Entrevista

Jordi Cuixart: «Si hi ha algú que estigui bloquejat per la por, demanem que s'aparti»

El president d'Òmnium considera que és el moment de l'"exigència col·lectiva" i reclama que apareguin els "lideratges" camí de l'1 d'octubre

Afirma que no té cap dubte que el referèndum tindrà garanties i serà vinculant, i avisa que no permetran que "hi hagi un nou 9-N"

"L'alcaldessa de Barcelona i Catalunya en Comú ens han demostrat que tenen sentit comú suficient com per no fer filibusterisme [amb el referèndum]", sosté

Cuixart: «No acceptarem ni ens farem còmplices de dilacions ni rebaixes al mandat democràtic»

, Barcelona | 29/06/2017 a les 20:45h
Especial: Les entrevistes de NacióDigital
Arxivat a: Política, procés català, entitats sobiranistes, Òmnium Cultural, Govern, Jordi Cuixart, entrevista, referèndum
Jordi Cuixart, president d'Omnium Cultural | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 29/06/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Jordi Cuixart (Santa Perpètua de Mogoda, 1975) és el president d'Òmnium Cultural i una de les veus del sobiranisme civil. En aquesta conversa amb NacióDigital, Cuixart mostra el seu convenciment que el referèndum anunciat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, tindrà totes les garanties i serà vinculant. Alhora, subratlla que les entitats sobiranistes adoptaran una actitud còmplice i exigent amb el Govern per fer realitat la votació de l'1 d'octubre. El president d'Òmnium considera que, ara que falten menys de 100 dies per a la consulta, és el moment d'exercir el "sentit d'estat". 


- L'1 d'octubre es podrà votar?

- Sí, l'1 d'octubre es podrà votar a Catalunya.

- Hi ha el convenciment, entre les entitats sobiranistes, que en aquesta qüestió no hi ha cap dubte?

- Tots els actors que formem part del procés ens hem conjurat per fer possible aquesta voluntat fèrria de voler votar. A Òmnium Cultural no tenim cap dubte que els catalans i les catalanes votaran.

- El concurs per a la compra d'urnes del referèndum ha quedat desert i hi ha dificultats amb el vot exterior. Són episodis que poden alimentar incerteses sobre el que passarà. Es podrien haver evitat aquestes situacions?

- Primer de tot, hem de tenir clar que el que estem fent tots plegats com a país és un repte colossal. I, per tant, s'han d'ubicar tots aquests impediments en l'escenari de l'anormalitat democràtica en la qual ens trobem com a país. És important que fem aquesta prèvia per entendre-ho tot. Dit això, a Òmnium Cultural fem una crida al sentit d'estat i a transmetre que no hi haurà cap dubte que l'1 d'octubre hi haurà urnes. Òmnium Cultural no permetrà que hi hagi un nou 9-N.

"És l'hora de ser molt exigents com a societat. I això vol dir no negligir ni caure en debats estèrils o en petites picabaralles que malauradament encara avui es produeixen"

- A vostès, que arrosseguen la societat civil, els preocupa que es pugui transmetre indecisió per part del Govern?

- Ens semblaria injust que en aquesta hora greu algú dubtés del compromís i la tenacitat del Govern, perquè està demostrant aquest compromís. Hi està posant els imputats, els encausats, els perseguits i els represaliats per voler donar la veu al poble de Catalunya. Però el que sí que demanem és la màxima diligència a tothom. I quan diem la màxima diligència, ho diem començant per nosaltres mateixos. És l'hora de ser molt exigents com a societat. I això vol dir no negligir ni caure en debats estèrils o en petites picabaralles que malauradament encara avui es produeixen. El que demanem és una ultra efectivitat de les decisions que es prenen. I això passa pels lideratges i, òbviament, per aquest grau de diligència de cadascun dels actors del procés.
 

Jordi Cuixart, a la seu d'Òmnium Cultural. Foto: Adrià Costa


- I en què cal millorar la gestió dels preparatius del referèndum?   

- No hi entrem, perquè no ens pertoca. Tenim un Govern legítim i escollit democràticament pel poble de Catalunya, que ens convoca a un referèndum vinculant. I el que fem nosaltres és falcar la voluntat popular que s'expressa en les institucions i no dubtar que el Govern de la Generalitat tindrà totes les coses preparades per poder celebrar aquest referèndum, tant pel que fa a les urnes com les targetes censals, així com en el conjunt de preparatius. No serem nosaltres qui dubtem del Govern. Al mateix temps, no serem nosaltres tampoc els qui deixarem de ser exigents. No. és l'hora de l'exigència col·lectiva. No s'entendria qualsevol altra cosa. Estem portant el país cap a la independència, en contra de la voluntat de l'estat espanyol, i no podria ser que no siguéssim capaços d'organitzar aquest referèndum. No tenim cap dubte que la Generalitat està capacitada per organitzar un referèndum amb totes les garanties, i que serà vinculant. És important que cadascú sàpiga situar-se en el lloc que li pertoca.   

"Sota cap concepte participarem en l'organització o els preparatius del referèndum. No hi haurà un nou 9-N si depèn d'Òmnium i del conjunt de les entitats sobiranistes"

- Per tant, el seu lloc serà la campanya de participació i en defensa del "sí", però no el d'ajudar en l'organització del referèndum?

- Sota cap concepte participarem en l'organització o els preparatius del referèndum. No hi haurà un nou 9-N si depèn d'Òmnium i del conjunt de les entitats sobiranistes. Entre altres coses perquè el 9-N, que l'hem reivindicat sempre com un èxit col·lectiu, ja va passar i responia a unes realitats i a unes majories al Parlament. I on ens trobem avui és en una altra situació: per solucionar els problemes reals de la ciutadania només ho podem fer si som capaços de debatre entre nosaltres les virtuts i els defectes d'un estat propi. I Òmnium i les entitats sobiranistes defensarem el vot positiu. No hi ha més discussió. No participarem en cap tipus de preparatiu. El que sí que farem és estar a l'alçada del moment històric i preservar la democràcia a Catalunya, i això vol dir defensar amb ungles i dents les nostres institucions i la cohesió social. Ens hem conjurat per defensar la democràcia i el dret de vot dels catalans.

- Entén que hi hagi gent que tingui por, ja sigui funcionaris, càrrecs electes o alcaldes?

- És legítim que es pugui tenir por. I aquesta és una demostració més que el que estem vivint és un moment històric i de màxima transcendència. És legítima la por individual, però el que hem de tenir clar és que la por només es passa superant-la. I només passarem aquest estadi d'un cert temor o prudència entenent que aquest és un gran repte col·lectiu i que ens en sortirem si ho fem tots junts. Respectem totes les pors. Si hi ha alguna por que bloquegi alguna decisió, demanem que aquesta persona s'aparti i deixi fer a la gent que, malgrat que puguem tenir vertigen pel moment en què ens trobem, no ens bloqueja la por. Podem tenir por, però no ens pot bloquejar la por.
 

Cuixart, en un instant de l'entrevista. Foto: Adrià Costa


- Carles Puigdemont denunciava dimecres al Parlament pressions a fabricants d'urnes i subministradors informàtics. Quina resposta n'esperen de l'Estat?

- L'Estat ho està demostrant per activa i per passiva. Estem veient com la separació de poders ha desaparegut del tot. Per tant, ens sembla una mica infantil que a algú li pugui sorprendre que la Guàrdia Civil actuï. Hi ha una guerra bruta de l'estat espanyol contra l'independentisme. Això ja no hauria de generar cap tipus de titular. El que hauria de generar titulars és com és que la majoria de formacions polítiques de l'Estat no condemnin aquesta guerra bruta. Això és el que ens hauria de sorprendre. Ens sembla infantil que algú pugui esmerçar massa temps amb el tema de les possibles i hipotètiques pressions cap als fabricants d'urnes, que no ens consten però que tampoc ens estranyaria que existissin. Una mica més de seriositat.

"Podem tenir por, però no ens pot bloquejar la por"

- En relació a l'"operació Catalunya" hi ha hagut molts silencis còmplices.

- Uns silencis vergonyants. Ens trobem en un Estat en la qual la qualitat democràtica va en retrocés d'una manera galopant. Hi ha uns silencis que són alarmants. Això mereix una denúncia sistemàtica, no només de les opcions independentistes sinó del conjunt dels partits polítics de l'arc parlamentari català. Ens trobem davant d'unes situacions, del tot inversemblants, que fa 20 anys enrere ens haurien fet posar els pèls de punta a tots, i les reaccions són gairebé inexistents a l'estat espanyol. I, a Catalunya, la resposta de la resta d'opcions polítiques que no són sobiranistes deixa molt que desitjar.  

- En els últims dies hem vist treballs periodístics que aprofundeixen en les clavegueres de l'Estat. De tot això en faran algun tipus d'ús? Ho incorporaran als seus materials de campanya?

- El que estem dient per activa i per passiva que els ciutadans de Catalunya s'enfronten a un debat que es basa en garantir les condicions d'un estat democràtic, i això vol dir tenir una República, tenir un estat propi, o romandre en un estat antidemocràtic, amb derives totalitàries i que manifesta una gran connivència amb els poders fàctics. En aquest estat que descrivim, s'aporten 60.000 milions d'euros de l'erari públic a la banca, la banca no els retorna, i no passa res. Garantir la democràcia a Catalunya avui és garantir el dret a vot. I, com a entitat independentista que som, demanarem el vot afirmatiu. Però en la qüestió que dedicarem els mateixos esforços que en la campanya del sí serà en una campanya de crida a la defensa de la democràcia a Catalunya. Perquè el que està en joc avui a Catalunya és la democràcia, i això vol dir la cohesió social i tot allò que deriva de la cohesió social, com l'estabilitat del país, i el progrés econòmic i nacional. Quan fem aquesta crida en defensa de la democràcia, el que estem fent és una crida a allò que és nuclear de qualsevol societat, vetllar perquè els seus ciutadans puguin progressar en igualtat. I, en un país com Catalunya, això és clau.
 

El president d'Òmnium, en la conversa amb Ferran Casas i Joan Serra Carné. Foto: Adrià Costa


- I haver de fer una campanya sobre la democràcia quan falten menys de 100 dies per al referèndum no és un fracàs, perquè representa que l'unionisme no estarà argumentant la campanya del "no"?

- Defensar la democràcia avui a Catalunya és defensar les urnes, és defensar que el poble de Catalunya es pugui expressar lliure i democràticament, i això també vol dir defensar que la ciutadania pugui debatre lliure i democràticament les virtuts i els defectes del "sí" i el "no". Per tant, ens sembla que defensant la democràcia defensem el "sí", però també defensem aquells que, legítimament, vulguin fer campanya pel "no". No renunciarem a fer a la campanya pel "sí" quan es convoqui el referèndum, i ho farem amb tota la il·lusió i tota l'empenta del món. Però que ningú no s'equivoqui. Per damunt de tot, nosaltres som demòcrates. I com que som demòcrates i veiem que la democràcia a Catalunya avui està en perill, i que els atacs a la democràcia són sistemàtics, no ens queda cap altre remei. Per garantir la democràcia a Catalunya, hem de tenir un estat propi.

- Hi ha arguments per pensar que el "no" es mobilitzarà?

- El "no" està mobilitzat. El "no" el representa el senyor García Albiol i també el representen alcaldes com el de Blanes quan diu que participarà en el referèndum i votarà "no". Això ja és una campanya pel "no". Una altra cosa és que estigui més o menys organitzada. La de Catalunya és una societat democràtica i participativa i, quan se la interpel·la a participar d'unes eleccions, hi participa. Ens enorgullim de tots aquells alcaldes i regidors socialistes que, fidels a la tradició democràtica d'aquest país, estan dient que participaran del referèndum. I ens entristim quan el PSC accepta que els seus representats a l'executiva del PSOE siguin amonestats per dir que defensaran les institucions catalanes, les institucions que hem preservat tots els catalans, votem el que votem. Això és dramàtic. Estem en una situació paradoxal: uns dels pares del catalanisme, el PSC, veu com li estan robant aquest èxit col·lectiu. Això ho està fent Pedro Sánchez des de Madrid estant, just després d'haver estat escollit secretari general del PSOE. Ens alarma que alcaldes socialistes vulguin participar en el referèndum i que siguin els aparells del partit, allunyats del dia a dia del poble de Catalunya, qui amonestin els que defensen la democràcia.

"Ens enorgullim de tots aquells alcaldes i regidors socialistes que, fidels a la tradició democràtica d'aquest país, estan dient que participaran del referèndum"

- Les entitats sobiranistes s'han reunit amb Miquel Iceta recentment per traslladar aquest argumentari?

- Òmnium manté contactes amb tothom i amb el PSC, també. Però estem convençuts que qui interpel·larà Miquel Iceta seran els votants socialistes, que sortiran a votar l'1 d'octubre, com ja van fer el 9-N. La societat catalana és molt més madura que alguns dels seus dirigents. No estem parlant d'una societat infantil i que necessiti adoctrinament. Tants els partits com les entitats, i el conjunt dels sindicats i les patronals, són corretja de transmissió de la voluntat de la gent. I és hora que comencem a parlar d'una democràcia participativa. Hem de capgirar la percepció que hi ha unes elits que ens han d'anar donant consignes perquè no som majors d'edats i no sabem què hem de fer.
 

Cuixart, al seu despatx de la seu d'Òmnium. Foto: Adrià Costa


- Perceben ambient de campanya del referèndum?

- Sí. La campanya del "no" ha començat i esperem que la campanya unitària pel "sí" també es pugui presentar en un termini breu de temps, amb el conjunt d'entitats sobiranistes i partits polítics. Hi ha ambient de campanya, perquè el "no" ja s'ha mobilitzat, amb el desembarcament de ministres del PP i també amb els posicionaments dels partits. Catalunya en Comú o Podem estan fent una crida a la mobilització. Quan tu crides a la mobilització, fas una crida a la participació. I, si hi ha participació, el referèndum serà vinculant. Estem intentant aquests mesos, i ho farem en els mesos que venen, un exercici de simplificació màxima. Aquell que crida a mobilitzar, crida a participar. I, si crida a participar, fa vinculant el referèndum. L'hora és greu però també demana d'aquesta capacitat de simplificació, que no de simplisme.

- Un de les vies de mobilització és l'actitud que pugui tenir l'Estat. Fins on creu que pot arribar l'Estat i quins efectes pot tenir el que faci?

- De moment, l'Estat està demostrant que no té límits. I això ho està demostrant amb les clavegueres d'Interior o amb les multes a les entitats sobiranistes. Tenim clar que l'estat espanyol intentarà desenvolupar tota la seva artilleria diplomàtica per exercir pressió. però també tenim clar que a l'Europa del segle XXI, tot té uns límits. I els límits són, també, les nostres potencialitats com a país. I com que som l'1,5% del PIB de la Unió Europea, i com que hi ha més de 7.000 multinacionals d'arreu del món treballant a Catalunya, i com que la nostra situació geoestratègica és clau per al desenvolupament de l'economia europea, i com que també formem part del regne d'Espanya i, qualsevol inestabilitat a Catalunya afectaria de manera directa l'estat espanyol, estem convençuts que aquests són els límits que posen a lloc l'estat espanyol.

"Estem intentant un exercici de simplificació màxima. Aquell que crida a mobilitzar, crida a participar. I, si crida a participar, fa vinculant el referèndum"

- A vostè se l'ha situat com una de les veus que ha fet de pont entre l'independentisme i els "comuns". Ha donat resultats la feina de seducció?      

- No hem entomat la feina d'Òmnium com una tasca de seducció. En tot cas, de ser responsables i coherents amb el paper que ens han atorgat els nostres socis i la història. I això vol dir ser punt de trobada, espai de confluència o el pont que manté les estructures fortes quan tot semblava que volava pels aires. I, en aquest cas en concret, sempre hem considerat que tot allò que representa Catalunya en Comú té la mateixa legitimitat que la resta de forces sobiranistes. Quan Gerardo Pisarello diu que Barcelona no serà una trava per posar les urnes i celebrar amb normalitat el referèndum, i quan Ada Colau diu que ella és sobiranista i està a favor de la República catalana, no necessitem gaire més mostres d'adhesió. Ens n'alegrem i estem convençuts que, quan arribi l'hora, els col·legis electorals de Barcelona, com els del conjunt de Catalunya, estaran oberts. Amb aquest exercici de simplificació, benvingudes siguin les urnes que també es col·locaran a Barcelona, a tota l'àrea metropolitana i arreu del país, perquè els ciutadans es puguin expressar. No és una qüestió de vencedors ni vençuts, ni que alguns han cedit o han deixat de cedir. Es demanava, des del conjunt del sobiranisme, un referèndum vinculant i amb garanties. El referèndum vinculant i amb garanties només el pot oferir el Govern de la Generalitat. I el Govern ha dit que sí. Doncs, endavant.

Cuixart argumenta la determinació de les entitats sobiranistes. Foto: Adrià Costa


- Creu, doncs, que l'alcaldessa de Barcelona no caurà en el contrasentit de demanar aquest referèndum vinculant i amb garanties, i no obrir col·legis electorals a la ciutat?

- L'alcaldessa de Barcelona i el que representa Catalunya en Comú ens han demostrat que tenen sentit comú suficient com per no fer filibusterisme. La situació en la qual ens trobem és de màxima gravetat, l'hora és de màxima importància, i no entendríem que en cap cas s'estigués jugant amb les aspiracions i la voluntat del poble de Catalunya d'autodeterminar-se d'una vegada per totes. Per tant, no tenim cap dubte de la lleialtat i de la noblesa de l'afirmació de posar urnes a Barcelona. I és aquesta participació el que fa vinculant el referèndum.

"No tenim cap dubte de la lleialtat i de la noblesa de l'afirmació de posar urnes a Barcelona"

- Creu que els "comuns" tindran un paper actiu en la campanya de participació?

- Sí. Quan criden a la mobilització, això ja és tenir un paper actiu. Perquè hi pot haver gent que, formant part del sobiranisme, cregui legítimament que és hora de votar que "no". Sensacional. Nosaltres no ho compartim. Però ens partirem la cara perquè aquesta gent pugui votar que "no" l'1 d'octubre.

- A l'Ajuntament de Badalona, per exemple, alguns partits demanen que es consulti el parer del secretari municipal abans de l'1 d'octubre.

- Ens sembla perfecte la funció del secretari municipal i que es demanin informes. Però la màxima autoritat de qualsevol ajuntament és l'alcaldessa o l'alcalde, i en el moment de màxima responsabilitat, no tenim cap dubte que tots els càrrecs públics assumiran la seva responsabilitat. Ningú s'escudarà o es protegirà darrere de les figures dels funcionaris.
 

Cuixart, en l'entrevista amb NacióDigital. Foto: Adrià Costa


- Llevat dels alcaldes del PSC, que ja han dit que no cediran locals, preveuen una cobertura màxima?

- Estem convençuts que hi haurà col·legis electorals a tot arreu, perquè som altament exigents i demandants amb l'organització del referèndum. S'ha de garantir, i estem segurs que així serà, que es pugui votar a tota Catalunya. I no entendríem que fos d'una altra manera. Si estem entomant un repte tan gran com aquest, que sí guanya el "sí" el dia 2 d'octubre el Parlament de Catalunya proclamarà la independència, no podríem entendre que no estiguéssim preparats per al primer embat, que serà la celebració del referèndum. Per tant, tota la lleialtat del món a les institucions però també tota l'exigència del món, i tota la contundència del món amb aquesta exigència. No podem enganyar la gent del carrer i estem convençuts que ningú està enganyant la gent que creu que els catalans votarem l'1 d'octubre.

"Tota la lleialtat del món a les institucions però també tota l'exigència del món, i tota la contundència del món amb aquesta exigència"

- El sobiranisme ha demostrat àmpliament el múscul que té al carrer. Després del referèndum, que s'obrirà una etapa de transició, el sobiranisme té capacitat per demostrar aquest múscul de forma permanent?

- Sí. Ningú té cap dret a dubtar més de la capacitat de mobilització del poble de Catalunya. A aquest país se li poden fer retrets, però no es pot dubtar d'un país que s'ha asfaltat els carrers i les places amb les seves mans; que ha recuperat l'autogovern, que ha defensat la seva llengua i un model d'escola; que ha projectat un ascensor social que durant molts anys havia funcionat; que té un teixit productiu de primer nivell; i que disposa d'uns científics de prestigi internacional. Per tant, ningú té cap dret a dubtar de la capacitat de mobilització del poble de Catalunya en les hores més greus que vindran. Que ningú no dubti. I demanem al conjunt de la ciutadania que es reafirmi en aquests èxits col·lectius que hem demostrat en aquesta pila d'anys de lluita pels nostres drets nacionals i socials.

- És més que possible que, amb posterioritat al referèndum, ens trobem amb una acampada a l'entorn del Parlament.

- No sé si serà a l'entorn del Parlament i penso que tots plegats haurem d'anar responent i reaccionant a mesura que es vagin produint els esdeveniments. I, en aquest sentit, és important que estiguem altament organitzats i coordinats. Fem una crida que tothom parli amb tothom, més que mai. Per tant, que tothom s'escolti i que, a l'hora de prendre les decisions, aquestes decisions siguin col·legiades i consensuades. Les entitats sobiranistes tenim tota la legitimitat per demanar a la gent que ens parlem i ens organitzem, i que tot el que fem sigui de manera consensuada i coordinada. Hem d'anar tots a la una. És així com s'entomen els grans reptes d'estat. A les portes de la creació d'un nou estat, fem aquesta crida al sentit d'estat de tothom. Estem segurs que, a l'hora de les mobilitzacions, les sabrem fer de la manera més adient.
 

Cuixart argumenta la posició d'Òmnium en el trajecte cap al referèndum. Foto: Adrià Costa


- Ha parlat de la gent que en els darrers anys, a Catalunya, ha lluitat en moviments socials i sindicals, des de la base. Òmnium va desplegar la campanya "Lluites compartides". Ha servit per ampliar el perímetre de l'entitat?

- La campanya de Lluites compartides pretenia posar en valor els èxits d'aquestes lluites i normalitzar l'imaginari col·lectiu de país. Crèiem que en aquest imaginari és important que s'hi vegin reflectides totes les conquestes que ens han configurat com a poble, des de la lluita per a la igualtat de gènere fins a la lluita per un habitatge digne, passant per la lluita per uns serveis ambulatoris i sanitaris dignes o una escola de qualitat, però també la lluita dels empresaris per disposar d'una infraestructures com Déu mana. Ens sembla que la campanya ha posat en el punt de mira allò que ens uneix. I allò que ens uneix és una societat altament cohesionada, molt diversa i plural. A les portes d'un dels reptes més colossals que tenim com a nació en els darrers 300 anys, aquest exercici d'enfortiment de l'autoestima era important. No pretenia ser un exercici d'eixamplament sinó, més aviat, un exercici de compartir aquest sentiment de pertinença. I hem comprovat, amb aquesta campanya, que hi havia una sèrie de lluites que havien quedat oblidades, ocultades amb el pas dels anys. És important reconèixer, per exemple, que més enllà de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, els anys 60 i 70 ja hi havia conciutadans que a Sabadell es partien la cara per un habitatge digne, o que a Badalona es feia pressió per disposar d'un transport públic de qualitat. I també era important constatar que, 40 anys després, continuem demanant trens amb un mínim de qualitat i que arribin a l'hora.   
 
- El Govern prepara l'acte del 4 de juliol sobre les garanties del referèndum. Els ha transmès les garanties que tindrà la votació?

- En les reunions que fem, que és obvi que en fem moltes, el Govern ens manté informats en tot moment d'una manera coherent i en la justa mesura. Ho fa amb les entitats sobiranistes i també amb la resta d'entitats de la societat civil. A nosaltres se'ns ha explicat per activa i passiva com serà l'organització del referèndum. Per tant, estem plenament convençuts que recull totes les garanties necessàries. Si l'Estat ja posa traves, el que no podem fer nosaltres és posar també traves al Govern de la Generalitat. En tot cas, hem de ser el màxim d'exigents, però també el màxim de lleials a aquells que s'estan partint la cara per fer possible la votació. No tenim cap dubte que en l'acte de dimarts tindrem més detallades totes les garanties. El referèndum que s'està organitzant tindrà totes les garanties perquè el seu resultat sigui vinculant.

- El procés també s'explica en les capçaleres internacionals. Recentment, vam poder llegir l'editorial de The New York Times, que demanava que a Catalunya se celebrés un referèndum. Aquests dies també s'ha presentat un estudi de l'UPF que posava en dubte l'impacte en la premsa internacional de les mobilitzacions del sobiranisme. L'estudi també admetia que la premsa estrangera veu legítima la reclama independentista. Quina percepció en té?

- Un editorial al The New York Times no és gens menor. Creiem que la qüestió del referèndum a Catalunya està en primera línia de l'actualitat política internacional. No fa falta ser un gran analista per veure-ho. Una altra cosa és que la comunitat internacional no reaccioni amb la celeritat que ens agradaria i en la línia de la defensa de les llibertats de Catalunya. Però crec que hem tingut mostres sobrades que el que fem a Catalunya té una repercussió internacional. Un exemple n'és l'impacte que va tenir la participació de Pep Guardiola en l'acte que vam fer a Montjuïc. La qüestió de Catalunya avui és de primera actualitat. I, en tot cas, sense vehemència i sense pecar d'una excessiva pedanteria que no ens pertoca, però el que passi a Catalunya ara i fins el 2 d'octubre depèn de Catalunya i depèn dels catalans. Ens hem conjurat per fer possible que això només depengui de nosaltres, del nostre esforç i de la nostra capacitat de mobilització, i també de lluita permanent. Benvinguda la repercussió internacional, però ara hem de posar el focus en el poble de Catalunya.  
 

Cuixart, a la seu d'Òmnium, al carrer Diputació de Barcelona. Foto: Adrià Costa

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Miedo no, sentido común.
Anònim, 29/06/2017 a les 20:59
+59
-106
Es exactamente lo que he hecho desde el minuto 1. Los subvencionados que se autodenominan valientes en plan braveheart, me dan mas miedo que Donald Trump en una mañana de resaca.
un 10 cum laude, Jordi
entranyble, 29/06/2017 a les 21:12
Interessant
+103
-39
Fantàstic, plenament solidari amb tu. Davant la imminència del nostre triomf tots están garratibats i esmaperduts, la nostra fortalesa i decisió els té literalment acuquinats.No defallirem, nostra és la il·lusió i el capteniment. Fot veure a tots aquests dinosaurs en el seu particular via crucis, La moral de victòria és nostra, ells ja han begut oli per sort.
Pregunta redundante
Anònim, 29/06/2017 a les 21:18
+56
-110
¿Y quién es este Sr. para decirnos lo que debemos o no hacer?
uffffff
Anònim, 29/06/2017 a les 22:40
+44
-92
quan més generosa és la subvenció més llarga l'homilia. quin avorriment de tio. quin avorriment de país.
Inspiració
Jan Original, 29/06/2017 a les 22:57
+41
-86
Si que inspira estar estar al despatx d'Omnium. Clar que el no tinguer que signar res suposo que també ajuda :))
Molt ben dit, Jordi
fideli, 29/06/2017 a les 23:01
Interessant
+83
-18
...clar i català...si no volen tirar del carro, que surtin de la via... i de cobrar, ja en parlarem...que qui paga,MANA!
aixo es un circ
Anònim, 29/06/2017 a les 23:19
+46
-90
El dia 4 ens explicaran des del teatre nacional de Catalunya el funcionament de l'invent del Procés, seria més correcte que ho fessin en un circ, de passada els podrien donar feina per quan se'ls acabi l'invent
Agitprop
Anònim, 30/06/2017 a les 01:57
+38
-83
...i a continuar una parodia amb els dies comptats.
Good speed Catalan Republic
Anònima, 30/06/2017 a les 05:43
+66
-22
You have nothing to fear but fear itself. -Franklin D. Roosevelt-

L'1 d'Octubre els més forts i els que tingueu menys por agafeu de la mà els que tinguin més por i acompanyeu-los.

Ens veiem a les urnes. Fear not!
bufffffffffffffff
Anònim, 30/06/2017 a les 08:25
+39
-76
"la campanya del no ha començat"
"ja estem en campanya"
"clar que es podrá votar sense cap dubte"
"vivim situacions inversemblants" (será baix el teu punt de vista) per mi l'inversemblant es l'actuació de la generalitat.


Per mi que aquest home viu en una realitat paralela, encarna l'indepre de torn, aquell que s'ho empaça tot fins al fons desde la gene, i després, el dia "X" rep una bastonada de realitat, que li provoca l'estat "indepre".

i sinó ja veureu... recordem les savies paraules de puidemont, "en 18 mesos ja serem un estat independent, no en tingueu cap dubte, el poble ha decidit".

al mon indepre, ningú s'enrecorda d'aixó??? mare meva..
per exemple...
Anònim, 30/06/2017 a les 09:47
+49
-8
La Colau, el Cosco i el Rabell, Duran Lleida i els seus 100 acompanyants. la direcció del PSC-PSOE...
Que deixin pas!
Keep calm, boys!......
MIQUELET indepe, 30/06/2017 a les 09:59
Interessant
+95
-18

Trolls, unionistes, espanyolistes i demes gent de mal viure, ja se que personatges tan honestos com Jordi Cuixart, us fan venir basques, bilis i tremolors, feu-me cas, tan sols teniu d'esperar tres mesos i llavors veurem el que passa, no us avanceu en el pronòstic, perquè us podeu emportar una bona sorpresa.
Un procés, com el nostre, que porta set anys amb unes macro-manifestacions com mai s'havien vist a Europa, amb un comportament exemplar, sense violència, que no es poden criticar, perquè a part de pacífiques són democràtiques i perquè no, fins i tot estètiques i d'un colorit espectacular, tot això es molt difícil de criticar amb arguments, per això vosaltres només feu servir l'insult i el menyspreu i l´abaratiment, tot això ben remenat amb les amenaces, actitud que vosaltres domineu a la perfecció, doncs forma part del vostre ADN.
Així que, espereu una mica a l´hora que aneu fent-vos a l´idea, que les coses canviaran, com van començar a canviar ahir al nostre Parlament, derogant les sentències franquistes, anticipant-se al que mai farà el vostre.

VISCA CATALUNYA LLIURE !!! VISCA LA REPUBLICA CATALANA !!!
Com Eslovènia, no podem defallir, no ens podem espantar, encara que tinguem baixes....
Per Dignitat...., 30/06/2017 a les 10:02
Interessant
+68
-15
Dues coses, primer els espantats unionistes intenten desanimar i fer por a la desesperada, ho podeu veure aqui mateix,....Segon, si Eslovènia s'hagues arronsat encara avui hi manarien els serbis, que els varen bombardejar tres dias, però varen ser valents tot i patir victimes, i avui son un nou Estat lliure d'Europa, no crec que ens bombardegin, però hi haura repressio que es lo unic que saben fer, siguem forts i valents, trevessem la tormenta al preu que sigui, a l'altre banda hi ha la llibertat com a nou Estat,..cap por, ENDAVANT!!!
Que pena!!!
Anònim, 30/06/2017 a les 10:08
+27
-73
Todos recordamos lo que era Ómnium antes de este tiempo en el que se dedican únicamente al tema del proceso independentista.
Recuerdo el Ómnium de Marius Samarra por ejemplo. Entidad cultural, que es lo que era y para lo que se creó.
Ómnium ya nunca mas será otra cosa que una entidad endeudada con una parte politizada y partidista de solo una parte de la sociedad catalana.
Cuando esto se acabe, solo podrán vivir y pedir subvenciones a los partidos independentistas, y si fracasan, adiós a una entidad con solera en Catalunya, solo por derivarla hacia la política
Molt ben dit Cuixart
Anònim, 30/06/2017 a les 10:47
Interessant
+65
-14
Més gent ferma com tu necessitem. Referèndum o referèndum. Jo ho tinc clar, no vull pertanyer a un estat, Escanya, autoritari i corrupte, que ens maltracta, espolia i voldria la nostra llengua desapareguda, per això votaré SI !!*!!
Llicència per al de les 10:08 que sembla que vingui de l'hort o baixi de la figuera
Anònim, 30/06/2017 a les 11:30
+55
-8
M'he pres la llicència d'incloure al comentari una breu ressenya d'Ômnium Cultural

Va ser l'11 de juliol de 1961, durant la llarga nit de la dictadura franquista, quan cinc empresaris valents i compromesos amb el país van signar l'acte de constitució d'Òmnium Cultural. Lluís Carulla i Canals, Joan B. Cendrós i Carbonell, Fèlix Millet i Maristany, Pau Riera i Sala i Joan Vallvé i Creus van crear l'entitat en un moment històric marcat per la censura i la persecució de la cultura catalana.

Conscients que perservar-la era una necessitat nacional, els cinc fundadors d'Òmnium, amb el suport, l'impuls i l'assessorament d'altres persones com Joan Triadú i Font, van fer de l'entitat una eina fonamental de resistència nacional i de suplència de les institucions culturals catalanes.

Des d'aleshores Òmnium, la principal entitat cívica i cultural del país, ha estat punt de referència de la societat civil catalana amb presència arreu del Principat. Les successives mobilitzacions a favor d'un país més just i més lliure, amb la Declaració de Santa Coloma com a tret de sortida i amb moments àlgids com la manifestació del 10J de 2010 i les diades de l'11S de 2012, 2013, 2014 i 2015.

Més de 55 anys després i amb gairebé 60.000 socis i sòcies, Òmnium segueix treballant intensament per la cohesió social d'un país construït a partir de totes aquelles lluites compartides que ens configuren com a poble.
De referendum en referendum
Anònim, 30/06/2017 a les 11:32
+14
-32
fins que guanyi el NO. Vet aqui el pla que ens reserven i amb el que tots estem caient de quatre grapes. Del 9N al 27S i del 27S al 1O fins que surti un NO amb el que interpretin que s'ha d'aturar tot. I ens anem a casa tots. Quan els independentistes estem al Govern i tenim majoria parlamentaria absoluta!!!!, amb un programa electoral que insisitia en declarar la independència en tenir majoria (en escons i vots) 55% si i 45% no...perquè els de CSQP no compten, no es definien i en conseqüència eren vots en blanc en clau plebiscitària (ni sís no nos).
El que hagués fet falta aquests 18 mesos era declarar la independència, iniciar el Procés constituent i al final ratificar el procés recorregut votant una nova Constitució. Vaja, el duien en el programa i jo, com molts, varem votar.
No ho dic per fer la punyeta, es el que penso i crec que val la pena que tots hi reflexionem una mica.
jijiji
Anònim, 30/06/2017 a les 11:39
+15
-54
Fa gràcia veure com la gent (i no només a Catalunya, a Espanya també) s'oblida sempre de tot lo que prometen els polítics (Puigdemont 18 mesos, Junqueras: Aquesta vegada sí, i un gran etcètera)...

Realment tenim els que ens mereixem. Independentistes cecs que creuen que aquesta vegada sí, i PPeros que pensen que no roben..

Almenos tenemos buena comida y buen tiempo no?
Suport internacional...
Anònim, 30/06/2017 a les 11:44
+13
-53
No el vec per cap lloc, es marejar la perdiu, uns a favor dels seus interessos, i els altres a favor dels altres interessos, que voleu esperar dels de la menjadora independentista, enfosats en el seu sentiment, que per sotamá ja s´esta fraguan un nou tripartit tot a l´esquerra, i que voleu esperar
d´un Madrid corrupte que cau per si sol, amb judicis i contra judicis, dia si dia també.... A VEURE REPETIU AMB MI... QUE S´HA D´ESPERAR D´UN PAIS DE PUTES I LLADRES DIGALI CATALUNYA DIGALI ESPANYA, SENZILLAMENT RES DE RESSSSSSSSSSSSSS, JA ENS CONEIXEM TOTS...
Bananerismo a la catalana
Anònim, 30/06/2017 a les 11:51
+21
-59
¿lo de subvencionar por ley solo a los medios afines al régimen es democracia Danesa, no? Yo creo que ni Maduro se ha atrevido nunca a semejante bananada totalitaria. Y esto solo es el aperitivo de lo que sería Ítaca.
Fanatismo y totalismo => fatalismo
Anònim, 30/06/2017 a les 12:18
+24
-61
La ANC ha deshabilitado los comentarios en el video de youtube del "baile indepe", porque no eran muy favorables, por decirlo de alguna forma ¡Que gran sentido de la democracia la ANC! ¡Si no me gusta lo que dicen, los callo! Como cuando aprueban ¡por ley! en el Parlament subvencionar solo a los medios afines al régimen, cosa que no tiene parangón ni antecendente alguno en los 40 años de democracia que llevamos. Esto es la democracia a la catalana. Que vergüenza me da ser catalán últimamente, por favor.
Y leyendo los comentarios totalmente obtusos e infantiles de los foreros que pululan por aquí, cargados de insultos, de falta de respeto, de chulería y de soberbia, se le suben a uno los colores.
mas infantiles que una piruleta.
Anònim, 30/06/2017 a les 17:38
+11
-65
Keep calm, boys! ......
MIQUELET indepe, 06/30/2017 a las 09:59
+ 24 - 4

Trolls, unionistas, españolistas y demás gente de mal vivir, ya que personajes tan honestos como Jordi Cuixart, le dan vascas, bilis y temblores, hacedme caso, tan sólo tiene que esperar tres meses y entonces veremos lo que pasa , no os avanzad en el pronóstico, porque te puedes llevar una buena sorpresa.
Un proceso, como el nuestro, que lleva siete años con unas macro-manifestaciones como nunca se habían visto en Europa, con un comportamiento ejemplar, sin violencia, que no se pueden criticar, porque aparte de pacíficas son democráticas y porque no, incluso estéticas y de un colorido espectacular, todo esto es muy difícil de criticar con argumentos, por eso vosotros sólo utilice el insulto y el desprecio abaratamiento, todo ello bien mezclado con las amenazas, actitud que vosotros dominad a la perfección, pues forma parte de su ADN.
Así que, espere un poco a la hora que vaya haciéndoos a la idea, de que las cosas cambiarán, como empezaron a cambiar ayer en nuestro Parlamento, derogando las sentencias franquistas, anticipándose al que nunca hará vuestro.

VIVA CATALUÑA LIBRE !!! VIVA LA REPUBLICA CATALANA !!!

--------------------------

Y QUE HA QUEDADO DE LOS 18 MESES , ja, ja, ja, pues lo mismo quedara dentro de cuatro,
Copyright.........
MIQUELET indepe, 30/06/2017 a les 18:52
Interessant
+61
-7
Dedicat al meu copiador / traductor de les 17:38.
No saps com em complau, que copiïs i tradueixis els meus escrits, perquè això vol dir que els has llegit, i potser et serveixen per entendre alguna cosa relacionada amb el nostre procés, que legítimament, jo defenso, i practico.
El tema dels 18 mesos, és absurd, perquè a mi tant me fa que siguin 18 com 30 els mesos, mentre es compleixi el nostre objectiu, ningú és especialista en aconseguir independències, no hi ha tutorials per aprendre, només hi ha voluntat, ganes i legitimitat , i per sort, anem ben dotats d'aquestes disciplines.
Jo, de vosaltres, pensaria una mica (o molt) abans de burlar-me, i prendre a broma la nostra tossuderia, en celebrar el referèndum, més aviat pensaria en com quedareu els espanyols, quan ens marxem, és ben clar: amb una sabata i una espardenya, i el cul a l´aire.
I res més, fins que em copiïs una altra vegada, una forta abraçada.
Para 18:52
Anònim, 01/07/2017 a les 08:16
+7
-42
Escriu vostè:

"El tema dels 18 mesos, és absurd, perquè a mi tant me fa que siguin 18 com 30 els mesos, mentre es compleixi el nostre objectiu, ningú és especialista en aconseguir independències,"

I tant que sí que us és igual, i més tenint en compte que com més duri el procés més temps seguiran vivint del conte seus responsables amb el comerç de tot tipus de productes estelados; és a dir, amb la cubana. Encara observo que el negoci està baixant, les cubana es destenyeixen i no es posen d'noves als balcons i terrasses.

I també ens diu que:

"en celebrar el referèndum, més aviat pensaria en com quedareu els espanyols, quan ens marxem, és ben clar: amb una sabata i una espardenya, i el cul a l´aire."

Ha ha ha, si això fos així, els que haurien d'estar preocupats són vostès. Doncs el nostre comerç amb Espanya representa centenars de milers de llocs de treball per a nosaltres, els catalans. Per descomptat, no es poden escriure més ximpleries. Encara que, ho entenc, això de beure de les aigües infectes d'economia de colors produeix molta intoxicació i repercuteix en la manca de reflexió. El cervell ho teniu molt bé rentat per la doctrina de colors de l'independentisme.

Reflexioneu una mica, ni que sigui una miqueta. I deixin-dels contes de colors de l'independentisme, que no són més que fanfarronades pròpies de nazis.

Bon dia!
Corto y cambio!............
MIQUELET indepe, 01/07/2017 a les 10:24
+36
-7

Contestació al anònim de les 08:16.
Deixa't de tonteries, no em vull estendre massa, jo ni tinc negocis d'estelades (per cert quina obsessió teniu amb l'estelada, en canvi amb les banderes pre-constitucionals franquistes, els aquelarres de legionaris, i el cara el sol sembla que no us molesten tant , és curiós veritat?) ni cap benefici econòmic amb el procés, al contrari em costa diners, que pague molt a gust.
Si Espanya ens hagués de mantenir, seriem independents fa segles, aqui si que demostres una manca d'informació, en el millor dels casos, o de mala intenció.
Discutir sobre un tema que es pot resoldre amb un referèndum, és com a mínim, absurd, la gent que pensa com tu, esta tot el dia amb el mantra que ens manteniu econòmicament (?), Que no sobreviurem a la galàxia (?) que ningú ens ajudara, etc. etc .: NO PARLEM MES, FEM EL REFERENDUM I SABREM LA VERITAT !!! COLLONS !!!.
I amb això dono per acabat el diàleg amb tu, ja em canses. Per cert vosaltres si que sou uns adoctrinats, nacionalistes, amb un relat caspós, amb tics franquistes i monàrquics, els que sou aixi: no podeu ser demòcrates ( se siente).
Tant si t'agrada com si no, deu mil estelades al vent, el cant dels segadors.......i un futur republicà i democràtic per davant!.

VISCA CATALUNYA LLIURE!!! VISCA LA REPUBLICA CATALANA!!!
@ 18:52
Montsià, 01/07/2017 a les 10:48
+32
-9
Democràcia=Votar=Referèndum. Així de fàcil, així de clar.
Tu si no estàs d'acord, pots votar No, jo que estic d'acord puc votar SI.
Jo, com a demòcrata, mai, impediria que tu manifestis la teva opinió no deixante votar.
Tu vols impedir que jo, i molts d'altres, manifestem la nostra opinió, votant, ets demòcrata?

Tot i així, jo, no et titllarè pas de nazi, perquè banalitzar el nazisme es molt greu.

Que tinguis, un molt bon dia!
Tinc una basarda cerval que Catalunya continuï encadenada a l'estat espanyol. És el pitjor que ens podria passar.
Anònim, 01/07/2017 a les 11:10
+23
-4
Visca Catalunya catalana, independent, unificada i republicana.
Pesats!
Anònim, 01/07/2017 a les 12:24
+9
-32
Para 08:16

No tinc cap senyera als terrats de casa meva. Estic vacunat contra el nacionalisme.

Para 18:52

Ja vareu votar si a la Constitucio 2,7 milons de catalans, un 61,43% del cencs catala. No com al butifarrendum, que tant sols vareu votar si 1,89 milions de catalans, un 33% del cencs.

Jo vaig votar no a la Constitucio, encara que no he sigut ni sere independentista.

A l'escola els pares que han demanat mes ensenyament de castella pels seus fils han sigut victimes d'un escrache. Aquets es el respecte que teniu pel dret a decidir.

Bon dia!
Has quedado retratado.......
MIQUELET indepe, 01/07/2017 a les 21:22
+23
-3

Dedicat a l'Anònim, 2017.07.01 a les 12:24.
Escolti senyor, la constitució es va votar fa 40 anys, més de la meitat de la població no la va poder votar, per l´edat o perque no havien nascut encara, però ara l'han de suportar i acatar sense dir ni piu, els d'AP ara PP ( que crec que voste els deu de coneixer), la van votar en contra, encara que ara sigui el seu sant grial o el sant cristo gros, finalment, senyor, se li veu el llautó quan es fica amb la inmersion linguistica: "No ase falta desir nada mas".
mucha cara
Anònim, 02/07/2017 a les 08:09
+3
-2
Este quien es, otro vividor como el tal Sanchez?, pues si que hay.
Para 21:22
Anònim, 02/07/2017 a les 09:20
+3
-9
En USA, encara la nació més poderosa del món, no hi ha actualment ni un sol ciutadà que hagi votat la seva Constitució. Doncs té més de tres segles.
És només un exemple. És clar que a USA, a diferència de vosaltres, respecten als seus avantpassats. Voleu un exemple? En la guerra de Successió (no confongueu amb Secessió), van haver catalans que van lluitar per la causa borbònica i catalans que van lluitar per la causa dels Àustries. De quin bàndol van formar part els seus avantpassats, indepes? Potser, sense saber-ho, esteu maleint als vostres avantpassats.

Jo vaig votar NO a la Constitució i seguiria votant NO a aquesta. Val? Però cal respectar-la, ja que la va votar una amplíssima majoria i, si pot ser, intentar reformar-la d'acord amb les regles democràtiques que la pròpia Constitució estableix. Res és inalterable. Jo, sense dubtar-ho, aboliria les comunitats autònomes. Doncs la seva nul·litat és patent i el seu cost no es pot assumir.

Pel que fa a la immersió lingüística, em sembla un crim. Doncs s'intenta acabar amb una llengua que parlen 500 milions de ciutadans arreu del món es completament absurd. Els anglesos, per exemple, prefereixen estudiar el castellà com a segona llengua. El català està molt bè per estar per casa. Però, cal reconèixer-ho, és una llengua a extingir. Jo personalment prefereixo que els meus descendents donin prioritat a l'anglès i al castellà per ser llengües imperials i més útils de cara a moure's pel món. Vivim, per si no ho sap, en un món globalitzat.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Cartells en suport als presos polítics a Bàscara | Josep Maria Montaner
01/01/1970
Des del 16 d'octubre, quan Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van ser empresonats a Soto del Real, el sobiranisme ha passat de declarar la independència a gestionar, amb els aparells de l'Estat en contra, la majoria assolida el 21-D
La Meridiana, en una foto d'arxiu | Adrià Costa
01/01/1970
Les obres costaran 11 miions d'euros i englobaran el tram entre Glòries i el carrer Mallorca
Ferran Casas
01/01/1970
Fa cent dies que dormen a la presó perquè l'Estat vol escarmentar l'independentisme amb les mesures més dures i jutjant més intencions que fets. Avui també són noticia la reunió Torrent-Puigdemont a Brussel·les, les incompatibilitats al CAC, l'agror de Coscubiela, la matança d'Atocha i Luis Suárez
David Saldoni, nou president de l'ACM, durant l'entrevista amb NacióDigital | Adrià Costa
Oriol March | 3 comentaris
01/01/1970
El nou president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) avala que el president governi des de Brussel·les amb un conseller que porti el dia a dia des de Palau | Manté, com la presidenta de l'AMI, que cal "recalcular" el full de ruta i "repensar" les estratègies per implantar el mandat de l'1-O
Carles Puigdemont, aquest dilluns a Copenhaguen | ACN
Sara González | 1 comentari
01/01/1970
L'agenda del president cessat per internacionalitzar el cas català ha tingut ressò però ha topat sempre amb reticències diplomàtiques instigades per Rajoy | El viatge anul·lat al Marroc o la carta enviada pel PP a eurodiputats per boicotejar una conferència al Parlament Europeu en són exemples
Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Jordi Turull, l'endemà de l'1-O. | Martí Albesa
Roger Tugas | 11 comentaris
01/01/1970
Els republicans temen que, si el TC anul·la el ple que ratifica el president a l'exili, no hi hagi marge per fer-ne un segon i això doni ales a Rajoy per allargar i endurir el 155 | Rovira, que reclama a JxCat que s'obri a negociar un candidat alternatiu, ha treballat l'estratègia a Estremera amb Junqueras
Les milícies enviades a Ifni, una de les imatges de l'exposició del Museu Etnològic | Museu Etnològic
Esteve Plantada | 2 comentaris
01/01/1970
El Museu Etnològic de Cultures del Món de Barcelona acull l'exposició "IFNI. La mili africana dels catalans", que explora l’experiència viscuda pels joves milicians destinats al Marroc