Lluís Soler (Deltebre, PDECat), Montse Venturós (Berga, CUP) i Juli Fernández (Sabadell, ERC).

Els alcaldes han presentat diferents arguments per justificar el referèndum de l'1 d'octubre, després que un audiovisual hagi recordat els obstacles de l'Estat contra el procés sobiranista. En la seva intervenció, l'alcalde de Ripollet, José María Osuna, ha exposat que el dia de la consulta "tant la gent del sí com del no anirà a votar". "El referèndum és un acte de normalitat democràtica", ha afegit. Montse Venturós, alcaldessa de Berga, ha recordat que "l'Estat actua amb eines repressives i els primers embats han estat als municipis". "S'han judicialitzat processos que són estrictament polítics", ha reblat per destacar el "caràcter antidemocràtic" de l'Estat.

Juli Fernández, alcalde de Sabadell i representant de la ciutat més gran governada per un executiu independentista, ha explicat que les ciutats grans del país ajudaran a fer possible la votació. "Som conscients de les obligacions contretes, i no abdicarem de fer possible el referèndum", ha subratllat Fernández.

Neus Lloveras: "Posarem els locals a disposició del Govern"

La presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, ha reiterat el "ple suport al Parlament i el Govern en la seva voluntat de fer possible l'exercici democràtic de donar veu als ciutadans". Lloveras també ha subratllar la "plena disposició" dels municipis independentistes a col·laborar amb el Govern "per organitzar el referèndum". "Posarem a disposició de l'organització els locals per fer possible la votació", ha explicat la presidenta de l'AMI.

Lloveras també ha avançat que convidaran els municipis estrangers amb qui els ajuntaments catalans estan agermanats a fer d'"observadors" l'1 d'octubre. L'AMI posarà a disposició del Govern els seus contactes internacionals. "Compteu amb el compromís del món local, perquè no hi ha res més transformador i revolucionari que una urna", ha afegit, dirigint-se al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Miquel Buch: "L'1 d'octubre votarem"

El president l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha protagonitzat un dels moments més emotius del matí quan ha fet aixecar Puigdemont, Junqueras i els representants del Govern -així com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell- per mostrar-los el suport de què disposen. "Som darrere vostre", ha afirmat Buch entre aplaudiments dels alcaldes presents a la UB. Tot seguit s'han escoltat crits de "trimfarem".

Buch també ha explicat el motiu de l'acte, dies abans que es presentin les garanties del referèndum. "Som aquí perquè ens uneix la democràcia. Si hi ha unitat aquest país és imparable", ha reblat. "L'1 d'octubre votarem", ha sentenciat Buch.
 
Carme Forcadell, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, amb els alcaldes sobiranistes Foto: ACN

Un compromís que se signarà gradualment

L'encarregat de llegir el manifest ha estat Antoni Morral, que va ser alcalde de Cerdanyola del Vallès entre el 2003 i el 2009. Morral va ser expulsat del seu partit (ICV) després de les eleccions plebiscitàries del 27-S, en les quals va fer campanya a favor de Junts pel Sí.

El document llegit Morral, que defineix específicament que els ajuntaments cediran els locals habituals de cada convocatòria electoral per fer possible la votació, no s'ha llegit durant el transcurs de l'acte. Les rúbriques arribaran al llarg de les properes setmanes- com va avançar NacióDigital-, després que el Govern hagi detallat les garanties que tindrà la consulta vinculant.
 

Compromís dels alcaldes amb el referèndum by naciodigital on Scribd



 

Plafó anunciant l'acte al Paranimf de la UB Foto: AMI

Arxivat a