La Guàrdia Civil amplia els interrogatoris al Pacte Nacional pel Referèndum

Els interrogatoris inclouen un càrrec polític del Departament de Presidència, funcionaris i treballadors d'empreses externes relacionades amb el web del Pacte del Nacional i amb la campanya publicitària del registre de catalans a l'exterior

Els interrogatoris es realizen a la caserna de Travessera de Gràcia
Els interrogatoris es realizen a la caserna de Travessera de Gràcia | NacióDigital
28 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:46h
La Guàrdia Civil ha ampliat els interrogatoris al Pacte Nacional pel Referèndum. Concretament, també ha citat a declarar un càrrec polític eventual del Departament de Presidència -Roc Fernández, responsable de xarxes socials-, un funcionari i tres persones d'empreses externes relacionades amb el web de l'entitat. Aquests interrogatoris se sumen als relacionats amb el d'almenys un altre treballador públic i d'empreses de publicitat relacionats amb registre de catalans a l'exterior

La caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia està sent l'escenari aquest matí dels interrogatoris, que van començar ahir i poden continuar demà. Almenys dos dels citats han arribat a poc abans de les 12 acompanyats del seu advocat.

El web del Pacte Nacional, al punt de mira

Un dels elements que la Guàrdia Civil ha posat al punt de mira és el web del Pacte Nacional pel Referèndum. L'encàrrec inicial és del Departament de Presidència –per aquest motiu s'ha citat un càrrec de confiança- però posteriorment es va traslladar la seva gestió al Pacte. La resta d'interrogatoris fan fan referència a la campanya institucional que anima els catalans residents a l'exterior a inscriure's al registre voluntari.

En aquest segon cas tot deriva d'una denúncia del partit ultra Vox pel cas Santi Vidal. El jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona va obrir una investigació per les conferències de l'exsenador on va apuntar que el Govern disposava de dades fiscals dels catalans de manera il·legal. Fonts del TSJC han explicat a NacióDigital que el titular d'aquest jutjat no ha ordenat cap declaració ni ha citat ningú i, que si la Guàrdia Civil ha fet aquests interrogatoris en el marc d'aquesta investigació, ho ha fet dins del marge autonomia dels investigadors que actuen com a policia judicial. La causa del cas Vidal està declarada secreta. 

Fonts de la Fiscalia, que fa uns mesos va obrir una investigació sobre els preparatius del referèndum, han explicat que s'han inhibit en favor del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona. Des del TSJC, però, insisteixen que el jutge no ha donat cap ordre perquè funcionaris siguin interrogats i insisteixen que els cossos policials tenen "autonomia" d'actuació. Amb tot, tothom s'espolsa la responsabilitat. "Com a policia judicial, la Guàrdia Civil treballa des de fa temps sota les ordres de jutges i fiscals", asseguren fonts de la Guàrdia Civil.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat als funcionaris: "No s'ordenarà res que no es pugui fer". El conseller ha afegit que és "inacceptable que la prioritat de la Fiscalia sigui perseguir funcionaris" i que hauria de destinar els seus esforços a altres qüestions "més prioritàries".

En el marc de la sessió de control, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha acusat PP i C's d'haver-se convertit en "espanta funcionaris i espanta treballadors públics" per evitar que participin en "processos absolutament legals". "Ni els espanta funcionaris ni els caça urnes podran espantar i caçar milions de ciutadans que volem votar", ha defensat posteriorment el president de la Generalitat a través d'un missatge al seu compte de Twitter.