El MNAC exposarà el «goya» i el «greco» recuperats per l'Ajuntament de Barcelona

El museu les té en dipòsit provisional perquè la família Muñoz Ramonet ha presentat recurs contra la sentència judicial

Redacció
29 de juny del 2017
Actualitzat a les 18:25h
L'Ajuntament de Barcelona ha recuperat ja dues de les obres més importants i característiques del llegat de l'industrial Julio Muñoz Ramonet: L'aparició de la Verge del Pilar, de Francisco de Goya, i L'anunciació de El Greco. Un net de Muñoz Ramonet havia al·legat que aquestes dues obres en concret li pertanyien a ell i als seus dos fills, però el jutge ho ha desestimat i ha decretat la seva entrega a la ciutat.

El MNAC les té des d'aquest migdia en dipòsit provisional, ja que la família ja ha presentat un recurs. El tinent d'alcaldia de Cultura, Jaume Collboni, ha qualificat aquesta notícia de "victòria moral", tot i que ha recordat que encara queden per recuperar entre 700 i 800 obres més, que la justícia també estima que han de ser lliurades a l'Ajuntament.

Cap a les 13 hores, les dues obres més rellevants de la col·lecció de Muñoz Ramonet han arribat al MNAC. En presència del secretari judicial i dels advocats de les parts, s'han obert les caixes i s'ha verificat que els dos quadres estan en aparent bon estat. Els tècnics començaran ara un procés d'anàlisi exhaustiu. Ha estat la família qui ha portat les dues obres, ja que el jutge havia avisat que faria entrar la força pública a casa seva per recuperar-les.

El "greco" i el "goya" estan ara en dipòsit provisional, a l'espera de la resolució del recurs. Això no impedeix que puguin ser exposades, però no poden ser prestades a altres museus.

"Batalla jurídica i moral"

Collboni ha celebrat aquesta bona notícia en la "batalla jurídica i moral" que està portant a terme l'Ajuntament per recuperar "el que és legítimament dels barcelonins", ja que l'industrial va llegar casa seva i tot el seu contingut a la ciutat. El tinent d'alcaldia ha remarcat que aquesta és una "victòria moral" perquè aquestes dues obres són "molt significatives i rellevants des del punt de vista del seu valor històric i del relat pictogràfic del MNAC".

Malgrat tot, ha recordat que encara queden pendents de recuperar les entre 700 i 800 obres que la família es va emportar de la casa del carrer Muntaner, però ha apuntat que el "greco" i el "goya" eren les que tenien "més càrrega simbòlica". Estan valorades en 7 milions d'euros. Al seu parer, aquesta entrega és un "punt d'inflexió important" en aquest llarg procés judicial, que el tinent d'alcaldia Jaume Asens ha qualificat de "culebrot".

Collboni també ha aprofitat per agrair l'esforç i la tenacitat dels diferents governs municipals, que batallen des de la mort de l'industrial, l'any 1991.

En paral·lel, la família també va presentar una demanda per declarar nul·la la creació de la Fundació Muñoz Ramonet, però el TSJC ho va desestimar definitivament la setmana passada.

Queden pendents de recuperar entre 700 i 800 obres més. El jutge ja ha dit que s'han de lliurar a la ciutat. Si no poden ser localitzades, un pèrit les haurà de taxar i la família haurà d'indemnitzar l'Ajuntament.
 
Arxivat a