El síndic investiga les residències de Barcelona acusades de no tractar bé els avis

Rafael Ribó assegura que està tramitant les denúncies de les famílies i avança que ja ha demanat informació sobre aquesta qüestió al Departament de Treball

Redacció
27 de juny del 2017
Actualitzat a les 19:04h

Rafael Ribó al costat de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN


El síndic de greuges, Rafael Ribó, investiga "des de fa mesos" el servei que ofereixen cinc residències de gent gran a Barcelona. Les famílies d'alguns dels usuaris d'aquests centres han denunciat el suposat tracte "deficient" que ofereixen als avis que hi viuen. A través d'un comunicat, Ribó ha explicat que va rebre les primeres queixes al gener i que, des de llavors, està treballant per obtenir-ne més detalls. El síndic es centra en les residències gestionades per la UTE d'OHL-Servicios Ingesan i Asproseat.

Les denúncies fan referència a problemes amb l'atenció dels residents, la neteja de les instal·lacions, la qualitat de l'alimentació i una dieta poca equilibrada. També han denunciat deficiències en el material necessari per a la cura dels usuaris, com grues adequades, tovalloles o coberts, el mal estat d'algunes instal·lacions i del mobiliari, així com problemes amb els subministrament de medicaments, ràtios de personal insuficients i llargues llistes d'espera, entre d’altres aspectes.

Des del mes de gener d'aquest 2017, el síndic ha rebut set queixes presentades per familiars d'usuaris sobre alguns aspectes relacionats amb mancances en l'atenció de les persones grans que requereixen serveis residencials. Ribó ha assegurat que actualment aquestes queixes s'estan tramitant i ha demanat informació al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies d'acord amb les competències que té assignades en aquest àmbit.

De fet, la Generalitat va comunicar setmanes enrere que estudiava aixecar la pròrroga a les residències i obrir un nou concurs. L'Ajuntament de Barcelona, que també està investigant les suposades males pràctiques dels cinc centres en qüestió, va demanar aquest dilluns al Govern que actuï amb fermesa i retiri la concessió de servei a les residències de la UTE investigada.
Arxivat a