​Aigües de Barcelona retreu a l'Ajuntament i l'AMB que cobrin taxes als més desfavorits

El consistori assegura que no està reclamant els impagaments i modificarà les ordenances | L'Àrea Metropolitana sí que els demana en cas que siguin superiors a 100 euros

La junta d'Aigües de Barcelona
La junta d'Aigües de Barcelona | Europa Press
Redacció
29 de juny del 2017
Actualitzat a les 15:33h
El conseller delegat d'Aigües de Barcelona, Albert Martínez Lacambra, ha demanat aquest dijous "corresponsabilitat a totes les administracions en la lluita contra la pobresa" i que bonifiquin la part del rebut de l'aigua corresponent a l'impost de clavegueram –recaptat per l'Ajuntament- i la taxa metropolitana de tractament de residus –recaptat per l'Àrea Metropolitana-. Segons Lacambra, malgrat que la companyia bonifiqui el 34% del rebut, corresponent al cost de l'aigua, les administracions no deixen de cobrar les taxes.

"La pobresa no és selectiva, qui no pot pagar l'aigua, no pot pagar el clavegueram i no pot pagar la taxa de residus, per tant, hem de demanar a l'Ajuntament i a l'AMB que bonifiquin íntegrament aquests dos conceptes", ha argumentat. Martínez Lacambra ha assegurat que des d'Agbar han reclamat "de forma reiterada" a les dues administracions que subvencionin la seva part de la factura de l'aigua, i ha lamentat que no han obtingut resposta, segons ha dit als mitjans abans de la junta d'accionistes de l'empresa.

Aigües de Barcelona és la societat mixta de gestió del cicle de l'aigua a l'àrea metropolitana, i està formada en un 70% per Agbar, un 15% per l'AMB i un 15% per Criteria Caixa. El regidor d'aigua de Barcelona, vicepresident de Medi ambient de l'AMB i conseller de la societat mixta, Eloi Badia, ha afirmat als mitjans que la intenció de l'Ajuntament és impulsar abans d'estiu una modificació de l'ordenança del clavegueram per regular com es liquida el deute dels usuaris que no paguin l'impost, ja que ha garantit que no s'estan reclamant els impagaments.

En el cas de la taxa de gestió de residus de l'AMB, ha explicat que tampoc s'estan reclamant els impagaments si són inferiors a 100 euros, que ha assenyalat que són la gran majoria dels rebuts domiciliaris.

17.500 famílies amb l'aigua bonificada

Martínez Lacambra ha detallat que entre 2016 i els cinc primers mesos del 2017 la companyia d'aigües ha bonificat 3,3 milions d'euros –2,2 milions el 2016 i 1,3 milions el 2017- corresponents al 34% de la factura que suposa el consum d'aigua de 109.805 factures subvencionades –17.500 famílies acollides al fons de solidaritat-.

Ha concretat que l'any passat, el 86% dels usuaris que tenen l'aigua subvencionada van pagar les taxes incloses en el rebut, la qual cosa equival als 600.578 euros –58.926 de clavegueram i 541.652 de gestió de residus- dels 711.900 facturats, i fins al 31 de maig d'aquest any ho ha fet un 71%, equivalent als 263.860 euros –28.026 de clavegueram i 235.834 de residus- de 386.532 facturats.
Arxivat a