Marcelino Martín-Blas, d'aliat de Villarejo contra el procés a rival acèrrim

L'excomissari d'Afers Interns manté un enfrontament personal amb Villarejo des que una de les seves investigacions va esquitxar un fill del polèmic agent | El cas Nicolás va suposar la judicialització del conflicte que també ha implicat l'exdirector adjunt operatiu Eugenio Pino

Marcelino Martín-Blas sortint de l'Audiència Nacional espanyola
Marcelino Martín-Blas sortint de l'Audiència Nacional espanyola | Europa Press
28 de juny del 2017
Actualitzat el 29 de juny a les 10:46h
L'excomissari d'Afers Interns de la Policia Nacional espanyola Marcelino Martín-Blas ha aconseguit convertir-se en el "bo de la pel·lícula" de la guerra de comissaris i l'operació Catalunya gràcies a l'enemistat amb el controvertit excomissari José Manuel Villarejo. Tanmateix, no sempre ha perseguit les dubtoses operacions de Villarejo malgrat que aquest des del principi de la seva carrera s'ha mogut per les clavegueres de l'Estat. I no sempre ha jugat net.

Martín-Blas, juntament amb Villarejo i l'exdirector adjunt operatiu (DAO) Eugenio Pino, va formar un "pinyol" inseparable que buscava influència i llocs de poder a l'aparell policial a través dels seus càrrecs al Sindicat Professional de Policia (SPP). De fet, des del sindicat van començar a mantenir contactes amb l'antic secretari general del PP Francisco Álvarez Cascos poc abans de la victòria dels populars a les eleccions espanyoles de 1996. Martín-Blas, però, va arribar a comissari molt abans que Villarejo. Mentre que aquest últim ho va ser a partir del 2010, Martín-Blas va ser promogut en la dècada dels 90 i va tenir encàrrecs importants com la direcció de la seguretat dels Jocs Olímpics de Barcelona, com recorda Público

L'èxit d'aquesta tríada, però, no va arribar fins el 2011 amb el ministre Jorge Fernández Díaz, quan estan situats en posicions estratègiques i el ministre els encomana la guerra bruta contra el procés català. Martín-Blas era responsable d'Afers Interns, una àrea que fonts policials consideren una mena de "patata calenta", ja que suposava haver d'investigar altres agents. Però ell va acceptar entre promeses d'una millora de la seva categoria professional que mai va arribar. Les mateixes fonts interpreten que aquest incompliment li podria haver generat una frustració que ha contribuït a enemistar-se amb el seus antics camarades després d'anys de mantenir-se a l'ombra i amb paciència.

Visita a fiscals catalans

Entre les "importants" missions que Pino li va encarregar des del seu nomenament a Afers Interns hi havia la revisió de casos de corrupció ja tancats, com el propi Martín-Blas explica al documental de Mediapro Les clavegueres d'InteriorAixò el va portar a fer una visita als fiscals anticorrupció de Catalunya, Emilio Sánchez Ulled i Fernando Bermejo, en plena operació Catalunya per proposar-los que segueixin la investigació del cas Palau seguint el rastre de l'extresorer de CDC Daniel Osàcar. En aquesta trobada, que va indignar els fiscals en considerar-la una intromissió en la seva feina, Martín-Blas, però, no va pensar en proposar que investiguessin la branca catalana de la FAES i la seva relació amb el Palau

Una altra de les seves visites la va fer a l'exconseller delegat del banc andorrà BPA, Joan Pau Miquel, per descobrir draps bruts dels Pujol. Segons explica Martín-Blas al documental de Mediapro, la trobada va ser breu i infructuosa. A més a més, Miquel es va acabar querellant contra ell per amenaces i coaccions. De fet, fonts policials comenten que aquestes maniobres de l'excomissari d'Afers Interns són qüestionables en tant que les investigacions d'aquesta àrea han de tenir sempre com a subjecte algun policia. Però l'operació Catalunya estava dirigida contra polítics. I Martín-Blas, juntament amb Villarejo, havia estat un més de la brigada patriòtica.

L'explosiu cas Nicolás

La relació entre els dos comissaris va explotar amb el cas Nicolás tot i que la seva guerra va tenir un primer escenari amb l'"operació Emperador" contra un grup mafiós xinés que blanquejava capital. En el transcurs de la investigació, va aparèixer un manuscrit amb noms d'agents de la Policia Nacional espanyola i de la Guàrdia Civil. Afers Interns es va encarregar d'investigar els motius de l'existència d'aquest document i va acabar esquitxant un fill de Villarejo, cosa que aquest últim va interpretar com un atac de Martín-Blas malgrat que la sang no va arribar al riu.

La irrupció de l'histriònic jove madrileny, però, va dinamitar la seva relació i va trencar el nucli dur que havien format amb Pino. Martín-Blas va investigar directament Villarejo per un suposat contacte amb el petit Nicolás, cosa que va provocar el seu cessament. Martín-Blas no va desistir però. Des d'aleshores, l'Audiència Nacional espanyola investiga Villarejo per la gravació d'una conversa de Martín-Blas amb el CNI sobre el "petit Nicolás". L'excomissari d'Afers Interns es va personar com a acusació particular demanant també la imputació de Pino i del periodista Eduardo Inda, entre d'altres.
 

Marcelino Martín-Blas en un fotograma del documental de Mediapro Foto: Mediapro

Arxivat a