Salut

Les infermeres hauran de formar-se per prescriure medicaments amb recepta

El conseller de Salut presenta el decret que permetrà a les professionals de la infermeria tornar a prescriure fàrmacs als pacients | Toni Comín reconeix que el consens amb la comunitat mèdica no és "total"

per Redacció , 30 de juny de 2017 a les 17:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El conseller de Salut, Toni Comín, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN


Els infermers i infermeres catalans hauran d'acreditar una formació específica per tal de prescriure medicaments que només es poden subministrar amb recepta mèdica. En canvi, podran dispensar lliurement els fàrmacs que no en requereixin. És la principal novetat del projecte de decret que prepara el Govern per tal de donar "seguretat jurídica i mantenir la qualitat assistencial" després del reial decret del desembre del 2015 del govern espanyol que impedia a les infermeres subministrar medicaments. El conseller de Salut, Toni Comín, ha reconegut en la presentació del document que el text no ha estat consensua però creu que manté "l'equilibri" entre metges i infermeres i "fomenta la cooperació interprofessional" per tal de buscar un "estret marge legal" a la literalitat del decret espanyol.


La negociació pel decret ha estat llarga i dura entre les tres parts, i encara no ha acabat, ja que durant la tramitació pública, que es pot allargar mig any, el Consell de Col·legis de Metges ja ha anunciat que presentarà al·legacions. Els metges volen que les infermeres també hagin d'acreditar formació especifica per prescriure medicaments sense recepta, mentre que aquest col·lectiu accepta haver d'acreditar formació específica per als medicaments subjectes a prescripció mèdica però no per la resta.

Així, les infermeres, seguint els protocols propis de la seva professió i amb el Grau d'Infermeria o equivalent, podran prescriure productes sanitaris i medicaments sense recepta. En tots dos casos, l'acreditació de la formació serà obligatòria, vinculada al Grau o titulació homologable i amb l'obligació de col·legiar-se professionalment. En canvi, en els medicaments amb prescripció mèdica, les infermeres hauran de seguir els protocols dels equips assistencials, que s'activaran quan hi hagi un diagnòstic per part d'un metge. La formació haurà de ser específica per a cada àmbit d'interacció i serà acordada per una comissió de pràctica assistencial. L'acreditació serà obligatòria i vinculada al compliment de la formació per a cada àmbit. Aquesta formació se l'haurà de pagar cada infermera.


La comissió de pràctica assistencial serà l'òrgan encarregat de dirigir el desplegament de la indicació i ús dels medicaments amb recepta. Estarà composta pel Departament de Salut, el Consell de Col·legis d'Infermeria i el Consell de Col·legis de Metges, a més d'estar oberta a societats científiques. Les seves principals funcions serà determinar els àmbits d'interacció on les infermeres podran indicar, usar i autoritzar la dispensació de medicaments de prescripció mèdica, acordar els estàndards de coneixement i/o el temps d'experiència específic per cada àmbit, i acordar els requisits que han de complir els protocols dels equips assistencials de cada àmbit.

D’aquesta manera, si el decret s'aprova tal com està d'aquí uns sis mesos, es blinden amb seguretat jurídica unes activitats que ja es feien habitualment a Catalunya i que un reial decret estatal aprovat "amb nocturnitat i traïdoria" el 23 de desembre del 2015 i "que no s'havia pactat amb les autonomies", havia deixat sense empara. “Blindem de seguretat jurídica el que passa cada dia amb normalitat als centres sanitaris de Catalunya: el treball en equip i les relacions interprofessionals, que són la clau de la qualitat del sistema de salut català”, ha subratllat el conseller. En aquest sentit, Comín ha posat en valor que avui és un dia positiu pel sistema, donat que s’ha arribat a “un grau de consens interprofessional molt alt”, i ha agraït els col·legis d’infermeres i de metges el seu “esforç i flexibilitat”.


Els metges, en contra

Paral·lelament a la roda de premsa del conseller, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ha enviat un comunicat on recorda que la llei espanyola d'ordenació de professions sanitàries del 2009 estableix que el diagnòstic i la proposta de tractament és competència dels metges. També reiteren que en altres països d'Europa l'acreditació de la formació no s'ha aplicat de forma generalitzada, sinó d'acord amb el perfil i capacitat de cada infermera. Però el decret català, segons els metges, no garanteix que les infermeres tinguin una formació bàsica i específica degudament definida i acreditada. El text "no ofereix suficient concreció pel que fa a aspectes relacionats amb la necessitat de formació específica, acreditació formal i expertesa per avançar de manera segura en la indicació de medicaments per part d’infermeria", assegura el comunicat.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació