Puigdemont, Tarradellas... i aquella frase a Suárez que continua sent vigent

El president de la Generalitat inaugura a la Diputació de Barcelona l'exposició que commemora el 40è aniversari del retorn de Josep Tarradellas de l'exili

Carles Puigdemont i Mercè Conesa, aquest dimarts a l'exposició en record de Tarradellas
Carles Puigdemont i Mercè Conesa, aquest dimarts a l'exposició en record de Tarradellas | Adrià Costa
27 de juny del 2017
Actualitzat a les 18:48h
"No oblidi que un cap de govern que no sàpiga solucionar el problema de Catalunya posa en perill la monarquia". La frase va pronunciar-la Josep Tarradellas el 27 de juny del 1977, avui fa 40 anys. L'escoltava Adolfo Suárez, president del govern espanyol, amb qui va pactar el seu retorn de l'exili i el restabliment de la Generalitat. Quatre dècades després, la reflexió de Tarradellas és completament vigent. Aquelles paraules de l'expresident es podien llegir aquest dimarts en l'exposició Tarradellas. La legitimitat d'una doble presidència (1977-1980), inaugurada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona.


Puigdemont i Conesa s'han aturat en el plafó que recollia la frase de l'expresident, i han constatat com de transportable és a la realitat el missatge verbalitzat per Tarradellas davant de Suárez. Espanya i la seva monarquia no saben com solucionar el problema de Catalunya, que aspira a constituir-se en República. Més tard, després de visitar la mostra, Puigdemont ha glossat la figura de qui va pilotar la Generalitat en l'etapa de trànsit a la democràcia. "És un homenatge rotund a una manera de fer política i de com la política es posa al servei de les solucions i no dels problemes", ha expressat el president de la Generalitat.

El líder de l'executiu ha reconegut de Tarradellas la seva capacitat per fer que "el fons i la forma es donessin la mà". Quan s'ha referit al retorn de l'exili en aquell 1977 convuls, Puigdemont ha fet un paral·lelisme amb el present: "El país ho demanava i no s'hauria entès que, per alguna legalitat o formalisme, no hagués estat possible". "Tothom es va alinear, els que tenien més responsabilitat i els que en tenien menys", ha afegit.
 

Carles Puigdemont i Mercè Conesa, aquest dimarts a l'exposició en record de Tarradellas Foto: Adrià Costa


Puigdemont ja va elogiar Tarradellas el mes de març passat, en l'acte de commemoració dels 40 anys del retorn del president. En aquella ocasió, el cap de l'executiu va apuntar que amb el pas del temps el nom de Tarradellas ha agafat més grandària, com a exponent d'alta política, en part gràcies al treball desplegat per l'Arxiu Tarradellas. Puigdemont va destacar llavors alguns dels trets de la personalitat i manera de fer política de l'expresident. "La persistència en la recerca de solucions, el coratge davant les adversitats i alhora una gran flexibilitat a l'hora d'abordar les negociacions", va enumerar.
 

Carles Puigdemont, durant la intervenció en la inauguració de l'exposició en record de Tarradellas. Foto: Adrià Costa


"Continuem apel·lant a la democràcia"

Aquest dimarts Conesa ha elogiat l'altura de mires de qui va comandar el restabliment de la Generalitat el 1977 i, alhora, va presidir la Diputació de Barcelona. "Es va trobar la fórmula perquè hi havia persones que miraven més enllà", ha expressat la presidenta de l'ens provincial, amfitriona de l'exposició, per recordar la recuperació de les institucions catalanes. Conesa, que ha puntualitzat que la Diputació va fer llavors de "pista d'aterratge" del Govern català, també ha traçat un pont entre la fotografia de fa 40 anys i el moment "complex" en què es troba Catalunya. "Continuem apel·lant a la democràcia", ha afirmat.
 
Escoltava atentament la secretària de Taradellas, Montserrat Catalan, que durant dècades ha treballat incansablement per preservar el llegat de l'expresident. "És un manera digna de recordar la seva obra", ha relatat a NacióDigital després de la inauguració de la mostra. "Durant 23 anys es va voler passar pàgina", ha afegit Catalan per subratllar l'oblit en què va caure la figura de Tarradellas. Joan Esculies, comissari de l'exposició, ha posat en valor l'obra d'aquell executiu d'unitat comandat pel president que va preservar la institució lluny de casa. N'ha destacat la relació bilateral amb Madrid que va traçar el govern de Tarradellas o la consecució dels primers traspassos de competències. "La Generalitat va tornar a començar, doncs, el 1977", ha recordat Esculies per destacar el que transmet l'exposició.
 

Puigdemont, Conesa i el comissari de l'exposició, Joan Esculies. Foto: Adrià Costa